Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950590 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4470 dnia: 16 Grudzień 2017, 21:58:14 »
To tylko dość późna pora i manufaktura ;). Za sobą miałem kilka godzin przy piecu a przed sobą perspektywę zgrzewania ponad setki torebek. Na szczęście nie musiałem ich napełniać :).

Gdy powstaje Ariadna, jest to kilka paleń. Składniki palimy osobno. Na koniec całość jest niejako "homogenizowana", uśredniania. Tzn. końcowy produkt jest jednorodnym blendem.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2017, 22:20:31 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #4471 dnia: 16 Grudzień 2017, 23:09:31 »
Mam do Państwa serdeczną prośbę. Proszę chwilowo nie kierować się klasyfikacją moich kaw w zakładce sklepu: Jasne espresso.
Salvador Caturra z obróbki naturalnej to kawa do metod przelewowych natomiast La Nossa Senhora de Fatima z 3.12 czy Red z 3.12. to "espresso klasyczne".
Blend urodzinowy to tym razem calkiem "ciemne" espresso.

"Jasnym espresso" będzie Salvador Pena Redonda, Salvador Pacas Finca Hondurrita, Etiopia Aricha, które są jednocześnie kawami stworzonymi z myślą o metodach przelewowych.
Bardzo przepraszam za niejasność w tej kwestii. Zakładka zostanie poprawiona jutro.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2017, 17:59:46 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4472 dnia: 17 Grudzień 2017, 12:23:36 »
Do kategorii "słodkie", owocowe, niekonwencjonalne espresso należy też niewątpliwie ostatnie palenie Miram Elisabeth Peres Top lot. Jednocześnie kawa ta jest bardzo dobra  słodka w przelewach. Mam pytanie: czy Państwo dobrze widzą nasz wątek w telefonach komórkowych? :-)

Chyba za dużo zdjęć umieścłam, bo Antonio miał rano jakieś trudności.

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #4473 dnia: 17 Grudzień 2017, 14:49:31 »
Był problem u mnie też,  ale w końcu się załadował wątek :)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Offline bulczan Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
« Odpowiedź #4474 dnia: 17 Grudzień 2017, 17:22:11 »
pijąc kawy od was zauważyłem jeden, ale za do bardzo istotny problem...

zdecydowanie za szybko się kończą  :'(
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #4475 dnia: 17 Grudzień 2017, 17:44:01 »
Za duzo sypiesz.
 :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline bulczan Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
« Odpowiedź #4476 dnia: 17 Grudzień 2017, 18:23:25 »
e tam średnia 15 gram na kubek więc nie tak znowu dużo :P (czytam aktualnie wątek o aeropress i te dozy po 35 gram to jest dopiero kosmos :wow2:).
Tylko że jeszcze dosyć niedawno pijałem 1 lub 2 kawy dziennie, a reszta to była herbata, yerba itp., a teraz to jednak głównie kawa  :)
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4477 dnia: 17 Grudzień 2017, 21:41:16 »
Lepiej wrzucać zdjęcia na zewnętrzne serwery, ja lubię Flickr, bo w opcji udostępniana zdjęcia można wybrać bbcode i sam ułoży składnię do umieszczenia zdjęcia na forum.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4478 dnia: 18 Grudzień 2017, 20:06:01 »
Dziękuję wsystkim  za  cenne wskazówki :-). Już się uporałam z tematem.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4480 dnia: 18 Grudzień 2017, 22:36:28 »
Wyglądają super, ale zestaw 4 trochę słaby. 5 kaw i 4 z Salwadoru. Na pewno pyszne, ale super zestaw byłby z każda kawa z innego kraju ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #4481 dnia: 18 Grudzień 2017, 22:42:34 »
Dwa przelewy dwa espresso też byłby teges

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4482 dnia: 18 Grudzień 2017, 22:54:13 »
Ja sobie ostatnio robię zestawy w młynku (Ela, nie bij...) – do synestetycznych bledzioszków z Afryki czy Ameryki dorzucam po garstce indyjskiej robusty od mastro. Oczywiście tylko do ekspresu, raz spróbowałem robusty (dobrej, nie byle czego) w dripie i chyba nie chcę tego powtarzać. Muszę przyznać że wyniki bywają interesujące, nawet bardzo.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4483 dnia: 18 Grudzień 2017, 22:56:55 »
@Szczympek, czemu tak uważasz, że Pacamara honey == Caturra natural == Pacamara Washed? Toż każda z tych kaw jest inna, choć to Salwador i to Salwador.
Myślę, że nie dałbyś rady ich przypisać do kraju pochodzenia w jakimś ślepym teście...
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2017, 23:05:13 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4484 dnia: 18 Grudzień 2017, 23:37:29 »
Wyglądają super, ale zestaw 4 trochę słaby. 5 kaw i 4 z Salwadoru. Na pewno pyszne, ale super zestaw byłby z każda kawa z innego kraju ;)

No właśnie: o to mi chodziło :-). To miały być tylko kawy z Salvadoru w ilości 5 sztuk (i każda inna) , ale w mnogości przedświątecznych zajęć po prostu zapomniałam o Pacas, która mi zapachniała w młynku do espresso jak Kenia : samymi czerwonymi owocami.

Pena Redonda do złudzenia natomiast przypomina mytą Etiopię. ..tyle, że okazuje  się dużo słodsza. Na dodatek bez problemu zaparza się w espresso, wciąż utrzymując "jasny profil kawy nadającej się do "alternatyw". Dlaczego się tak dzieje? Odpowiedź jest prosta: Pacamara jest miękka i krucha a więc palenie "do dripa" będzie stosowne też do espresso.  Cztery kawy, pochodzące z "jednego kraju" są dramatycznie różne i właśnie o to mi chodziło, żeby obalić w umyśle konsumenta mit Salvadoru jako "monolitu".

Niektóre z "salvadorskich" kaw są lekkie i ulotne jak mgła: kwiatowe i cytrusowe jak myte Etiopie, inne zaś czekoladowe i pełne jak Caturra czy Bourbon. Pośrodku znajdziemy feerię czerwonych owoców jak w mikrolocie Pacamara Honey el Divisadero. W przyszłym roku zapowiedzieć mogę..jeszcze więcej kaw z Salwadoru oraz Hondurasu  :szampan: :kwiat:

Dla ścisłości dodam, że Pena Redonda oraz Pacas Finca Hodurrita pochodzą z górzystej i mało dostępnej części Salvadoru, z rejonu Cheletenango:

Jest tam tak pięknie, że aż dech zapiera..a i kawy są pyszne.

Edit: @DrUsagi - porawiłem link do obrazka
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2017, 09:36:38 wysłana przez DrUsagi »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi