Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1942727 razy)

Offline PanJesiotr

• Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3855 dnia: 12 Październik 2017, 00:00:47 »
Jak się ma różnica w cenie pacamary z Salwadoru i tej z Kolumbii do smakowitości tych ziaren? :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #3856 dnia: 12 Październik 2017, 08:58:56 »
Pacamara z Kolumbii pochodzi z obróbki naturalnej. Pacamara Pena Redonda pochodzi z obróbki mytej a uprawiana jest w rejonie Cheletanango w Salvadorze, u plantaora wysoko notowanego w konkursach Cup of Excellence. Mają zupełnie inny profil sensoryczny, chociażby z powodu innej obróbki. Pena Redonda była już w naszej ofercie w zeszłym roku i palona była bardzo jasno, tak aby wydobyć kwiatowe aromaty tej kawy. Obecne palenie wydobywa przede wszystkim "słodycz". Kawa zaparzy się zarówno w espresso (doznania smakowe będą słodko-kwaskowate) jak i jako drip. Będzie w stałej ofercie przez najbliższe miesiące. Polecam!

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3857 dnia: 12 Październik 2017, 12:29:15 »
Pacamara Pena Redonda jest kwiatowa i słodka. Las Margaritas była przede wszystkim owocowa. Obróbka naturalna nie jest typową obróbką dla Kolumbii. Obróbka myta jest mniej pracochłonna i mniej ryzykowna. Las Margeritas mamy jeszcze na jedno palenie. Możemy zacząć zbierać zapisy :-). W naszym magazynie jest jeszcze jedna ciekawa Pacamara:  z obróbki honey, z plantacji El Divisadero. Będzie ona palona na zmianę z Caturrą z tej plantacji z obróbki naturalnej. Obie kawy są mikrolotami.

Jestem zafascynowana mikrolotami z Salvadoru a Caturrę polecam także do espresso. Nie jest to jednak ciemne palenie, więc nie każdy sprzęt będzie odpowiedni.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3858 dnia: 12 Październik 2017, 14:00:38 »
Dużo wspólnego z producentem naszej kolumbijskiej Pacamary czyli z firmą Granja la Esperanza ma Mauricio Salaverria, właściciel plantacji El Divisadero. Te aniołki, które rozpoznał @Miklas widnieją na workach El Divisadero -- zrywają owoce z kawowych krzewów. Gdzieś w tych gałązkach widać portret Mauricio :). Każdy worek ma motto: "Moe's babies" ;). Caturra od Mauricio jest z obróbki naturalnej i sądzę, że jakość tej obróbki jest bardzo bliska temu, co robią w Granja la Esperanza.

Tutaj krótki film z Mauricio w roli głównej, zrobiony na potrzeby firmy Saszy Sestica, Project Origin:

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3859 dnia: 12 Październik 2017, 16:28:28 »
Ostatnio walczę z Rwanda Rulindo Bushoki  i jakoś nie mogę z nią dojść do ładu. W ekspresie za dużo nie próbowałem bo mój młynek nie daje rady z tak jasno palonymi ziarnami. Także poszło w aero. metoda odwrócona 16g/250ml, zmielone tak że w ekspresie leciało by 20 sek. czyli lekko grubiej niż do espresso. Przy czasach w granicy 3.5 min i wodzie 95st w kubku mocno kwaśno i bez body. Aktualnie daję do pieca i i zalewam prawie wrzątkiem a w aero stoi to 8 min i jest w miarę ok, zbalansowany smak z lekkimi kwaskami i jakimś body. Kilka stron wcześniej widziałem że ktoś pisał że słodko po 3 min przelewu. Zawsze mi się wydawało w że w aero łatwo przejść z kwaśnej na gorzką stronę mocy a z tą mam problemy.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3860 dnia: 12 Październik 2017, 16:48:31 »
Pewnie należałoby zapytać, na jakiej wodzie pracujesz i na jakim mielisz młynku ? :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3861 dnia: 12 Październik 2017, 17:48:30 »
Nie znam się na aero, ale w V60 żadnego kwasu. Czysta, piękna, słodka kawa... Nie ma chyba mniej pretensjonalnej kawy niż Rwanda.

Offline Cartmann

• Ekspres: Hario v60-02; clever dripper
  • Młynek: Ręczny tiamo, severin z trójką
« Odpowiedź #3862 dnia: 12 Październik 2017, 17:52:06 »
@Bacek, Ty się chyba nie znasz ;) :P

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3863 dnia: 12 Październik 2017, 18:04:17 »
Może tak być ;). Żeby się o tym przekonać, sugeruję zrobić cupping.

Offline Bacek

« Odpowiedź #3864 dnia: 12 Październik 2017, 18:19:56 »
Tu nawet nie chodzi o to że się znam lub nie. Mi nawet ta kwaśna wersja podchodzi ale domownicy już mocno protestują. Zazwyczaj dla siebie robię kawę bardziej po stronie kwaśnej a dla reszty w stronę gorzką. Z innymi kawami od Antonia nie miałem problemu a ta się opiera.
Co do wody to nie wiem. Aquanet twierdzi że bardzo twarda (350-420) ale potem jest przepuszczona przez dzbanek Brity. Może faktycznie kupię jakiegoś destylowanego Żywca i zobaczę co z tego wyjdzie.
A młynek jak w opisie, Precisio.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2017, 18:36:58 wysłana przez Bacek »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #3865 dnia: 12 Październik 2017, 18:44:56 »
Ten Żywiec nie ma być "destylowany". Zwykły Żywiec czy "Mała Żywiecka". Czy młynek bardzo grubo mieli?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3866 dnia: 12 Październik 2017, 18:56:19 »
(350-420) ale potem jest przepuszczona przez dzbanek Brity.
Syf jak z warszawskich wodociągów. Weź z Carrefoura Żywiecki Kryształ. Będzie Pan zadowolony:)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3867 dnia: 12 Październik 2017, 19:26:15 »
Ale inne kawy od Antonia na pewno są bardziej gorzkie... Bo Rwanda jest od Eli, ale nie jest bardziej kwaśna niż Kenia. Jest moim zdaniem zrównoważona jako drip, raczej dla każdego. W postaci espresso na pewno jest inaczej, na pewno nie dla każdego ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3868 dnia: 12 Październik 2017, 19:58:56 »
No nie wiem czy będzie zadowolony z żywieckiego kryształu. Obecnie w moich butelkach jest poniżej 50ppm. Na pewno będzie czyściej, ale odczucia kwaśne powinny raczej wzrosnąć, być bardziej jaskrawe. Wysoki ppm raczej spłaszcza kawy i zabrudza. Pytanie tylko czy mówimy o kwaskowatym smaku owoców, czy o brudnej cierpkości?

Poza tym, czasem jest tak, że kawa się opiera i to jest piękne, że gdy wydaje się, że coś już o kawie wiemy, dostajemy kolejną paczkę, która znów wszystko wywraca do góry nogami. Jeśli ktoś tego nie chce doświadczać, to proponuję wciąż kupować te same kawy :jezyk:

Innymi słowy: to nie wada, to cecha.

Offline Bacek

« Odpowiedź #3869 dnia: 13 Październik 2017, 08:40:03 »
Co do destylowalności wody to taka moja zaszłość od czasów kiedy ludzie wody źródlane zaczęli nazywać mineralnymi a według PRLowskich norm bliżej im do destylowanej.
To nie jest kwas z akumulatorów ani ocet. Ale niewątpliwie dominujący smak i cały czas mówię o czasach w areo w granicy 4 min. Przy 8 już jest ok.
Spróbuję z jakąś źródlaną w okolicy 100. Może z aero ta się nie lubi. Musiał bym przeszukać szafki bo gdzieś jakiś plastikowy drip miałem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi