Autor Wątek: Espresso -ocena  (Przeczytany 11760 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Espresso -ocena
« dnia: 26 Luty 2017, 18:44:18 »
Witam. Cześć.
Kawa średnio palona w dn.31/01/2017
Temperatura 90 st. Czas 30 sek.

Smaku nie ocenimy. :(
Proszę o ocenę wykonania  espresso na podstawie zdjęć.

Zdjęcia były zrobione komórką przy użyciu lampy.

« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2017, 19:49:31 wysłana przez fux »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Espresso -ocena
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2017, 19:02:55 »
Chyba jedyne co można by ocenić to brew ratio ale czy ma to sens (pomijając, że brakuje danych)? Zasadnicze pytanie to czy smakował ci napar i jaka jest intencja twojego posta?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2017, 19:19:50 »
@EMFED  Co to jest "brew ratio"
Napar da się wypić. Fanem espresso nie jestem , ale nie wykluczone ,że espresso polubię.
Wiec dobrze  byłoby dla mnie  żebym coś więcej w tym temacie wiedział. Chociaż na oko.
Na przepychankach mi nie zależy .

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2017, 19:28:11 »
@EMFED  Co to jest "brew ratio"

Brew ratio jest to stosunek wagi naparu w filiżance do wagi zmielonej kawy w sitku (bądź odwrotnie) przy 25 sekundowej ekstrakcji. Ten "wskaźnik" jest opisywany i omawiany zarówno w innych wątkach na forum jak i można o nim poczytać w internecie. Wyjściowe brew ratio dla espresso to jest 2:1, czyli powinieneś tak dobrać ustawienia młynka aby przy 25 s. ekstrakcji uzyskać ok dwukrotnie większą wagę espresso w filiżance.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty 2017, 19:32:05 »
Off-Topic:
Witam.
Kogo? Nie ma potrzeby w kółko się witać.

Brew ratio jest to stosunek wagi naparu w filiżance do wagi zmielonej kawy w sitku (bądź odwrotnie) przy 25 sekundowej ekstrakcji. Ten "wskaźnik" jest opisywany i omawiany zarówno w innych wątkach na forum jak i można o nim poczytać w internecie. Wyjściowe brew ratio dla espresso to jest 2:1, czyli powinieneś tak dobrać ustawienia młynka aby przy 25 s. ekstrakcji uzyskać ok dwukrotnie większą wagę espresso w filiżance.

Według SCA, zdaniem INEI proporcje są inne.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Luty 2017, 19:38:59 »
Co tu oceniać? Tak samo wyglądało to, co ja uzyskiwałem z kawy z lidla za 30 zł/kg, tyle że z espresso to nie miało nic wspólnego. Chcesz się pochwalić telefonem? Umiejętnością robienia zdjęć? Bo to, że nie czytasz forum, jest bardziej niż oczywiste. A wiedzy jest ogrom i ja tylko na jej podstawie, no i czasu poświęconego na eksperymenty, sam potrafię teraz zrobić espresso. Co to za sprzęt? Masz tam jakąś regulację typu PID? Czytać Twoich postów nie mam ochoty, bo jakoś mi się nie uśmiecha oglądanie zdjęć robionych w celu "pochwalenia się" kawami mlecznymi, ale ten temat to kolejny który wygląda jak typowy troll. Chcesz coś zobaczyć? Zrobię Ci dwie podobne fotki, i zgadnij które espresso wyszło, a które nie. Myślisz, że będziesz w stanie to rozpoznać? Ja wiem, na podstawie tego co piłem, że jedyna możliwość w takim przypadku to zgadywanka. Pokazałeś ilość kawy w sitku, ile zrobiłeś do dwóch kieliszków, a co z resztą? Ani informacji o kawie, ani o czasie, ani o temperaturze, ani o młynku, ani o niczym innym. A jak chcesz wiedzieć czy to co zrobiłeś ma coś wspólnego z tym, co powinno być, to idź do kawiarni, gdzie potrafią zrobić espresso i mają używane przez nich ziarna w sprzedaży, wypij ze dwa, kup paczkę lub dwie ziaren, i próbuj w domu. Ja tak zrobiłem i dopiero wtedy zaczęło mi wychodzić coś sensownego w filiżance...

A jeszcze odnośnie tego, co dopisał WS - przyjmijmy to standard SCA, standardów INEI chyba mało kto się trzyma, zresztą widać to nawet po braku dostępności sitek na singla... A jak są, to najlepiej wypadają te chyba 10 g, a INEI przyjmuje 7 +/- 0,5 g kawy. Chyba że by doppio zrobić do dwóch filiżanek/kieliszków, ale to i tak pewnie zbyt duże odstępstwo od normy...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Luty 2017, 19:48:31 »
Co to jest "brew ratio"
Generalnie podstawa tych rozważań jest taka, że woda nie zawsze w tej samej objętości w tym samym czasie rozpuści tyle samo cząstek. A zatem sporo ludzi na dziś znacznie większą wagę przywiązuje do wagi naparu, nie do mililitrów. Dlatego też powstał ekspres z systemem gravi itd.

Szczegóły możesz znaleźć w obszernym wątku o espresso, ale generalnie -- jak już powyżej zostało wspomniane -- ważysz dozę, a potem ważysz napar i kończysz ekstrakcję nie patrząc na mililitry, tylko na gramy. Ponoć przekłada się to na większą powtarzalność smaku.

Na koniec dochodzi dystrybucja i kanałowanie. Bo nawet jeśli czas i gramy się zgadzają, smak może być nie halo, bo nie wszystko się równo parzyło.

Wracając do pytania z pierwszego posta, zresztą Antonio już Ci pisał w innym wątku ;) wygląda dobrze. Nic więcej po zdjęciach powiedzieć się nie da.

PS.
Gdybyś nadal chciał kombinować z americano, to polecam wodę o temperaturze ~70°C. Stopień rozcieńczenia dobierz pod swoje preferencje. Doppio + 100ml? nie wiem jak lubisz.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Luty 2017, 19:56:11 »
przyjmijmy to standard SCA, standardów INEI chyba mało kto się trzyma, zresztą widać to nawet po braku dostępności sitek na singla... A jak są, to najlepiej wypadają te chyba 10 g, a INEI przyjmuje 7 +/- 0,5 g kawy. Chyba że by doppio zrobić do dwóch filiżanek/kieliszków, ale to i tak pewnie zbyt duże odstępstwo od normy...

Przecież do normalnych portafiltrów są 7,5 g "The Single" IMS. A co do standardów, to kwestia indywidualnego wyboru. Teraz jest moda na 2 : 1, taki "owczy pęd" - patrząc z perspektywy czasu.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Luty 2017, 20:12:16 »
A INEI coś pisało o ratio?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Luty 2017, 20:36:27 »
Problem policzyć :)? Espresso waży może kilka % polskich kawiarni, i to raczej z większych miast. Reszta jedzie na objętość.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Luty 2017, 20:42:08 »
Poważnie pytam, bo nie ogarniam. Przejrzałem stronę INEI, szufladki w pamięci i nic. Dziś to 2:1 a wcześniej?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Luty 2017, 20:42:31 »
Moja sąsiadka sypie gołąbkom ziarno na parapet a później się wkurza, że pranie obesrane.
Naprawdę musicie dokarmiać?

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Luty 2017, 20:49:38 »
Co tu oceniać? Tak samo wyglądało to, co ja uzyskiwałem z kawy z lidla za 30 zł/kg, tyle że z espresso to nie miało nic wspólnego. Chcesz się pochwalić telefonem? Umiejętnością robienia zdjęć? Bo to, że nie czytasz forum, jest bardziej niż oczywiste. A wiedzy jest ogrom i ja tylko na jej podstawie, no i czasu poświęconego na eksperymenty, sam potrafię teraz zrobić espresso. Co to za sprzęt? Masz tam jakąś regulację typu PID? Czytać Twoich postów nie mam ochoty, bo jakoś mi się nie uśmiecha oglądanie zdjęć robionych w celu "pochwalenia się" kawami mlecznymi, ale ten temat to kolejny który wygląda jak typowy troll. Chcesz coś zobaczyć? Zrobię Ci dwie podobne fotki, i zgadnij które espresso wyszło, a które nie. Myślisz, że będziesz w stanie to rozpoznać? Ja wiem, na podstawie tego co piłem, że jedyna możliwość w takim przypadku to zgadywanka. Pokazałeś ilość kawy w sitku, ile zrobiłeś do dwóch kieliszków, a co z resztą? Ani informacji o kawie, ani o czasie, ani o temperaturze, ani o młynku, ani o niczym innym.
Lewą nogą wstałeś , masz w życiu pod górkę .Zastanów się trochę.
Tu masz komplet bez komóry i fury.
ECM Botticelli
Graef ES 85

Firenzato EVO 64
Macap MXD
La Spaziale Astro 12
Graef CM 800

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Luty 2017, 20:54:23 »
Masz graefa 800? parzyłeś na nim espresso? możesz w stosownym wątku napisać kilka słów porównania? To w sumie budżetowy młyn i pewnie wiele osób się zastanawia czy warto i jaka jest różnica w stosunku do poważniejszych konstrukcji.

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Luty 2017, 21:23:00 »
Masz graefa 800? parzyłeś na nim espresso?

Tak.

możesz w stosownym wątku napisać kilka słów porównania? To w sumie budżetowy młyn i pewnie wiele osób się zastanawia czy warto i jaka jest różnica w stosunku do poważniejszych konstrukcji.

Napisać  mogę . Ale to będzie kolejna  awantura na forum.
No i karmienie powiedzmy gołębi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi