Autor Wątek: Ekspres i młynek do 20 tys  (Przeczytany 9613 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Ekspres i młynek do 20 tys
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Marzec 2017, 20:35:09 »
Ja się tylko na swoim weselu spotkałem z profesjonalnym baristą a dla gości była to dodatkowa atrakcja. Ekspres był postawiony na sali obok stolika gdzie barmanka robiła drinki. Goście podchodzili do baristy kiedy tylko mieli ochotę na kawę, prosili o espresso lub cappucinno i wszystko grało perfekcyjnie. Serduszka i rozetki zamiast rozpuszczalnej i zielonej. Jakoś nikt nie narzekał.

Offline crik Mężczyzna

• Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, La Peppina.
  • Młynek: Kinu M38, Timemore C3 ESP PRO.
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marzec 2017, 21:02:13 »
I jeśli kawa była dobra to myślę że Ci, od rozpuszczalnej i zielonej, pitej na co dzień, tez to w pewnym stopniu docenili. A może nawet pewna część z tych ludzi zainteresowała się faktem że jest coś lepszego, jak ta rozpuszczalna i zielona. Idąc tym tropem dalej, może nawet trafili na to forum  [emoji38]. Przepraszam jeśli niepotrzebnie odbiegłem od tematu :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Marzec 2017, 21:22:32 »
Niestety ale to są wyjątki. Co nie znaczy, że każdy przypadek promowania innej, alternatywnej kultury picia kawy nie należy uszanować i popierać. Rację ma jednak moim zdaniem fux. Można to zrobić za mniejszą kasę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline crik Mężczyzna

• Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, La Peppina.
  • Młynek: Kinu M38, Timemore C3 ESP PRO.
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marzec 2017, 21:41:51 »
Bardziej miałem na myśli to, że jest to ciekawy pomysł (pomijam sprzęt i tym podobne). Ludzie naprawdę czasem sobie nie zdają sprawy że jest coś innego (najczęściej lepszego), niż to co znają. A kwestii finansowo-sprzętowych to już w żadnym wypadku nie oceniam, bo po prostu nie mam takiej wiedzy.

Offline SulBar Mężczyzna

• Ekspres: V60-2; kawiarka Gat Carmen; Astoria Calypso, Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Zassenhaus Caffettiera, Lelit William pl72
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marzec 2017, 22:05:04 »
zgodzę się z wami, że można zrobić to za mniejsze pieniądze. Natomiast co do
Na weselu będzie królowała puszczalska i zielony Jacobs. Kilku dla szpanu poprosi espresso, bo tak sąsiad zamówił.
Taki jest lajf.
to już nie do końca. Fakt baristą jest raczkującym(dla tego studiuję forum),za to obsługą wesel zajmuję się od lat. Polskie wesele to już nie jest tylko wóda, wymiociny i latające sztachety. Świadomość ludzi się zmienia, rośnie, jeździmy po świecie poznajemy dotąd nieznane i coraz częściej chcemy to odkrywać na rodzimym terenie. W menu nie króluje kurczak i schabowy - w te miejsca wkraczają owoce morza, kuchnia molekularna czy choćby powracamy do dań regionalnych ale we współczesnym wydaniu. Ludzie nawet jeżeli do końca nie rozpoznają aromatów,smaków, bukietów przygotowanego naparu zapewne docenią baristę, który kompleksowo ich obsłuży.
Ostatnio obstawiałem wesele na ok 100 os(zaplecze baristyczne i barmańskie). W przeciągu nocy wydałem niemal 350 napoi gorących (kawa, herbata, czekolada). Goście nie tyle przychodzili po napoje, co na pogadankę na temat kawy metod parzenia, rodzajach ziaren czy choćby palarni - sądzę, że Antonio może mieć kilku nowych klientów - bo w etiopii się zakochali. Sądzę, że jeżeli się w to bawić to na jak najwyższym poziomie, żebyśmy czuli satysfakcję zarówno my jak i nasi goście. Ekspres był: ASCASO BAR 2GR Compact, jednak większe wrażenie robiły metody alternatywne i cała aparatura do tego niezbędna.
Taka tam skromna opinia, pozdro kawka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marzec 2017, 23:08:41 »
powiesz coś o awaryjności appia?
To raczej czołg do pracy, ze stare szkoły jeszcze. No i masz do wyboru dwie grupy lub jedną, a dwie w wersji zwykłej lub kompaktowej. Jeśli myślisz o wynosach, to i wyższa grupa zadaje się jest dostępna.

Krótko.
Na weselu będzie królowała puszczalska i zielony Jacobs.
 Nic dodać nic ująć.
Tak, tak, jak ktoś wynajmuje baristę na wesele, to obok stawia stolik z arsenałem rozpuszczalnych i mielonych marketówek. ::)

Polskie wesele to już nie jest tylko wóda
Otóż to :szampan: A poza tym, to wszystko w rękach baristy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marzec 2017, 07:34:30 »
Będę bronił swego.

Na ilu byliście/słyszeliście weselach, gdzie był BARISTA, nie kelner/kelnerka, która naciskała guziki na czymś, co ją przerasta?
Ja nie neguję imprez z profesjonalna obsługą.
Jeżeli knajpa na stacji benzynowej, zwana domem weselnym, da w promocji kawę, to będzie to puszczalska lub zielony, bo nikomu nie będzie się chciało wydać na to extra kasy.
Trzeba zapłacić limuzynę, orkiestrę, wodzireja, kwiaty, fotografa, etc. Na to idzie kasa.
Wymyślne kanapki czy przystawki przywiezione 60 km były ekstrawagancją.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline karolina8809

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marzec 2017, 08:49:39 »
powiesz coś o awaryjności appia?
To raczej czołg do pracy, ze stare szkoły jeszcze.
Co to znaczy czołg do pracy?

Offline SulBar Mężczyzna

• Ekspres: V60-2; kawiarka Gat Carmen; Astoria Calypso, Lelit Elizabeth PL92T
  • Młynek: Zassenhaus Caffettiera, Lelit William pl72
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Marzec 2017, 08:50:35 »
ja sam na chwilę obecną mam podpisane umowy na obsługę baristyczną czterech wesel i dwóch imprez nieco mniejszych (na ok 35-40 os)- nie mając działalności- a mamy dopiero połowę marca. Dalej twierdzę, że coraz częściej można spotkać baristę na imprezach zorganizowanych. Nie zawsze jest tak, że to młodzi wynajmują baristę, coraz częściej domy weselne, restauracje współpracują z baristą, w celu uatrakcyjnienia swojej oferty, żeby się czymś wyróżnić na tle innych. Wystarczy spojrzeć na rozwój palarni w kraju (wydaje mi się, że z roku na rok ich przybywa - w samej mojej okolicy w ciągu ostatniego roku pojawiły się 3[chociaż nie korzystałem jeszcze z ich usług]), czy też na ilość osób zarejestrowanych/odwiedzających forum.
Może mam błędne myślenie, ale wydaje mi się, że ludzie dojrzewają do płacenia za jakość, indywidualne podejście czy też zatroszczenie się kompleksowo o imprezowicza. Dla mnie samego najlepszą reklamą jest poczta pantoflowa, dlatego też jestem w stanie czasami zejść z ceny mniej zarobić licząc na kolejne zlecenia - a takie wesele na którym goście są zadowoleni z twoich usług to jest ok 50-60 potencjalnych klientów.
Mam nadzieję że się nie mylę (bo coraz więcej w to inwestuję), ale sądzę, że dobre usługi jak również dobry barista obroni/ą się same.
Więc jeżeli Karolina8809 myśli o tym bardzo poważnie, przeanalizuje rynek i potencjalnych zleceniodawców, być może ma znajomości, to ma wielką szanse na sukces. Słusznie zauważyliście, że koszty należało by niwelować a kasę racjonalnie wydawać, tym bardziej, że z czasem może się okazać że ekspresik za 15k nie spełnia twoich oczekiwań i potrzebujesz coś innego - ja mam ten plus, ze ratuję się sprzętem z restauracji z którą współpracuję, uczę się na nim i staram się określić swoje predyspozycję, żeby ciężko zarobione pieniądze wydać słusznie i tego nie żałować.
Dobrze trafiłaś bo spece tu obecni zapewne dobrze ci doradzą, a w większości wiedzą co piszą.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marzec 2017, 09:35:32 »
Co to znaczy czołg do pracy?
Chodziło mi o to, że większość ekspresów produkowanych z myślą o rynku gastro to proste i wytrzymałe konstrukcje, na których można pracować przez lata, a nawet jeśli coś zawiedzie, to serwisować z powodzeniem.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marzec 2017, 15:47:24 »
Będę bronił swego.

Na ilu byliście/słyszeliście weselach, gdzie był BARISTA, nie kelner/kelnerka, która naciskała guziki na czymś, co ją przerasta?
Ja nie neguję imprez z profesjonalna obsługą.
Jeżeli knajpa na stacji benzynowej, zwana domem weselnym, da w promocji kawę, to będzie to puszczalska lub zielony, bo nikomu nie będzie się chciało wydać na to extra kasy.
Trzeba zapłacić limuzynę, orkiestrę, wodzireja, kwiaty, fotografa, etc. Na to idzie kasa.
Wymyślne kanapki czy przystawki przywiezione 60 km były ekstrawagancją.

Byłem na różnych. Moim zdaniem, kwestia grupy docelowej i być może jej znalezienia.
« Ostatnia zmiana: 14 Marzec 2017, 15:50:28 wysłana przez mr_j »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Marzec 2017, 15:54:59 »
 :ok:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Marzec 2017, 08:38:03 »
Pobieżnie przejrzałem wątek, widzę to o czym myślałem, 1 grupowy zamiast 2 grupowego.
Zaletą 1 grupowego jest jeszcze coś poza wagą  i mniejszymi wymiarami :zapotrzebowanie na prąd.
O ile chyba zwykłe gniazdko bez problemu większego obsłuży ekspres koło 2KW  o tyle  większy ekspres 2 grupy to ma chyba już często koło 4KW nie wiem jak z gniazdkami ,przedłużaczami:) ja sie nie znam i takiej krowy ciągnącej tyle prądu nigdy nie podłączałem .

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Marzec 2017, 10:57:33 »
Lepszym rozwiązaniem będzie kompaktowy (nie krowa) ekspres 2GR z niezależnie od siebie załączanymi grupami kawowymi i układami grzewczymi. Możesz pracować na jednej grupie a w razie potrzeby załączasz drugą i / lub bojler pary i w ciągu kilku minut masz do dyspozycji dwie grupy z możliwością przyrządzania jednocześnie 4 filiżanek espresso. Sam wówczas sterujesz poborem prądu a masz zawsze coś w rezerwie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Marzec 2017, 12:05:40 »
@ Janusz
Masz racje, pomysł jak najbardziej ok. I rozwiązanie przyszłościowe. Będziesz w stanie zaopatrzeć w kawe niejedno wesele.
Tylko sam wiesz, że podczas przewozu/przenoszenia ekspresu  każdy kg się liczy.
Lepiej jak on waży 30 niż 60 kg  ;)

ps.Troche kilkudniowe wycieczki w góry mi się przypominają. Kazdy element lżejszy o kilka gram daje finalnie lżejszy bagaż o kilka kg. Nawet metki w ciuchach są obcinane  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi