Tak, cena La marzocco linea ścięła mnie z nóg 
Słyszałam o firmie ASCASO, ale nie brałam jej pod uwagę, dlaczego nie wiem 
A coś możecie powiedzieć o Rancillio epoka? Bo mąż jest strasznie na niego nastawiony...
Janusz: dlaczego akurat te pozycje proponujesz?
PiotrekBM: to co polecasz zamiast marzocco?
35-40 tys to dopiero preludium jeśli idzie o LaMarzocco. Modele GB5 , FB 80 czy Linea PB to już ok 50 tys i więcej. Strada koło 70 tys i więcej.
Tak to już ,że do salonu Rolls-Roycea nie ma co iść, nawet mając pół miliona zł na koncie

A teraz na poważnie:
Zastanów się czy koniecznie 2 grupowy ten ekspres musi być.Przy sprawnym młynku i bariście prawie 4 kawy / min można uzyskać z 1 kolbowego. Myśle ze wystarczy spokojnie na mniejszym weselu.Nie wszyscy goście muszą pić na "raz" , to nie toast.
Poza tym na weselu jeden woli kawe , drugi herbate (tą niekoniecznie z wody z ekspresu trzeba serwować).Trzeci wybierze cos mocniejszego, w koncu jest na weselu (kawy czy herbaty, napije się w domu).
Goście weselni aż tak wybredni raczej nie będą, nie będzie im raczej przeszkadzać ze kawa jest z Futurmata a nie z La Marzocco czy Slayera.
Pamiętaj, ze i tak jakość espresso zależy w bardzo dużym stopniu od baristy(4M)
co można znaleźć
do 10 tys
Nuova Simonelli Appia 1 gr
jesli chcesz 2 grupowy to na Futurmat wystarczy
ok 15 tys
Faema 2 grupowa jakas tansza się znajdzie
LaCimbali M21 (male wesele)
Nuova Simonelli Appia 2 gr
Rocket Boxer ok 12 tys
Dwugrupowy tej samej marki zawsze będzie cięższy i trudniejszy w przewiezieniu(wiecej miejsca potrzebuje) niż jednogrupowy.