ja sam na chwilę obecną mam podpisane umowy na obsługę baristyczną czterech wesel i dwóch imprez nieco mniejszych (na ok 35-40 os)- nie mając działalności- a mamy dopiero połowę marca. Dalej twierdzę, że coraz częściej można spotkać baristę na imprezach zorganizowanych. Nie zawsze jest tak, że to młodzi wynajmują baristę, coraz częściej domy weselne, restauracje współpracują z baristą, w celu uatrakcyjnienia swojej oferty, żeby się czymś wyróżnić na tle innych. Wystarczy spojrzeć na rozwój palarni w kraju (wydaje mi się, że z roku na rok ich przybywa - w samej mojej okolicy w ciągu ostatniego roku pojawiły się 3[chociaż nie korzystałem jeszcze z ich usług]), czy też na ilość osób zarejestrowanych/odwiedzających forum.
Może mam błędne myślenie, ale wydaje mi się, że ludzie dojrzewają do płacenia za jakość, indywidualne podejście czy też zatroszczenie się kompleksowo o imprezowicza. Dla mnie samego najlepszą reklamą jest poczta pantoflowa, dlatego też jestem w stanie czasami zejść z ceny mniej zarobić licząc na kolejne zlecenia - a takie wesele na którym goście są zadowoleni z twoich usług to jest ok 50-60 potencjalnych klientów.
Mam nadzieję że się nie mylę (bo coraz więcej w to inwestuję), ale sądzę, że dobre usługi jak również dobry barista obroni/ą się same.
Więc jeżeli Karolina8809 myśli o tym bardzo poważnie, przeanalizuje rynek i potencjalnych zleceniodawców, być może ma znajomości, to ma wielką szanse na sukces. Słusznie zauważyliście, że koszty należało by niwelować a kasę racjonalnie wydawać, tym bardziej, że z czasem może się okazać że ekspresik za 15k nie spełnia twoich oczekiwań i potrzebujesz coś innego - ja mam ten plus, ze ratuję się sprzętem z restauracji z którą współpracuję, uczę się na nim i staram się określić swoje predyspozycję, żeby ciężko zarobione pieniądze wydać słusznie i tego nie żałować.
Dobrze trafiłaś bo spece tu obecni zapewne dobrze ci doradzą, a w większości wiedzą co piszą.