Autor Wątek: Sette 270W - pierwsze wrażenia itd....  (Przeczytany 19555 razy)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
Sette 270W - pierwsze wrażenia itd....
« dnia: 07 Luty 2017, 11:57:14 »
No więc ....
Wczoraj dotarł do mnie Sette 270W.....
Generalnie chęć zamiany z Eureki na Sette była podyktowana głównie wbudowaną wagą i potencjalnie łatwą zmianą grubości mielenia na inne niż ekspres metody ( używam jeszcze Aeropressa )

Pierwsze wrażenie ?
Lżejszy niż Eureka ale ładnie spasowany i wyglądający solidnie.... Obudowa z tworzywa ale solidnej grubości więc nic nie trzeszczy ani nie skrzypi.... Pojemnik na kawę :-)  całkiem ładny mieści mniej więcej 250g....Co ważne dosyć szczelnie trzyma pokrywka bo wchodzi nawet z delikatnym oporem... Można więc trzymać kawę bez obawy że zbyt szybko zwietrzeje...

Pierwsze użycie :
Ustawiłem podziałkę na poziom 5E i jazda...
zdefiniowane ustawienie 18g - nasypało 16,5g
Efekt - nierówny strumień i lekkie błotko

kolejne Ustawienie 3 E
Tym razem waga trafiła niemal idealnie 17.9 g
Efekt - 60 s i jakieś 3g naparu :-)

no i tak sobie przestawiam i przestawiam...
poszło jakieś 200g i wciąż nie trafiłem w ustawienia idealne
ale jestem przekonany ze takie istnieją...

Problemy z ustawieniem wg mnie spowodowane tym że....
-18 g młynek mieli jakieś 4s i tylko tyle mamy na przestawienie grubości no bo żarna powinno się przestawiać w trakcie mielenia...
- waga jest delikatna i delikatne dotkniecie portafiltra w trakcie mielenia powoduje zatrzymanie namielania, a dotknąć nietrudno bo pokrętło regulacji jest dosyć blisko uchwytu portafiltra...

Z tego co zauważyłem jako pierwsze plusy...
- nie jest głośniejszy niż Eureka
- kawa jest idealnie "puchata"
- w zasadzie nic nie rozsypuje się na boki ...po zmieleniu jest idealny kopczyk...
- jest po prostu ładny...

Aha...aplikacji Acaia BrewBar na Androida jeszcze nie ma, ma lada chwila pokazać się jakaś beta..

Jeżeli ktoś już dostał ten młynek to może podzieli się swoimi nastawami pod espresso...

« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 12:50:30 wysłana przez Piskoor »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Sette 270W - pierwsze wrażenia itd....
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Luty 2017, 11:59:23 »
No i? ;)

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Luty 2017, 12:07:11 »
No i? ;)
Za szybko post się wysłał :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Luty 2017, 12:36:23 »
Chopper
Hopper ;) ten młynek nie ma choppera.

Offline homczak

• Ekspres: Bezzera magica s , aeropress, drip, cleverdrip, moka
  • Młynek: baratza settee 270
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Luty 2017, 15:48:44 »
Ja kupiłem wersję bez wagi i im zdaniem jest bardzo ładnie wykonany młyn mieli bez pyłu,  równo ale też wciąż szukam ustawienia na AP i walcze.

Nie jest tak głośny jak się spodziewałem i szybko mieli .

Hopper dobrze wykonany pojemnik na zmieloną kawę antystatyczny .
Ja jestem bardzo zadowolony .
Czekam na bardziej zaawansowanych użytkowników aby podali swoje mielenia do alternatyw.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Luty 2017, 17:30:06 »
Generalnie chęć zamiany z Eureki na Sette była podyktowana głównie wbudowaną wagą i potencjalnie łatwą zmianą grubości mielenia na inne niż ekspres metody ( używam jeszcze Aeropressa )

To się trochę wyklucza :). Waga się przydaje, jeżeli dłużej używasz jednych ziarenek. Przy zmianie i tak musisz wymielić je do końca.

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Luty 2017, 17:36:18 »
W sette jest bardzo fajnie rozwiązane odcinanie żaren od ziaren...  Nie trzeba wymielać do końca by zmienić grubość mielenia...

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Luty 2017, 18:14:02 »
w tym modelu co miałeś w sumie też jest blokada w szyjce hoppera, odcinająca ziarna od żaren.
Ale nie ma to jak darować sobie hopper i używać odważonych porcji. Młynek zostaje pusty, regulacja jest bezstratna, doza łatwa do odmierzenia i powtarzalna. Czy w sette da się zrezygnować z hoppera?

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Luty 2017, 18:23:41 »
Tylko w Eurece chcąc zmienić nastawy młynka trzeba było się mocno nakręcić....
Śruba mikrometryczna nie pozwalała tez na łatwe zaznaczenie nastawów do różnych kaw.... teraz jest łatwiej..
Hopper można zdemontować i jest t w Sette banalne ale nie widzę takiej potrzeby...  Szczególnie że to zbyteczne dodatkowe czynności
Po co odmierzać kawę...skoro kawę odmierza sam młynek... ??
Tak jak napisałem pojemnik jest szczelny i nie wydaje mi się by kawa była odczuwalnie gorsza po 2 dniach w pojemniku...
Może tylko dla niektorych forumowiczów :-) obdarzonych zmysłem smaku absolutnego :-D

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Luty 2017, 19:59:08 »
Po co odmierzać kawę...skoro kawę odmierza sam młynek... ??
Ano wtedy gdy rotujemy ziarna ;)

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Luty 2017, 20:08:30 »
Jeśli rotujemy codziennie kilka razy to tak...
Choć hopper w Sette zdejmuje się w 2 sekundy a blokada jest na tyle skuteczna że nic nie wypada...
Można więc ziarna wysypać z powrotem do pojemnika i zastąpić innymi...całość będzie trwała może z 10-15 sekund..

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Luty 2017, 22:54:16 »
w Eurece chcąc zmienić nastawy młynka trzeba było się mocno nakręcić....
kolego którą Ty miałeś wersję tego młynka? W dostępnej obecnie ver.2 zmiana nastawu z espresso na phin/mokę to raptem ćwierć obrotu pokrętłem, aeropress niewiele więcej, z pół obrotu może. Ćwierć czy pół obrotu gałką nazywasz: "trzeba się mocno nakręcić"? W starszej wersji nie wiem jak to było zrobione, ale chyba podobnie?

hopper w Sette zdejmuje się w 2 sekundy a blokada jest na tyle skuteczna że nic nie wypada...Można więc ziarna wysypać z powrotem do pojemnika i zastąpić innymi...
z tego co widziałem na prezentacjach tego modelu blokada wmontowana w hopper raczej nie da rady zassać wszystkiego co leży na żarnach, zbierze to co na górze a reszta zostanie. Zatem przy tej metodzie duże straty ziarna gwarantowane, albo trzeba byłoby się bawić w jakieś wytrzepywanie młynka, czego pewnie nikt nie będzie robił.
Ale gratuluję zakupu, w końcu to ma być pod Twoje potrzeby, dla mnie może rotacja ziarnami to coś oczywistego i koniecznego, ale pewnie nie każdy korzysta z tej mozliwości.

W sumie nie zwróciłem uwagi na ten aspekt, ale wychodzi na to, że przy rotacji ziaren (super opcja - gorąco polecam) jedyną sensowną metodą są odważone porcje i pusty hopper/brak hoppera. Nowoczesne gadżety jak waga wbudowana w młynek właściwie nie mają tu żadnej racji bytu.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 23:16:36 wysłana przez grex »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Luty 2017, 10:27:13 »
Jeden problem bo nieobciążone żarna mają o wiele gorszą dystrybucję.
Dlatego polecane jest używanie np. rurki zamiast hoppera, ale wtedy też tracimy na elastycznośći.
Trzeba coś wybrać ;)

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Luty 2017, 10:47:35 »
Osobiście nie rotuję ziarnami. Kupuję paczkę kawy i zużywam ją do końca. Chcąc uzyskać inne smaki mogę zastosować inne sposoby parzenia i do tego błyskawiczna zmiana nastawów jest przydatna.
Tak jak przydatne jest to że mogę wreszcie zapisać jakie nastawy młynka miałem przy danej kawie. W Eurece było to dosyć problematyczne.
Swoją drogą nie powiem złego słowa na Eurekę. Co więcej, korekta nastawów być może nawet była łatwiejsza, choć to pewnie kwestia wprawy.
Myślę że to świetny młynek nie tylko dla początkującego ale ogólnie dla każdego miłośnika kawy skupionego głównie na espresso. Ma plusy i minusy, ale plusów jest znacznie więcej.

Ot, wymiana na Sette to była trochę fanaberia i trochę męskiego gadżeciarstawa. Ale nie żałuję, wreszcie mogę mielić bezpośrednio do portafiltra :-)
Nie muszę używać kubeczka, nie muszę rozbijać bryłek ( choć nie było to jakoś specjalnie upierdliwe ),  nie muszę ważyć.
Ale póki co muszę męczyć się z dostrojeniem :-)  i od dwóch dni pić nie do końca to co mi wychodziło przy Eurece :-) ale z czasem jestem peien dojdę do ustawień idealnych :-)

Dałbyś radę używać trochę mniejszej ilości kropek? Trudno i dziwnie się czyta ;) dzięki, pafcio0

« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2017, 11:05:57 wysłana przez pafcio0 »

Offline dziewiecset Mężczyzna

• Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Luty 2017, 01:04:25 »
Ja dodam tylko od siebie, że prędkość i komfort mielenia w/w młynku po przejściu z Porlexa, robi na mnie wrażenie! Jest moc i faktycznie nie jest tak głośny jak się tego obawiałem. Zobaczymy co dalej, opinie to można po miesiącu wydać jak się żarna dotrą po przynajmniej 1kg kawy ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi