Autor Wątek: Sette 270W - pierwsze wrażenia itd....  (Przeczytany 19550 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Sette 270W - pierwsze wrażenia itd....
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Luty 2017, 11:18:40 »
A może po prostu zamknąć klapkę w hopperze, w gardzieli zostanie kilka gramów kawy, wówczas odpalić młynek, zmienić ustawienia grubości (bo tej kawy ze zmiany i tak się nie wykorzysta do parzenia espresso), nawet wtedy, gdy komora będzie już pusta. Tak się zminimalizuje straty kawy bez żadnego ściągania, wyciągania i przesypywania.

Co do samego młynka, miałem okazję trochę się nim pobawić (w wersji bez wagi) i moje wrażenia są pozytywne. Dobrze wykonany i faktycznie uniwersalny, jak mało który młynek tej klasy - mielący sensownie do espresso i do metod alternatywnych.

Natomiast wracając do choppera... Nie mogłem się powstrzymać :D

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Luty 2017, 13:07:47 »
Może się komuś przyda a może nie ale ciąg dalszy wrażeń po 2kg przemielonej kawy :-)

Tydzień zajęło mi ustalenie jak obsłużyć młynek by waga działała prawidłowo...
na początku pomimo ustawienia dozy 18g wynik oscylował od 15 do 19.5 g  czyli słabo dokładnie...
Niestety do młynka była dostarczona tylko skrócona instrukcja obsługi...i nie było tam nic napisane jak regulować...

Po pierwsze najpierw należy uruchomić młynek - dowolnym przyciskiem i dopiero położyć portafiltr. Następnie uruchomić mielenie.
drugą istotną rzeczą jest twarde podłoże - u mnie młynek stał na macie.
Obecnie przy ustalonej dozie 18g do portafiltra trafia w 8 przypadkach na 10 dokładnie 18g pozostałe dwa przypadki doza jest +- 0,1g

Zarówno w przypadku Bazzary Salvador jak i Arcaffe Mocacrema młynek ustawiony jest na skali na pozycję 3E można zatem zmielić jeszcze sporo drobniej...
W tym momencie wychodzi jednak przepisowe 25/25.
Dolna regulacja jest bezstopniowa a literki sa raczej tylko w celu informacyjnym. Łatwiej zapamiętać nastawy bo można zapisać 3E/F i wiadomo gdzie jesteśmy.

Zdjęcia przemiału umieszczę na forum niebawem...
po zamknięciu hoppera i uruchomieniu młynka do portafiltra trafia 7-8g kawy, można zatem zmieniać grubość mielenia pod alternatywy mając to na uwadze.

Przestawienie na większy zakres nie wymaga raczej uruchamiania młynka. Można wtedy mając na uwadze te 8g kawy przy zamkniętym hopperze odpowiednio dobrać ilość kawy. Np chcąc zmielić 20g - ustawiamy 12g, zamykamy hopper i domielamy 8g z tego co zostało w dolocie do żaren . W efekcie mamy gruby przemiał i czyste żarna umożliwiające przestawienie na espresso bez uruchamiania młynka.

Nie jestem ekspertem i nie wiem czemu płaskie są lepsze od stożków lub odwrotnie, ale na zdrowy rozum najważniejsza jest chyba długość powierzchni tnącej ziarna kawy.
Dla mnie efekt najważniejszy jest taki iż efekt w filiżance jest dla mnie absolutnie wystarczający, ale też nie mam pewnie zmysłu smaku absolutnego i nie wyczuwam czy koliber zasilił dany krzaczek swoim guano czy też nie...

Czekam jeszcze aż uda się uruchomić funkcje związane z BT bo jak to w USA na pierwszym miejscu aplikacje dla IOS a nie Androida... Ale dla Iphone podobno wszystko jest i działa.

Offline Invenis

• Ekspres: Profitec Move, Sage Bambino Plus, Aeropress
  • Młynek: Baratza Sette 270W
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Luty 2017, 17:06:16 »
Na iPhone akurat nie ma i nie będzie niestety (to informacja od Acaia). Jest w fazie beta na iPada i będzie na Androida. Na iPhone nie będzie działać, bo Acaia twierdzi, ze interfejs jaki zaprojektowali, nie da się wyświetlić na małym ekranie tak, żeby było cokolwiek widać

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Luty 2017, 17:41:04 »
No tak.. Moja pomyłka  :-)  bo przecież wszystko a Apple musi się podobnie nazywać. To i o pomyłkę nietrudno.  Swoją drogą ciekawe że nie będzie na iPhone a będzie na Androida - ekrany maja przecież podobne przekątne.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Luty 2017, 17:55:53 »
Android to platforma obsługująca też tablety.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Luty 2017, 18:37:18 »
Ale bardzo wolna i wymagają sprzętu z bardzo wysokiej półki. Ale z iOS jest inny problem - dalej nie odblokowali, nie wiem dlaczego, łączności po BT z urządzeniami innych marek - poza tymi odtwarzającymi dźwięk. Wszystko co na iOS musi mieć wifi, a to podnosi koszty...

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Luty 2017, 18:50:21 »
Ale bardzo wolna i wymagają sprzętu z bardzo wysokiej półki. Ale z iOS jest inny problem - dalej nie odblokowali, nie wiem dlaczego, łączności po BT z urządzeniami innych marek - poza tymi odtwarzającymi dźwięk. Wszystko co na iOS musi mieć wifi, a to podnosi koszty...
No nie jestem przekonany... Mam wciąż galaxy tab 3 który ma już chyba 3 lata i śmiga :-)   galaxy s3 sprzed 4 lat po wgraniu miui również działa bez zarzutu...  :-)

Offline Invenis

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Luty 2017, 18:50:36 »
No tak.. Moja pomyłka  :-)  bo przecież wszystko a Apple musi się podobnie nazywać. To i o pomyłkę nietrudno.  Swoją drogą ciekawe że nie będzie na iPhone a będzie na Androida - ekrany maja przecież podobne przekątne.

Niekoniecznie pomyłka Ja też byłem przekonany, że na iPhone będzie, bo wszędzie widniała informacja o iOS, a tu się okazało, że tylko niektóre urządzenia z iOS...No trudno...ewentualnie można do kompletu dokupić iPada

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Luty 2017, 18:55:39 »
Ale po co taka aplikacja, jest w niej coś użytecznego- czego nie można ustawić za pomocą guzików młynka? Można zapisać jaką kawę na jakim ustawieniu mieliliśmy czy jak?

Offline Invenis

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Luty 2017, 19:27:27 »
Informacje o aplikacji znajdują się tutaj: http://acaia.co/pages/brewbar
Dla mnie główną przydatną funkcją byłoby zliczanie ilości zmielonej kawy, żebym nie musiał tego sam liczyć

Offline dziewiecset Mężczyzna

• Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Luty 2017, 19:55:20 »
Ale po co taka aplikacja, jest w niej coś użytecznego- czego nie można ustawić za pomocą guzików młynka? Można zapisać jaką kawę na jakim ustawieniu mieliliśmy czy jak?

Przez aplikację masz ustawić sobie wagę do zmielenia, młynek chyba sam nie przestawi dzięki niej ustawień grubości mielenia? Dodatkowo w przyszłości będzie połączone z czajnikiem Fellow oraz wagą Acaia i w zasadzie to tyle... Czyli międzynarodowa wymiana danych jaką kawę jak zaparzyć i taka księga dla ciebie, która sama to zapisuje? Bo przecież aplikacja sama nie zważy, ustawi tylko gramy i temp. w czajniku... Chmmm... To tak ma działać. Ale póki co czajnik Fellow jest tylko na USA, pracują nad EU wersją.

Co do młynka, to jest bardzo wygodny i szybki! Wystarcza w 100% ja niestety swój zwróciłem póki co, bo po przemieleniu 250gr i chęci wyczyszczeniu żaren zauważyłem, że mają defekt oraz jakiś dziwny kawałek plastiku mi wyleciał z młynka razem z nimi.

Jest też jeden urok który również zaobserwowałem a na Home-barista robią o to jazdę straszną, w około żaren jest taki dołek w którym zatrzymuje się trochę kawy, co powoduję, że ów młyn jednak retencję ma, a nie tak jak reklamowali, że prawie 0.
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2017, 19:59:16 wysłana przez dziewiecset »

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Luty 2017, 23:10:57 »
Informacje o aplikacji znajdują się tutaj: http://acaia.co/pages/brewbar
Dla mnie główną przydatną funkcją byłoby zliczanie ilości zmielonej kawy, żebym nie musiał tego sam liczyć
A próbowałeś połączyć ze standardową aplikacją do wagi acaia? Z tego do widzę to brewbar różni się tym, że pozwala na logowanie zaparzania kilku  kaw jednocześnie (przydatne w kawiarni lub przy mini cuppingu) - jednak cała reszta funkcjonalności wydaje się taka sama.

Nawet jeśli nie udało by Ci się podłączyć pod standardową aplikację, to nadal możesz z niej skorzystać do obliczeń - z tym, że dozę będziesz musiał wpisać ręcznie.

Offline Invenis

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Luty 2017, 06:34:56 »
Tak, próbowałem i niestety aplikacja nie wykrywa wagi. Podejrzewam, że może to być spowodowane tym, że Sette używa nowego urządzenia Acaia Link i do niego ma właśnie być nowa apka, a dotychczasowe aplikacje łączą się tylko z wagami Acaia.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Luty 2017, 11:12:04 »
Jak dla mnie regulacja mielenia dwoma nastawami (zgrubna i dokładna) o ile technicznie jest ok to w praktyce średnio się sprawdza przy robieniu espresso. Po dotarciu do jednego końca regulacji dokładnej trzeba pchnąć o 1 regulację zgrubną i cofnąć regulację precyzyjną. Dla mnie to 1 upierdliwe szczególnie że trzeba robić na chodzącym młynku. 2. Otrzymana grubość przemiału po takiej operacji nie jest taka sama jak przejście o 1 podziałkę skali dokładnej. Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie regulacja płynna w stylu MSJ.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Luty 2017, 15:01:56 »
Jak dla mnie regulacja mielenia dwoma nastawami (zgrubna i dokładna) o ile technicznie jest ok to w praktyce średnio się sprawdza przy robieniu espresso. Po dotarciu do jednego końca regulacji dokładnej trzeba pchnąć o 1 regulację zgrubną i cofnąć regulację precyzyjną. Dla mnie to 1 upierdliwe szczególnie że trzeba robić na chodzącym młynku. 2. Otrzymana grubość przemiału po takiej operacji nie jest taka sama jak przejście o 1 podziałkę skali dokładnej. Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie regulacja płynna w stylu MSJ.

Dobrze prawisz kolego, przynajmniej podobne mam spostrzeżenia ;)
Dlatego Mazzer ma takie więcie.
Mnie  osobiscie bardzo odpowiada możliwość dokładnego ustawienia  grubości przemiału w takich młynach jak Mahlkonig K30 (wadą jest oczywiscie cena :(  i spore rozmiary.
Ustawiasz w bardzo wąskim zakresie( tylko pod espresso). Ale  za to ustawienie jest bardzo dokładne, pewne, powtarzalne.( czyli tak jak pod espresso potrzeba)

ps Oczywiście zakupu Sette 270W nie neguje w żadnym wypadku,całkiem fajny, lekki  młynek i nieduży.
Ponieważ nie jestem specjalnie ograniczony powierzchnią (mam możliwość postawienia w kuchni młyna gastro)   to z tego korzystam poki mogę  :)

« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2017, 16:02:50 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi