Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 772501 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2925 dnia: 04 Kwiecień 2026, 09:59:51 »
Radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych życzymy!

Niech przy świątecznym stole nie zabraknie bliskich, dobrego nastroju i aromatycznej kawy, która umili wspólne chwile.
Dużo słońca, odpoczynku i pozytywnej energii na każdy dzień!

Wracamy do Was we wtorek, z nową energią i nowymi kawami.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2926 dnia: 10 Kwiecień 2026, 10:13:21 »
Pierwsza nowa kawa po świętach to Kenia Rungeto Kiangoi. Jest bardzo przyjemna w odbiorze i doskonała na energetyczne rozpoczęcie dnia. Pochodzi z tej samej spółdzielni co jej poprzedniczka, Kii, ale charakteryzuje się lepszymbalansem i większą słodyczą. W przyszłym tygodniu w przelewach zagości tanzańska Itumpi, również poddana obróbce mytej, z podobną oceną SCA wynoszącą około 87 punktów.

W przypadku kaw średnio palonych do espresso zmiany przewidujemy raczej na drugą połowę kwietnia. Po Yellow Bourbon pojawi się kawa od zaangażowanej rolniczki Patricii Coelho z Espírito Santo do Pinhal w Brazylii. Supremo Sofia już zastąpiła swoją poprzedniczkę z Kolumbii, a Peru Satipo Geisha anaerobic na pewno będzie dostępna także w maju. Indie Monsoon Malabar mają swoich zwolenników i na pewno nie znikną z oferty, natomiast Papua Nowa Gwinea Hai Tambu oraz Meksyk Louis Dreyfus espresso wkrótce zakończą swoją obecność w naszym sklepie.

Kenia Etago bezkofeinowa, poddana obróbce sugar cane, bardzo przypadła wam/nam do gustu i pozostanie w ofercie jeszcze przez jakiś czas.

Zanurz się w bujne górskie tereny Kenii i odkryj niezwykłą historię jednej z najsłynniejszych kaw świata. Historia Kenii zgłębia, jak wulkaniczne gleby, bogate tradycje i pokolenia drobnych rolników przekształciły kenijską kawę w globalny skarb, którym delektują się od Nairobi po Nowy Jork.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2927 dnia: 14 Kwiecień 2026, 16:19:08 »
Tres Dragones z Cafe Granja La Esperanza

Nie no, myślałem, że Sweet Valey to będzie topka, TD pozamiatało, w tym roku o klasę lepsza, rewelacja! Żałuję, że tylko 500gr kupiłem.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2928 dnia: 15 Kwiecień 2026, 09:03:47 »
Żałuję, że tylko 500gr kupiłem.

Nic straconego, Tres Dragones jeszcze będzie w sprzedaży. A po wielkich zachwytach na początku, teraz nam się znowu Sweet Valley lepiej sprzedaje. Taki rollercoFFEEaster ;)

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #2929 dnia: 15 Kwiecień 2026, 19:52:37 »
No wiadomo, kupiłem 500 g TD, Kenie i Etiopię, moim tempem, to wypicie tego zajmie mi z miesiąc, a wiadomo, kawa lubi znikać ;)

Ogólnie SV jest super, ale obecna partia TD wjechała mi dużo bardziej. Jest doskonale kwaskowa, jakbym wino pił.

Offline groovy

« Odpowiedź #2930 dnia: 24 Kwiecień 2026, 08:56:48 »
Pierwsza nowa kawa po świętach to Kenia Rungeto Kiangoi.

Wymiata.
kupiłem kilka paczek KII na spróbowanie, ale okazało się, że za mało.

Jakoś tak mam skonstruowane kubki smakowe, że żadne Brazylie, Kostaryki, Salwadory, Kolumbie ani Etiopie nie smakują mi tak jak Kenie (myte) - a ta odpowiada mi wyjątkowo.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2026, 09:31:03 wysłana przez groovy »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2931 dnia: 28 Kwiecień 2026, 21:36:08 »
Tuż przed świętami w naszej ofercie pojawiło się kilka nowych kaw, ale niektóre kończą swoją przygodę. Podróż kawowa trwa w najlepsze…

Do espresso wróciła Gwatemala Antigua Los Vulcanos, a na dłużej zagościła Salwadorska Santa Ana. Brazylia Santo Antonio zastąpiła znakomity Yellow Bourbon. Z obecnej oferty jedynie Peru Satipo Geisha zakończy swoją dostępność w maju, ale mamy nadzieję, że znajdziemy godne zastępstwo. Przygotowujemy dla Was nową kawę z Peru, do naszego magazynu dołączyła już kawa z Wenezueli a czekamy jeszcze na Geishe z Salwadoru.

W kategorii kaw jasno palonych Rwanda Gahara zastąpiła wspaniałą Gicumbi. Salwador Finca Serbia w obróbce honey z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zrównoważonych smaków. Oprócz znakomitych kaw z Cafe Grania la Esperanza, w najbliższym czasie w naszym sklepie pojawi się wiele mikrolotów z Kolumbii, Kenii i Etiopii. Będzie wśród nich Geisha w obróbce anaerobowej naturalnej, mytej oraz z przedłużoną fermentacją, a także Pink Bourbon.

Jutro (środa) wypalamy i wysyłamy kawy, a od czwartku do niedzieli odpoczywamy.

Majówka zapowiada się ciekawie! Życzymy Wam udanego weekendu i aktywnego wypoczynku. Tych, którzy zostają w Łodzi lub specjalnie przyjeżdżają do naszego miasta, zapraszamy do kawiarni Flirt, gdzie w weekend na brew barze będzie dostępna Tanzania Ngila Estate Microlot Barrique – kawa leżakująca w beczkach po winie Pinot Noir.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2932 dnia: 30 Kwiecień 2026, 16:44:25 »
Znajomy przywieźli, z poleconej im plantacji na Hawajach, paczuszkę kawy. Kawa przygotowana na gusta amerykańskie w stylu French Roast. Po przetestowaniu, torebka zamknięta szczelnie, ale została zapomniana w jakimś kątku. Termin przydatności jeszcze nie minął, a jeżeli jakiś miłośnik bardzo mocno palonej kawy chciałby spróbować, proszę dać znać. Odbiór osobisty lub wysyłka razem z kawą zakupioną w naszym sklepie.

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #2933 dnia: 30 Kwiecień 2026, 17:24:36 »
Miałem 2-3 okazje pić kawę z Hawajów w stylu FR, żaden mi nie podszedł. Nawet jasno palona, była mocno średnia.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2934 dnia: 30 Kwiecień 2026, 19:36:41 »
Kiedyś Kona była mocno powyżej średniej jakości kaw, ale świat nie stoi w miejscu i dogonił i przegonił. Nowe generacje plantatorów na Hawajach starają się, aby podnieść jakość uprawy i obróbki do współczesnych standardów, ale French Roast nadal jest uprawiany, ze względów na przyzwyczajenia konsumentów. Dla mnie szkoda, ale jest pewnie i duża rzesza kawoszy lubiących taki styl.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #2935 dnia: 05 Maj 2026, 14:31:35 »
@ranGo

Czy macie w ofercie cefize ? Kupuje kawy i najchętniej razem bym to zamówił :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2936 dnia: 05 Maj 2026, 14:51:28 »
Jeżeli nie potrzebujesz dużej ilości, to dostaniesz od nas. Jeżeli chcesz jakieś większe opakowanie ( 566g, 900g ) lub w tabletkach, to daj znać i zamówimy i już w tym tygodniu będą dostępne.

Offline Lwfotograf Mężczyzna

• opowiescislubne
  • Ekspres: Nivona Cube
« Odpowiedź #2937 dnia: 07 Maj 2026, 08:06:40 »
Hej
Polecisz coś z sklepu do kaw z mlecznych ( ekspres automatyczny, nivona cube jak to ważne)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2938 dnia: 07 Maj 2026, 11:25:18 »
Do automatu poleciłbym coś wyrazistego i nieco mocniej palonego, chociaż wiele zależy od dotychczasowych przyzwyczajeń. Z kaw jednorodnych świetnie sprawdzają się Gwatemala Antigua Los Volcanos oraz Salwador Santa Ana. Natomiast w przypadku mieszanek, Cafe espresso Mujeres lub nieco mocniej palona La Vaca będą doskonałym wyborem jako podkład do kaw mlecznych.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #2939 dnia: 07 Maj 2026, 13:03:09 »
Jeżeli nie potrzebujesz dużej ilości, to dostaniesz od nas. Jeżeli chcesz jakieś większe opakowanie ( 566g, 900g ) lub w tabletkach, to daj znać i zamówimy i już w tym tygodniu będą dostępne.

O ekstra. 566g raczej bym wolał i od razu bym wziął 2 kg ziaren pod espresso

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi