Adam, mam dla Ciebie coś w rodzaju rady. Odpuść. Pamiętaj, że kto walczy i ucieka, ten drugiego dnia walki doczeka. Nie musisz mieć ostatniego zdania. Mam trochę lat, znam życie i uważam, że trochę przesadzasz. Dajesz się wciągnąć w niepotrzebną dyskusję, która do niczego nie prowadzi. Nie zwracaj już uwagi na to co jest napisane w tym wątku. Nie jesteś w stanie wygrać ze wszystkimi a zwłaszcza z ludźmi, którzy mają za sobą drogę, którą chciałem Ci pokazać w pierwszym moim wpisie w tym wątku. Nie chcesz tego przyjąć do wiadomości? Trudno. Zapewniam Cię, że nie masz racji trwając w tym bezsensownym uporze. Wielu kolegów na tym forum miało podobny sprzęt jaki masz teraz Ty, doszli do wniosku, że chcą czegoś lepszego. Wielu, może nawet większość, została na tym poziomie i żyją. Espresso nie jest konieczne do życia, kawa jest tylko jednym maleńkim elementem życia. Zwróć uwagę, że w każdej dziedzinie jest podobnie. Jakość ekspresu nie zawsze idzie w parze ze wzrostem jego ceny. Ale niestety, z prostego ekspresu pozbawionego wielu udogodnień jakie mają maszynki z wyższej półki a te tanie dla obniżenia kosztów produkcji ich nie mają, nie wydusisz tego co pasjonaci espresso znajdują w tym magicznym naparze. Powtarzam jak mantrę, nie każdy chce i jest w stanie odkryć wszystkie delikatne niuanse smakowe w espresso, wielu ludzi nie odróżni smaku taniej robusty od szlachetnej arabiki czy mnóstwa dostępnych mieszanek. Nie każda kawa najlepiej będzie smakowała przyrządzona w ciśnieniowcu, jedne będą wymagać ciśnienia inne nie. Na każdą kieszeń są sprzęty do zaparzenia kawy. Jednak w grupie sprzętów (ekspresy ciśnieniowe, ekspresy przelewowe, tygielki, FP itd są sprzęty wykonane z lepszych komponentów (droższych) i gorszych (tańszych). Dlatego jeden będzie kosztował 1000zł a inny 8000. Ekspres poza oczywistą funkcją parzenia kawy ma jeszcze inną, ozdobną. Dla każdego coś innego. Jeśli chcesz się przekonać jak wyglądają poszczególne ekspresy wewnątrz, możesz znaleźć w sieci mnóstwo zdjęć i opisów. Zwróć uwagę na komponenty, jakość wykonania i skomplikowanie. Jeden ekspres będzie mieć termoblok aluminiowy, inny stalowy mały bojler a jeszcze inny mosiężny czy miedziany o sporej pojemności. Osprzęt tych ekspresów też ma ogromne znaczenie. Wierz mi, kolegom wypowiadającym się w tym wątku nie zależy na wbiciu Cię w beton. Tobie natomiast nie powinno zależeć na tym, żeby Cię forumowicze znienawidzili za aroganckie wpisy. Trochę pokory by się przydało. Jeśli tak będziesz podchodził w życiu do wszystkiego, to współczuję.