Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł  (Przeczytany 12037 razy)

Offline Raxiv

Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł
« dnia: 12 Grudzień 2016, 15:26:10 »
Ahoi, czołem,
Generalnie kawy nie lubię (za dobrą herbatę bym zabił), ale moja kobita ją uwielbia. Niestety nie mam bladego pojęcia na temat ekspresów, kaw i młynków. Wiem tylko tyle, że moja luba pija kawę z mlekiem we wszystkich odmianach, wiem też, że bez dobrej gatunkowo kawy i dobrego młynka kawy smacznej nie będzie. Tutaj moje pytanie jaki ekspres (nawet pójdę dalej i zapytam kolbowy/automatyczny) + młynek kupić tak do 800 zł (oczywiście preferowałbym coś delikatnie tańszego oraz jaką kawę na start dla lubej wybrać.

Dzięki serdecznie i pozdrawiam

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2016, 15:29:08 »
W tym budżecie to tylko młynek plus ekspres przelewowy - jeśli chodzi o sprzęt nowy.

Jeśli używany to trzeba polować i to mocno żeby komplet w tym budżecie mieć.
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2016, 16:57:01 »
Jeśli ma być kolba z sensem to tylko używka, mi udałoby się tak trafić bo mnie basic wyszedł 400 zł i można za podobną kwotę dorwać młynek gastro, ale trzeba dużo cierpliwości i trochę wiedzy z zakresu naprawy ekspresów - choć nie jest to strasznie trudne w przypadku prostych konstrukcji. Ja bym polecił kupić np młynek nivona/wilfa i do tego aeropress i jakiegoś dripa...

Offline Cafigon

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2016, 20:20:14 »
Ale koledze nie chodzi o jakieś najwyzsze półki sprzętu, chyba. Jesteście pewni, że przelewki będą lepsze od takiego ekspresu? Ja używam taniego ekspresu kenwooda i nie jest najgorzej. Pewnie że nie podskoczy do takiego za 20 tysi ale robi ala espresso inne w charakterze niż przelewki i jestem z niego zadowolony. No ale faktycznie ciężko o poradę co kupić pande, czy clio jak wszyscy jeżdżą klasą premium.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudzień 2016, 21:03:25 »
Wybacz ale twój ekspres nie robi espresso,  tak jak wyrób czekoladopodobny nie będzie nigdy czekoladą. A uwierz mi ze ekspres za 1000 zrobi w sprawnych rękach dużo lepsze espresso niż ekspres za 40 razy tyle w rękach ignoranta. Ale pewne minimum trzeba zachować. Da się upolować używkę do remontu, ale trzeba się choć trochę znać.  A espresso nie wszystkim smakuje tak jak i przelewki. Dlatego na początku warto udać się do dobrej polecanej kawiarni i spróbować różnych kaw.
LMWDP #469

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2016, 21:06:10 »
Wybacz, ale moim zdaniem nie podskoczy nawet do aeropressu, a to przecież nie klasa premium.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Cafigon

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2016, 21:36:19 »
Ale że co, będzie niepijalne? Może gdybym spróbował Waszego espresso to bym po moim pluł na 5 metrów. Na szczęście próbowałem tylko w kawiarni (całkiem smaczne było) ale widocznie na tyle marne, że moje wciąż mi smakuje. Czyli się jednak da. Bo przecież o to chodzi, by smakowało.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2016, 21:50:51 »
Zgadza się, ma smakować - ale punktem odniesienia nie ma być kawa, której robieniem "barista" się nie przejmuje(bo w kawiarniach zazwyczaj nie interesuje ich ustawienie młynka, jaka kawa jest wsypana, czy ratio się jakoś trzyma kupy ani żadne inne szczegóły) tylko kawa zrobiona "zgodnie ze sztuką" - mi smakowała kawa z biedronki z taniego ekspresu ciśnieniowego, na chwilę obecną piję to tylko dlatego, że potrzebuję kopa z kofeiny żeby się obudzić. Zdecydowanie bardziej wolę się napić "espresso" w domu, które dalej mi nie wychodzi, ale przynajmniej czuję, że idę w dobrym kierunku, a punkt odniesienia mam pewny - kawa robiona z dobrych ziaren, w porządnej kawiarni, parzona przez ogarniętego baristę, którego interesuje czy wyszła czy nie - a nie byle co z costy czy innego starbucksa, czego nie nazwę teraz kawą. A sprzęt na chwilę obecną kosztował mnie mniej niż 1000 zł, bo ekspres kupiłem uszkodzony, a młynek używkę gastronomiczną. Ale daje mi to możliwości do robienia espresso, i to co piję w domu(choć do przyzwoitego poziomu dalej daleko) jest o niebo lepsze niż to, co w normalnej kawiarni.

Offline Cafigon

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:24:31 »
No owszem, macie rację. Można merca po dzwonie kupić i jak kto się zna to super furę sobie uszykuje. Tylko nie o to chodzi. Może ktoś się nie zna, nie chce znać. Nie chce remontować, chce spróbować czegoś innego niz przelewki. Ma iść w kapsułki caffissimo czy spróbować taniego ekspresu? Nie od razu Kraków zbudowano. Spróbujmy coś napisać w temacie, czyli o tanich ekspresach.  Który najlepiej zrobi wyrób esspresso podobny. Odzwyczailiscie się od przeciętnej kawy, sensory nie czytają w tak niskich zakresach, nie macie praktyki w nędznych sprzętach za kilkaset złotych i nie jesteście w stanie koledze nic podpowiedzieć? A caffissimo pewnie też nie piliście, a to pewnie jest moc :)
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2016, 22:26:38 wysłana przez Cafigon »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:34:46 »
Jeśli komuś lurowaty, niedoparzony kwas pasuje, to może kupić cokolwiek, nie ma to znaczenia co wybierze i nasze porady tu na nic. Jeśli jednak ktoś chce pić coś co smakuje, to chętnie doradzimy. Nie każdy potrzebuje espresso, to raz. Dwa, małe przelewki jak phin czy kawiarka biją na głowę pseudo espresso.

Co do kapsułek, piłem ostatnio nespresso, które uchodzi za najlepsze z możliwych. No, niestety: 5g w 5s i tylko absolutne zalanie może to uratować. Biedronkowe bardziej mi smakowały.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:36:01 »
Ja piłem ostatnio nespresso na "prezentacji", jest bardzo słabo - nawet w przypadku ich "topowych" kaw w postaci "singli"(i przy okazji - kawy są opisywane losowo, ristretto u nich może mieć 150 ml). Wiem jaką kawę robią tanie ekspresy, jaka jest różnica między czymś takim a Basiciem i uważam, że wcale nie trzeba sprzętu na naście tysięcy, żeby cieszyć się w domu ze świetnej kawy - ale kupowanie taniego(marketowego) ekspresu jest całkowicie pozbawione jakiegokolwiek sensu. A działa to dokładnie tak jak napisał DrUsagi, różnica między espresso z marketowego ekspresu a takim z na przykład Basica jest taka jak między wyrobem czekoladopodobnym a czekoladą. A jak ktoś się nie zna i nie chce znać, to trafił na nieodpowiednie forum - tu nikt nie poleci szmelcu bo wiadome jest, że to do niczego nie prowadzi. a Tobie Cafigon polecam pójść do DOBREJ kawiarni i tam spróbować normalnej kawy przygotowanej przez kogoś, kto się stara, a nie robi to na odwal się, to wtedy może zrozumiesz o co chodzi.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:40:28 »
Ja bym sie w "ekspres" za te pieniądze nie bawił. Kupiłbym kawiarke (stal + ceramika) ok 200-250 zł, za reszte młynek( wystarczy na smigiełko,  albo tani żarnowy) i 250 g  swieżopalonej kawy ziarnistej .  Zapakuj ładnie , połóż pod choinka. Zona bedzie zadowolona po pierwszej kawie ( z mlekiem jak nie lubi espresso).Wg mnie kawa zaparzona w kawiarce smakuje duzo bardziej niż zalana prawie wrzatkiem(po turecku) czy zaparzona w "ekspresie" jakiego szukasz (szkoda pieniedzy na takie wynalazki )
Przemyśl to i powodzenia   ;)
ps pamiętaj że do kawiarki kawa nie moze byc zmielona jak mąka.... troche drobniej niż cukier , wystarczy
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2016, 23:18:49 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Cafigon

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudzień 2016, 22:55:15 »
To uznaje, że osiągnąłem duży sukces. Iks razy piłem fajną kawe z mojego taniego ekspresu, nie były to na pewno kwaśne popłuczyny. A kawiarkę też mam widzę nędzną, za 70 nabylem w tkmaxie, pezetti stalowa. Tez mi smakuje z niej kawa, choć nie powinna , bo kawiarka chyba zbyt tania :)

P.S. Ciekawe czy taki lepszy ekspres zrobi cos mało kwasnego z kawy z lidla? Czy stanie dęba?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2016, 22:58:13 wysłana przez Cafigon »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:00:46 »
Ta kawiarka  (stal + ceramika ) to po to żeby sie kobiecie przypodobać.One zwracają uwagę na wszystko, poza tym świeta idą ;)

Offline Cafigon

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:02:41 »
Aha, takie podejscie rozumiem :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi