Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł  (Przeczytany 12017 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Ekspres kolbowy + młynek do 800 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:03:21 »
Masz złe podejście. Dużo ludzi poleca phina za kilkanaście złotych czy dripper, plastikowy kosztuje chyba w granicach 30 zł.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:12:35 »
To uznaje, że osiągnąłem duży sukces. Iks razy piłem fajną kawe z mojego taniego ekspresu, nie były to na pewno kwaśne popłuczyny. A kawiarkę też mam widzę nędzną, za 70 nabylem w tkmaxie, pezetti stalowa. Tez mi smakuje z niej kawa, choć nie powinna , bo kawiarka chyba zbyt tania :)

P.S. Ciekawe czy taki lepszy ekspres zrobi cos mało kwasnego z kawy z lidla? Czy stanie dęba?
możesz próbować z kawą z lidla, ja po ostatnim stwierdzam, że nie ma to sensu - poszło kilkaset gram u mnie, nie wyszło z tego nic. kupiłem normalną kawę, za trzecim podejściem coś się udało.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:19:29 »
70 nabylem w tkmaxie, pezetti
Pezzetti to dobra marka, a wszystkie markowe kawiarki są warte swej ceny :taktak: proszę nie rób z bywalców tego forum fanatyków budżetu. Kawa nie musi być droga, tylko na niektóre sprzęty, wbrew zapewnieniom marketingu, nie warto wydawać złotówki.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:20:34 »
Każdy ma rację.  Z taniego AEG 150, piłem świetne espresso. Ekspres przerobiłem, rozgrzewałem na swój tajny sposób. Może 2 strzały na 10 wychodziły bardzo dobre,  może 4 przecietne. Szkoda dobrej kawy na kiepskie, niepowtarzalne sprzęty.
A i tak najważniejsze będzie to czym i co mielisz.  Bo gdzie ten przemiał wsypiesz jest drugorzędne.
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudzień 2016, 23:38:31 »
Jak już lecimy z motoryzacyjnymi porównaniami, to espresso porównał bym do F1 - totalny top, największe wymagania itd.
Można pojechać clio z litrowym silniczkiem w GP Monaco, tylko jaka z tego frajda? Znacznie więcej zabawy będzie w kia picanto cup :taniec:

Offline Cafigon

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Grudzień 2016, 09:59:51 »

A i tak najważniejsze będzie to czym i co mielisz.  Bo gdzie ten przemiał wsypiesz jest drugorzędne.

No i to jest wg mnie sedno dyskusji. Jasne że tanim ekspresem nie wyciągnę tyle z kawy co porządnym. Niemniej jednak mam szansę spróbować naparu o innym charakterze niż przelewka i nabrać chęci na więcej.

możesz próbować z kawą z lidla, ja po ostatnim stwierdzam, że nie ma to sensu - poszło kilkaset gram u mnie, nie wyszło z tego nic. kupiłem normalną kawę, za trzecim podejściem coś się udało.
Ależ ja próbowałem już tej kawy, nie zamierzam jej bronić. Da się wypić jedynie ze spora ilością mleka, z tym że ja wole bez mleka. Wiec próbę uważam za zakończoną.

70 nabylem w tkmaxie, pezetti
. Kawa nie musi być droga, tylko na niektóre sprzęty, wbrew zapewnieniom marketingu, nie warto wydawać złotówki.

Tania też nie może być. Bo jak to się mówi z g. bata nie ukręcisz. No a czy warto na tani ekspres wydawać kasę? Każdy ma inne kryteria. Jeden będzie wolał iść do kawiarni raz na tydzień, drugi sobie kupi tani ekspres i w pdobnej cenie młynek. Wg mnie i tak będzie o lata świetlne lepszy od tego, co sypie forta do szklanki i pije "z gruntem".

Można pojechać clio z litrowym silniczkiem w GP Monaco, tylko jaka z tego frajda? Znacznie więcej zabawy będzie w kia picanto cup :taniec:

Ja bym miał spora frajdę z takiego przejazdu. Więcej niż bolidem F1, którego bym nie odpalił :)

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Grudzień 2016, 10:34:06 »
A kawiarkę też mam widzę nędzną, za 70 nabylem w tkmaxie, pezetti stalowa. Tez mi smakuje z niej kawa, choć nie powinna , bo kawiarka chyba zbyt tania :)

Nie przejmuj się. :) Też ostatnio kupiłem Pezzetti bo potrzebowałem coś na indukcję. Była w promocji, a Bialetti nie i różnica cen była zbyt duża na niekorzyść tej ostatniej. Kawa wychodzi taka sama.  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2016, 10:36:29 wysłana przez bigmaciek »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Grudzień 2016, 11:15:56 »
No i to jest wg mnie sedno dyskusji. Jasne że tanim ekspresem nie wyciągnę tyle z kawy co porządnym. Niemniej jednak mam szansę spróbować naparu o innym charakterze niż przelewka i nabrać chęci na więcej.

Wg. mnie sedno jest takie, że kawiarką, czy phinem wyciągniesz z kawy więcej niż "tanim" ekspresem. A jak chcesz spróbować espresso, to w dobrej kawiarni wyjdzie taniej niż z taniego ekspresu, bo 80% szotów z tych plastikowych zabawek nadaje się tylko do zlewu.

Lata temu przechodziłem przez ten etap. Myślę, że większość z nas przechodziła. Nie są to miłe wspomnienia i dlatego staramy się z całych sił oszczędzić "początkującym" amatorom kawy takich doświadczeń.

Offline Cafigon

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Grudzień 2016, 12:03:29 »
Patrząc optymistycznie 20% szotow jest genialnych :) A co do oszczędzania przykrych doznań to chyba niepotrzebne. Ja tam jestem zadowolony z moich ekspresowych kawek. Byłbym uboższy w doznania ograniczając się do przelewek. A do kawiarni się tez wybiorę.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Grudzień 2016, 12:37:45 »
Tylko koszt tych 20% szotów wychodzi dość spory, jak wliczysz zmarnowane ziarno ;)
Ja też byłem zadowolony, potem kupiłem stary ekspres gastronomiczny za 800zł i dotychczasowy sufit okazał się podłogą. W piwnicy. Zburzonego budynku. Serio.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Grudzień 2016, 14:30:44 »
 :brawa: celnie i w punkt :poklon:
LMWDP #469

Offline Xeper

• Ekspres: Saeco ViaVenetto/ Gaggia Classic / ASCASO STEEL DUO PID
  • Młynek: Graef CM80/ Macap M2M/Ceado E6P
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:51:01 »
Cafigon, generalnie zgadzam się z kolegami. Szczególnie, że kupujesz to dla żony i spodziewam się, że nie będzie się jej chciało bawić w różne "cuda-wianki", tylko będzie chciała przyzwoitą, powtarzalną kawę do wypicia.

Ale, jeśli mimo wszystko to ma być ekspres + młynek za 800zł to może Saeco Nina + Graef 80CM?
Nina ma 58mm kolbe, mozna zdemontować oryginalny wynalazek "crema enhancer" i dać standardowe sita 12/18g. Do tego dowolny, byle nie plastikowy tamper + niezajeżdżony Graef + świeże ziarna i po kilku/wielu próbach z surfowaniem dozą/mieleniem/temperaturą dasz radę parzyć przyzwoite espresso.  Pytanie, czy będziesz miał szczęście i kupisz używki w dobrym stanie, bo niestety to zawsze jest loteria...
I drugie pytanie, czy Tobie lub żonie będzie się chciało. Bo jeśli po miesiącu opadniecie z sił to wtedy przypomnicie sobie o alternatywach tu rekomendowanych...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:57:29 »
Taka krótka kalkulacja odnośnie zmarnowanych szotów. 1 kilogram mieszanki to, dla łatwiejszej kalkulacji, 100 zł. 20% szotów wyjdzie dobrych, więc 80% idzie w zlew. Kupując tani ekspres, 80% z tych 100 zł - czyli 80 zł - idzie do zlewu. 1 kilogram takiej kawy i mamy dripa, phina czy kawiarkę, które dadzą nieporównywalnie lepsze doznania smakowe i nie będzie wylewania kawy do zlewu. Naprawdę warto iść w tani ekspres?

Offline Xeper

• Ekspres: Saeco ViaVenetto/ Gaggia Classic / ASCASO STEEL DUO PID
  • Młynek: Graef CM80/ Macap M2M/Ceado E6P
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Grudzień 2016, 22:09:59 »
Naprawdę warto iść w tani ekspres?
Mi tam z dripa ani z kawiarki nie za bardzo podchodzi. Chyba, że obsługujący był ograniczeniem, ale próbowałem w niezłej Olsztyńskiej kawiarni, gdzie macchiato było super więc barist chyba wiedział jak obsłużyć. Także dla mnie warto iść w ekspres...

Oczywiście, warto zacząć od docelowego setupu, ale tu czasem bardziej budżet (często bardziej "psychiczny" niż rzeczywisty) decyduje niż chęci :(

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Grudzień 2016, 22:14:10 »
Pytanie jeszcze co to za kawa była, bo to też ma bardzo duże znaczenie. Próbowałem średnich i ciemnych wypałów w dripie z ciekawości, było bardzo słabo - za to w AP wychodziło bardzo fajnie. Wystarczy nieodpowiednia kawa i jest kiepsko... A to, że macchiato było super nie jest wyznacznikiem, bo znam wiele osób, które mleko potrafią spienić, ekspres potrafią obsługiwać ale nie zwracają uwagi na przykład na ustawienie młynka, bo nie trzeba... Kawa jakoś się leje i wychodzi coś, co wygląda jak espresso, sami na smak kawy nie zwracają uwagi, ale klienci są zadowoleni... A mleko w kawie potrafi zamaskować bardzo dużo.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi