Autor Wątek: Irish Coffee - Jak zrobić i z czym? [+18]  (Przeczytany 16280 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Irish Coffee - Jak zrobić i z czym? [+18]
« dnia: 17 Lipiec 2013, 21:27:18 »
Nie wiem, jakim cudem jeszcze nie powstał wątek o tym napitku, jakże zacnym, którym właśnie się uraczam, robiąc go po raz pierwszy w życiu... : )

Dałem ten temat do alternatywnych urządzeń, bo, jakby nie patrzeć, jest to dobra alternatywa dla espresso, choć raczej na późne wieczory niż zabiegane poranki. No i zdecydowanie dla osób powyżej 18-go roku życia, żeby nie było, iż propagujemy alkoholizowanie się wśród nieletnich. Poza tym, do zrobienia Irish możemy wykorzystać każde dostępne urządzenie do alternatywnego zaparzania - aeropress, drip, syfon, french press... wedle uznania!

No właśnie - alkohol. To podstawa Irish Coffee, które w gruncie rzeczy jest rzeczą niezwykle prostą w schemacie, ale dość złożoną w niuansach.
Do zrobienia Irish niezbędne jest whisky. Ja użyłem [utl=http://www.black-grouse.com/]The Black Grouse[/url]. Nie jestem znawcą tego typu alkoholu, choć go lubię, ale tak naprawdę to moja pierwsza, samodzielnie zakupiona butelka, trochę na chybił-trafił. Smak bardzo wyraźny, dymny, ostry, dość ciężki, o cudnym zapachu, trudnym dla mnie do określenia. Do mojego drinka użyłem ok. 20ml whisky, które wlałem, z braku charakterystycznej szklanki, do kieliszka na wino czerwone (takie podanie irish też gdzieś widziałem, swoją drogą).

Do tego łyżeczka płaska + odrobinę, cukru trzcinowego.

Następnie przychodzi moment na drugi składnik (trzeci, licząc cukier) - kawę. Tu wylądowała Kenia AA Muagaya Kooperative z Roestbaru, robiona w aeropressie, metoda odwrócona, 18g, 200ml wody, ok. 85st., preinfuzja 30sek, zalanie do pełna, zamieszanie, dociśnięcie tłoka, 60 sekund, odwracanie, przeciskanie. Zapachy przyjemne, lekkie, owocowe, głównie porzeczka, rabarbar, może trochę bergamotki. Ogólnie dopiero druga kawa z tych ziaren, ciężko coś więcej powiedzieć.

Po przeciśnięciu do dzbanka, odrobinę kawę przemieszalem, zeby troszkę zbić temperaturę jeszcze i nabrała smaku, po czym wlałem do kieliszka z whisky i cukrem. Mieszanie, żeby cukier się rozpuścił, aromaty cudowne. Pierwszy raz z takim czymś się spotkałem. Mnóstwo słodyczy, karmelu, owoców, alkoholu i wielu innych, nierozpoznawalnych dla mnie tak na szybko.

I tu dochodzimy do ostatniego składnika, który choć nie jest najważniejszy dla smaku, to jednak decydujący o całokształcie - śmietanka. Tak, klasyczna kremówka, słodka 30% z odrobiną białego cukru, ubijana ręczną trzepaczką. Trzeba uzyskać odpowiednią konsystencję. Nie może być za słabo ubita, bo po prostu po wlaniu jej do napoju, brzydko wymiesza się z kawą i whisky. gdy będzie zbyt sztywna, jej ciężar także pociągnie ją na dno. Trzeba dążyć do konsystencji jogurtu. Po prostu trzeba to wyczuć i tyle. Mi się poszczęściło i trafiłem idealnie. Wlewając po odwróconej łyżeczce śmietankę na wierzch czarnego napoju, cudownie rozlała się po jego powierzchni, tworząc niesamowitego drinka, bardzo efektownego, którego śmiało można podać gościom.

Oto mój efekt:

Jak na pierwszy raz, jestem z siebie bardzo zadowolony. Całość to przenikanie się wzajemne słodyczy, goryczy, ostrości... Mlecznej łagodności z mocnym akcentem szkockiej oraz wypełnieniem kawowym, lekkim, owocowym.
 Powoli zbliżam się do połowy kieliszka i już żałuję, że raczej drugi nie będzie wskazany, ze względu na moc kawy, a nie alkoholu. To jest z pewnością mankament tego drinka, ale warto! :)

@spinka - poprawiłem link  :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2013, 11:41:22 wysłana przez Poe »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Irish Coffee - Jak zrobić i z czym? [+18]
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2013, 21:52:55 »
Bardzo fajnie że spróbowałeś Irish. Jeżeli czysta szkocka, to bardziej lubię ją osobno, ew. z lodem. Kiedyś gościom robiłem Irish i do tego używałem Baileys bo jest bardziej łagodny. A śmietana z syfonu, lekko płynna. Siódme niebo. Natomiast masz przewagę bo używasz aeropress, ja musiałem cudować z kolbowcem.

Z drinków czasem lubię Czarnego Rosjanina ( Black Russian ) a przepis także prosty - wódka i likier kawowy Kahlua. W Twoje zdrowie, Poe :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipiec 2013, 22:54:43 »
Z drinków czasem lubię Czarnego Rosjanina ( Black Russian )
Znam ten drink pod inną nazwą - Czarny Moskwicz. Jest także Biały Moskwicz, to samo co w Czarnym, plus słodka skondensowana śmietanka i lód.
A co do Irish Coffee, to spotkałem się z podgrzewaniem whisky z cukrem nad płomieniem, aż do rozpuszczenia cukru.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipiec 2013, 23:09:09 »
Tak się Absynt przygotowuje, w specjalnej łyżeczce nad płomieniem. Kiedyś był zabroniony ze względu na możliwe halucynacje. W Wenecji napotkałem mały sklepik który się specjalizował tylko w Absyntach.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2013, 23:44:29 »
@WS, także słyszałem o wcześniejszym podgrzaniu whisky, tylko nie bardzo rozumiem, czemu ten zabieg miałby służyć? Osłabieniu drinka, przez odparowanie części alkoholu już na tym etapie? Bo przecież zalewamy ciepłą kawą whisky z cukrem, więc automatycznie cukier się rozpuszcza po lekkim przemieszaniu i część alkoholu także wówczas odparowuje... Może to ma jakiś wpływ na smak?

@ranGo, spróbowałem Irish, i sądzę, że będę jeszcze nieraz próbował :D  choć zaraz planuję pójść po szklaneczkę już z samym Czarnym Cietrzewiem (The Black Grouse) i lodem, bo również smakuje bardzo przyjemnie : )

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipiec 2013, 23:50:31 »
Można też cukier przypalać, w szklance, z alkoholem -- oczywiście intensywnie acz ostrożnie mieszając, coby ani szkło nie pękło, ani się nie oblać. Na to kawa itd. :)

Po co? Ano aby cukier skarmelizować.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipiec 2013, 00:12:24 »
macie może jakieś sprawdzone filmy instruktażowe z takimi technikami?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipiec 2013, 07:38:33 »
Jedna drobna podpowiedź - jeżeli irlandzka to nie whisky a whiskey. A ptaszysko ze szkocji z tego co pamiętam jest ;)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2013, 09:42:26 »
@KrzychK, no właśnie jednak whisky, a nie whiskey ; )
Cytat: masterofmalt.com
Insider knowledge: The Black Grouse whisky is named whisky by virtue of the fact it's from Scotland. If distilled in America the spelling would be The Black Grouse whiskey, as opposed to whisky.

poza tym, już nawet na samym opakowaniu stoi jak byk whisky : )

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipiec 2013, 10:24:18 »
słyszałem o wcześniejszym podgrzaniu whisky, tylko nie bardzo rozumiem, czemu ten zabieg miałby służyć? Osłabieniu drinka, przez odparowanie części alkoholu już na tym etapie? Bo przecież zalewamy ciepłą kawą whisky z cukrem, więc automatycznie cukier się rozpuszcza po lekkim przemieszaniu i część alkoholu także wówczas odparowuje... Może to ma jakiś wpływ na smak?
Myślę, że chodzi o charakterystyczny smak skarmelizowanego cukru trzcinowego. Na żywo widziałem dwa sposoby jego karmelizacji. Podgrzewanie szklaneczki z zawartością i podpalenie. W drugim przypadku zapytałem nawet o użyty alkohol. Płonęła Jameson, whiskey, tak jest na etykietce.
Ale twój przepis Poe, jest na pewno bezpieczniejszy i mniej pracochłonny.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2013, 10:56:13 »
Tak, zdecydowanie "mój" sposób jest bezpieczniejszy ; )

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipiec 2013, 11:01:51 »
Ja zawsze używam Jamesona. Najpierw wsypuję do szklanki cukier trzcinowy, potem zalewam podgrzanym Jamesonem- uwaga ! Nie wolno doprowadzić do wrzenia alkoholu, ma być podgrzany na tyle, żeby zaczął parować. Zabieg ten stosuje się po ty by po zalaniu cukru podgrzanym alkoholem, można było to podpalić. Po podpaleniu, pozwalam,  by chwilę się paliło - karmelizowało po czym gaszę przygotowaną wcześniej kawą. Na wierch śmietanka jak pisał Poe i gotowe.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipiec 2013, 11:11:32 »
poza tym, już nawet na samym opakowaniu stoi jak byk whisky : )
Poe - bo to szkocka, a nie irlandzka
ale zapewne kawę robisz po szkocku? ;)

ps. Jameson jest ooooki, nawet bardzo oki, szczególnie letni

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipiec 2013, 11:36:09 »
@KrzychK, *sky czy *skey, grunt że smakuje ; )
a co do robienia kawy po szkocku... Raczej nie, nie żałuję kawy :P

@Metiu, dobry pomysł. Ja się tylko obawiam, że moje kieliszki nie wytrzymają podpalenia...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipiec 2013, 13:09:27 »
Już nie pamiętam czy szklanki były podgrzane, ale pewnie tak -- przelane wrzątkiem, a potem do takiej szklanki (takiej jak do latte, bo do irish nie było) cukier i %. Podpalamy cały czas kręcąc. Raz, żeby szkło nie pękło, a dwa, że gdy alkohol zleje się na dnie, to gaśnie. Więc trzeba kręcić tak aby się paliło po ściankach. Widowiskowe i nie potrzeba wiele dodatkowych gadżetów, ale rzeczywiście zwykłe kieliszki mogą nie wytrzymać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi