Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 98681 razy)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #525 dnia: 06 Marzec 2026, 21:41:45 »
Poza tym, od głośności pompy zależy także to, czy jest odpowiednio zamontowana/wygłuszona w samym ekspresie.
Źle skonstruowany ekspres z Ulka będzie znacznie głośniejszy od dobrze skonstruowanego ekspresu z tą samą pompą.
Aktualnie na high-end rynku standardem staje się pompa zębata, dlatego że łączy zalety pomp wibracyjnych i rotacyjnych: możliwość manipulacji przepływem/ciśnieniem elektronicznie oraz stosunkowo cichą (choć głośniejszą, bardziej specyficzną od pomp rotacyjnych) pracą.

Offline Biff

« Odpowiedź #526 dnia: 07 Marzec 2026, 16:21:35 »
https ://www.youtube.com/watch?v=9v6Del1M0k4&t=821s

Niemiecka jakość  [emoji38].

Edit: Zrobiłem link ze spacją, bo forum umieszcza mini player, który odtwarza filmik od początku, a ja chciałem od tego konkretnego fragmentu.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2026, 16:23:39 wysłana przez Biff »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #527 dnia: 07 Marzec 2026, 16:25:35 »
 :'( u mnie to nie działa.
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #528 dnia: 07 Marzec 2026, 16:29:34 »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #529 dnia: 07 Marzec 2026, 16:45:24 »
Goran Dziękuję teraz poszło, fajnie pokazane, opowiedziane, ale dla mnie to ciągle nieznana mi dziedzina, i tak sam bym temu nie podołał  :'(

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #530 dnia: 09 Marzec 2026, 10:39:22 »
https ://www.youtube.com/watch?v=9v6Del1M0k4&t=821s

Niemiecka jakość  [emoji38].

Edit:  a ja chciałem od tego konkretnego fragmentu.

Chodzi Ci o to jak gość się chwali, że wstawili bezpieczniki dobrej jakości bo niemieckie :lol2:

Jka

Offline Biff

« Odpowiedź #531 dnia: 09 Marzec 2026, 18:03:18 »
Dokładnie.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #532 dnia: 15 Marzec 2026, 13:32:19 »
Mam już spakowaną paczkę z tymi potrzebnymi duperelami.
Jutro rano nadam przesyłkę
Dzięki i Pozdrawiam
Jurek
Jka

20260313_214422.jpg

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #533 dnia: 17 Marzec 2026, 02:04:02 »
Ekspres "żyje", uffff.... Jurek oddycha pełną piersią. Cieszę się się ogromnie. @Biff jesteś wielki  :poklon:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Biff

« Odpowiedź #534 dnia: 17 Marzec 2026, 07:15:31 »
Panowie, bo to naprawdę nie różni się poziomem trudności od znalezienia przepalonej żarówki w lampkach choinkowych. Nawet jest łatwiej, bo mniej "żarówek" ;).

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #535 dnia: 17 Marzec 2026, 16:16:19 »
Owszem ale potrzebna jest dobra wola co dzisiaj raczej nie jest takie oczywiste, nawet pomijając już ten konieczny choćby minimalny  poziom wiedzy. Co więcej ryzyko wysyłki na serwis do Chin i zasadność kosztowa w tym przypadku bardzo dobitnie pokazuje że  @Biff masz na koncie zdecydowanie dobry uczynek  :brawa:

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #536 dnia: 25 Marzec 2026, 08:20:33 »
Wróciłem do żywych :)
Co bym nie napisał, to za mało by podziękować Koledze Biff za naprawę ekspresu.

Dziękuję.

Nie będę ukrywał że jak to napisał mlopus

Owszem ale potrzebna jest dobra wola co dzisiaj raczej nie jest takie oczywiste, nawet pomijając już ten konieczny choćby minimalny  poziom wiedzy. Co więcej ryzyko wysyłki na serwis do Chin i zasadność kosztowa w tym przypadku bardzo dobitnie pokazuje że  @Biff masz na koncie zdecydowanie dobry uczynek  :brawa:

Bo poza tym ze był to dobry uczynek to na dodatek darmowy, pozwalający mi zaoszczędzić sporo / sporo kasy.
Było by z mojej strony świństwem ukryć koszty tej naprawy, bo +/- zmieściłem się w 220zł z 2dwoma przesyłkami. A nie jak pierwotnie mi wychodziło grubo ponad  2000/2500zł.

Jeszcze raz Dziękuję.

A tak to dzisiaj rano leciało  :redface:

Ustawienia tak na szybko, wstyd się przyznać trochę zapomniałem co i jak.

20260325_073756_resized.jpg

Kawa jak widać (resztka z poprzedniego zbiorowego zamówienia)

20260325_073747_resized.jpg

No i tak mi to poleciało.

20260325_074222_resized.jpg

Niedawno tutaj czytałem. ze ktoś szuka cremy - to mogę się podzielić bo jest czym :lol2:

20260325_074258_resized.jpg

To tak na szybko, co chciałem napisać.
Jurek
Jka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #537 dnia: 25 Marzec 2026, 09:58:24 »
Super, że się udało. Smacznej kawki i przyjemnego użytkowania ekspresu. Pokłony dla kolegi @Biff za koleżeńską pomoc.
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2026, 14:57:09 wysłana przez krystians »

Offline Biff

« Odpowiedź #538 dnia: 25 Marzec 2026, 21:56:44 »
A ja pozwolę sobie na szybką i bardzo subiektywną opinię. Bardzo dobrze wykonany ekspres, porządne materiały, dobrze pomyślany, nawet w środku jest estetycznie. Niestety, moim zdaniem, nie jest wart tych pieniędzy. Skoro w przypadku MiiCoffee/Turin/Gemilai/AVX zarabia Chińczyk, "producent" (czyli ten co zamawia od Chińczyka i daje swoje logo), a na końcu jeszcze dystrybutor (np. @Janusz w przypadku AVX) i można mieć fajną maszynkę do espresso za około 2000 zł, to ciężko mi jakoś przełknąć, że wołają 7x tyle, a koszt materiałów totalnie tego nie usprawiedliwia, zwłaszcza że cały zysk ze sprzedaży zostaje w ich kieszeni. Oczywiście rozumiem, że założyciel i pomysłodawca zmienił totalnie filozofię i koncepcję produktu, ale dla mnie te pierwotnie zakładane 1000 $ było jakimś zobowiązaniem. To w sumie jedyny poważny zarzut z mojej strony.

edit:
Biorąc pod uwagę, że w przypadku wspomnianego przeze mnie AVX, gotowy produkt jest sprzedawany trzy razy, to można bezpiecznie założyć, że Chińczyk sprzedaje go w okolicach 1000 zł, czyli Decent woła 14x więcej. Oczywiście nadal chyba żadna maszyna nie oferuje takich możliwości w tej cenie (w momencie premiery na pewno nie było podobnego ekspresu), ale zwyczajnie nie mogę im zapomnieć tych obiecanych 1000 $...
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2026, 22:13:30 wysłana przez Biff »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #539 dnia: 25 Marzec 2026, 22:18:55 »
Nie porównywałbym Decenta do Gemilai/AVX tylko prędzej do Wendougee (Data S, czy seria Lita - zaraz wychodzi Lita-Sigma) czy Mr.Cafe o którym pewnie nikt nie słyszał... Pod względem funkcjonalności, specyfikacji i jakości wykonania zdecydowanie bliżej, a cena zdecydowanie bardziej przyzwoita.

Decent czy alternatywy o których wspomniałem to jednak kilka poziomów więcej - precyzyjne profilowanie stopniowe, w większości z nich brew by weight, Mr.Cafe ma też szybkie grzałki w przeciwieństwie do przestarzałych bojlerów. Kto wie, może Lita-Sigma będzie pierwszym ekspresem Wendougee bez bojlerów (marzenie) :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi