Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 98292 razy)

Offline Biff

Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #540 dnia: 25 Marzec 2026, 22:38:48 »
A ja bym porównywał, bo to nadal pompy wibracyjne i termobloki. Nie ma tu żadnych kosmicznych technologii, tylko dużo lepsze wykorzystanie powszechnie znanych i dostępnych. Oczywiście, że Decent ma nieporównywalnie większe możliwości, ale to akurat było zakładane od samego początku, nadal w tych 1000 $ ;).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #541 dnia: 26 Marzec 2026, 12:46:31 »
Imponująco wygląda oferta tych nowych chińskich producentów, wymienionych przez @DoreK. W zasadzie wszystko to jest w stylu Decent... Chyba wolę jednak oryginalną ideę "espresso made in Italy", przynajmniej na razie.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #542 dnia: 26 Marzec 2026, 13:37:20 »
Obawiam się że jeszcze dekadę poczekamy i każde espresso będzie made in China or PRC, włączając w to chińskie mieszanki espresso którymi nas zasypią.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #543 dnia: 26 Marzec 2026, 15:58:53 »
Ponoć chęć w narodach Ameryk do prowadzenia upraw jest coraz mniejsza i Chińczycy przejmują te uprawy. Także może tak być, że będą mocni na tym rynku.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #544 dnia: 27 Marzec 2026, 01:30:31 »
Imponująco wygląda oferta tych nowych chińskich producentów, wymienionych przez @DoreK. W zasadzie wszystko to jest w stylu Decent... Chyba wolę jednak oryginalną ideę "espresso made in Italy", przynajmniej na razie.
W stylu Decent, ale ze znaczącymi - i ciekawymi - różnicami w konstrukcji. Decent jest bardzo skomplikowany, pozwala na największą kontrolę (zwłaszcza temperatury) ale jakim kosztem... Te o których ja wspominałem, są takim środkiem między "typowym" włoskim ekspresem z PIDem a Decentem właśnie, z przechyłem jednak w stronę Decenta ;)

Poza tym, zamiast pomp wibracyjnych mamy zębate (wyjątkiem jest dotychczasowa seria Lita gdzie są wibracyjne i zachowują się jak w Decent, ale Lita-Sigma też ma mieć zębatą), w Data S i dotychczasowych Lita są bojlery (niestety), a w Mr.Cafe są to i bojlery i "Thermocoil" jak dobrze kojarzę (w zależności od modeli). Niektóre Mr.Cafe mają podgrzewacz na filiżanki (na górze), a niektóre nie.

Rynek jest bardzo ciekawy i na Alibabie można naprawdę fajny sprzęt zgarnąć za normalniejszą cenę. Osobiście czekam na Wendougee Lita-Sigma, jeśli nie będzie mieć bojlerów to prawdopodobnie zastąpi moją Biancę świeżo po premierze. Jeśli jednak będą bojlery to będę się zastanawiał: czy brać Data S, czy Lita-Sigma czy coś od Mr.Cafe...

Offline Biff

« Odpowiedź #545 dnia: 27 Marzec 2026, 07:17:51 »
A jaki masz problem z bojlerami? Tak z ciekawości pytam.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #546 dnia: 27 Marzec 2026, 12:33:20 »
Pooglądałem trochę tych nowości i najbardziej spodobał mi się Wendougee Lita. Piękny minimalistyczny design. Podoba mi się, że oprócz tableta ma panel sterujący na grupie zaparzającej. Ale ma dużo wariantów : z 1 lub 2 pompami, z gorącą wodą i bez. Można się pogubić.
@DoreK masz to rozpracowane?

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #547 dnia: 27 Marzec 2026, 13:35:31 »
A jak w porównaniu do tych maszyn ma się Fellow - Espresso Series 1, ogólnie coś cicho na forum o tym eksrresie
Na coffeedesk info, że niebawem rusza przedsprzedaż.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #548 dnia: 27 Marzec 2026, 14:54:46 »
"Thermocoil"
Czyli termoblok. Nic nowego.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #549 dnia: 27 Marzec 2026, 15:11:29 »
coś cicho na forum o tym eksrresie
Mówisz i masz :) zrobiłem osobny wątek dla ekspresu Fellow

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #550 dnia: 28 Marzec 2026, 01:45:30 »
A jaki masz problem z bojlerami? Tak z ciekawości pytam.
Taki, że mamy 2026 rok i najwyższa pora skończyć z nimi. Ani to efektywne energetycznie, ani praktyczne (musi się nagrzać, upierdliwe w odkamienianiu, wymaga bardziej świadomego podejścia w eksploatacji).
Wielu producentów udowodniło że można zrobić zarówno stabilnie jak i szybko (Ascaso, Decent, Breville/Sage) - lepiej inwestować w rozwój zamiast stać w miejscu.

Pooglądałem trochę tych nowości i najbardziej spodobał mi się Wendougee Lita. Piękny minimalistyczny design. Podoba mi się, że oprócz tableta ma panel sterujący na grupie zaparzającej. Ale ma dużo wariantów : z 1 lub 2 pompami, z gorącą wodą i bez. Można się pogubić.
@DoreK masz to rozpracowane?
Wszystko mam rozpracowane :)

Lita-BR: najbardziej podstawowy model z pojedynczą pompą, brak możliwości spieniania mleka w trakcie parzenia espresso, brak profilowania przepływu
Lita-LR: tak jak wyżej, ale z dodatkową wylewką gorącej wody (BR nie posiada jej)

Lita-BA: podwójna pompa i możliwość kontrolowania przepływu ale brak wylewki gorącej wody
Lita-LA: jedyny słuszny wybór - podwójna pompa, możliwość kontrolowania przepływu i wylewka gorącej wody na pokładzie

Lita-Sigma: najnowsze cudeńko, które zamiast pompy traktorowej (czyt. wibracyjnej) ma pompę zębatą, która nie pierdzi jak Decent i pozostałe Lity, ma jeszcze ciekawszy design (paddle do ręcznego kontrolowania przepływu coś na wzór Bianca czy Linea, pewnie zaszyli w niej jakąś jeszcze funkcjonalność ale nic jeszcze nie wiem), być może dzięki zastosowaniu nowej pompy będzie możliwość plumb-inu. Premiera w Chinach w marcu, globalnie w 2027
https://www.instagram.com/reel/DV-A1fmE4a9/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/reel/DWDIpX-Ezt-/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Czyli termoblok. Nic nowego.
W sumie mój błąd, bo tak naprawdę użyli w tych modelach "nie-bojlerowych" czegoś bardziej na wzór ThermoJet z Breville (u nas Sage). Nazywają to "Thermomatic Nano thick film heater". To już nie jest typowy termoblok. Te konstrukcje ponoć pozwalają na natychmiastowe zmiany temperatury, podobnie jak w Decent.

A jak w porównaniu do tych maszyn ma się Fellow - Espresso Series 1, ogólnie coś cicho na forum o tym eksrresie
Na coffeedesk info, że niebawem rusza przedsprzedaż.
Dla mnie ten Fellow to należy wrzucić do kategorii "żart spóźniony o 5 lat" :)
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2026, 01:55:56 wysłana przez DoreK »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #551 dnia: 28 Marzec 2026, 06:39:49 »
Te wendougee to takie typowe Chińskie stylistyczne kopie oryginałów w dodatku wcale nie takie tanie podobnie jak to zauważyłem w innych dziedzinach. Niby specyfikacje super ale później w użytku wychodzą kwiatki i już nie koniecznie. W ekspresach najważniejsze są bebechy i tu podejrzewam że jest różnica w porównaniu do renomowanych Włoskich. Jak już miałbym wybrać jakiegoś Chińczyka to zdecydowałbym się raczej na WPM Primus, przynajmniej odpuścili ten stojący tablet na ekspresie i nie kopiowali czyjejś stylistyki. ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2026, 06:45:00 wysłana przez Artisz »

Offline Biff

« Odpowiedź #552 dnia: 28 Marzec 2026, 11:08:29 »
Taki, że mamy 2026 rok i najwyższa pora skończyć z nimi. Ani to efektywne energetycznie, ani praktyczne (musi się nagrzać, upierdliwe w odkamienianiu, wymaga bardziej świadomego podejścia w eksploatacji).
Wielu producentów udowodniło że można zrobić zarówno stabilnie jak i szybko (Ascaso, Decent, Breville/Sage) - lepiej inwestować w rozwój zamiast stać w miejscu.
Do domu może i tak, ale w gastro... No replacement for displacement ;).
Nie wiem czy zauważyłeś, ale żaden z tych Wendougee nie używa termobloków.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #553 dnia: 29 Marzec 2026, 11:00:34 »
Z drugiej strony...
Nie zauważyłeś, że wszystkie ekspresy gastro produkcji ASCASO FACTORY są oparte na termoblokach ? Nawet BIG DREAM !
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Biff

« Odpowiedź #554 dnia: 29 Marzec 2026, 11:38:47 »
Zauważyłem, ale to nadal potwierdza moją teorię - wymiennik ciepła podgrzewa wodę, która idzie na grupę, a ekspresów z aktywnie ogrzewaną grupą (nie przez pętlę HX i nie saturowaną) jest na rynku co najmniej kilkami wszystkie mają wcześniej wstępnie podgrzewaną wodę. O parze do spieniania nawet nie wspominam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi