Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 98368 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #420 dnia: 17 Lipiec 2024, 18:34:28 »
A kto bogatemu zabroni …

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #421 dnia: 20 Lipiec 2024, 20:16:10 »
A kto bogatemu zabroni …

Nocą spacerować po Krakowie :redface: :lol2: :taktak:
Ale obiecuję za jakiś czas napisać / pokazać coś o tych dziwnych sitkach.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #422 dnia: 11 Sierpień 2024, 22:05:27 »
Ale obiecuję za jakiś czas napisać / pokazać coś o tych dziwnych sitkach.

Skoro się coś obiecało to trzeba tej obietnicy dotrzymać :redface:
Dzisiaj zdecydowałem się po raz pierwszy na użycie pokazanego wcześniej filtra nr.3

Nie jest to jakoś skomplikowane a wyszło mi to tak.

Miałem lekkie przecieki wychodzi że za drobno zmieliłem jutro spróbuję grubiej a jak nie da radę to kupię jakiś inny młynek.

Sam napar bardzo delikatny z lekką nutką goryczkki a im robił się zimniejszy tym był przyjemniejszy w piciu bo pojawiały się delikatne kwaski.

Młynek ręczny LIVI stożek 83mm
Jaka kawa widać.

A tak to Leciało.
20240811_184322.jpg

20240811_184343.jpg

20240811_190951.jpg

20240811_191449.jpg

I tradycyjnie wykres :lol2:
20240811_192931.jpg

Muszę popytać czy i jakie błędy popełniłem.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #423 dnia: 17 Sierpień 2024, 22:28:29 »
Ciekawe czy mieszkańcy "pustki" czytaj Ustki kiedyś dorosną do czegoś takiego

Z tego co widać  za oknem  to chyba morowiskowce Wu-Han.

Już wolę Ustkę, nawet gdyby  podawali tam plujkę w szklance.    [emoji12]

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #424 dnia: 18 Sierpień 2024, 20:17:30 »
Miałem lekkie przecieki wychodzi że za drobno zmieliłem jutro spróbuję grubiej a jak nie da radę to kupię jakiś inny młynek.
Wyszło na to pogrubione i to był strzał w 10tkę a tam 10tkę w 100tkę :lol2:

F3AA.jpg

Na cyferblacie tak to ustawiłem

F3BB.jpg

Kawa to ta wcześniej pokazywana Gwatemala.

I już dawno nic tak dobrego nie piłem to co w dzbanuszku a potem filiżance pozbawione goryczki lekka kwaskowość i niech tak dalej mi wychodzi.

F3CC (1).jpg

F3DD.jpg

Nawet ciastko fajnie wyglądało.

Jka 

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #425 dnia: 18 Sierpień 2024, 20:26:59 »
Nawet ciastko fajnie wyglądało.
Spokojnie możesz drobniej mielić.
Szkoda dobrych ziaren na taki gruby przemiał.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #426 dnia: 18 Sierpień 2024, 20:36:10 »
Jak już to nie wiele drobniej to sitko nie za wiele wybacza trochę drobniej inny papier i woda cieknie nam po nim do dzbanka.

20240716_164313.jpg

A zapomniałem tradycyjnie wykres  :lol2:

Decent przelew młynek ODE 2.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #427 dnia: 29 Sierpień 2024, 23:50:36 »
Tym razem taką kawę zapakowałem sobie do tego sitka od Decenta zwanego Filter 3
20240829_183808.jpg

Od ostatniego wpisu w tym temacie z młynkiem zszedłem sporo w kierunku drobniejszego mielenia dzisiaj na tej kawie "cyferblat" był ustawiony tak.

20240829_180212.jpg

Spokojnie się przelewało.
20240829_180230.jpg

A tyki wykres narysowało.
20240829_180414.jpg

To co dostałem w moim nowym wielkim testowym kubku nie sposób opisać nigdy ale to nigdy bym nie przypuszczał ze są takie wyśmienite kawy lekkie bez nuty goryczki z bardzo małą kwasowości tego się nie da opisać to trzeba sobie zrobić i wypić.

20240829_180757.jpg

Z czego to wynika nie wiem, czy kawa dobra i dobrze wypalona - na pewno.
Czy ekspres / ustawienia odpowiednio dobrane - chyba tak.
A może to zasługa młynka - jego płaskich żaren.

Figa - to operator tego wszystkie chyba już nabrał trochę doświadczenia i wie jak się bawić tymi ustrojstwami  :lol2: by być zadowolonym z tego co mu w filiżankach/kubkach wychodzi.

Jka

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #428 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:10:25 »
Jurku, nie żebym Cię strofował, broń Zeusie, jeśli sprawia Ci to frajdę, ale nie lepiej stosować Decenta do espresso (przy Twoich młynkach świetne wyczarujesz), do czego został stworzony, a kawę przelewową zostawić dedykowanym urządzeniom? Podobnie rzecz ma się, że na WMF-ie też robisz przelewy, gdzie siłą rzeczy młynek w automatach jest jego największą wadą i należy go wspomóc większą, największą dozą z naj lub prawie najdrobniejszym ustawieniem mielenia.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2024, 08:24:47 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #429 dnia: 30 Sierpień 2024, 08:54:28 »
Jurku, nie żebym Cię strofował, broń Zeusie, jeśli sprawia Ci to frajdę, ale nie lepiej stosować Decenta do espresso

Na Neptuna mojego jedynego przełożonego na tym ziemskim padole  :redface: zapytam? co to jest espresso :lol2: i kto to pija bo :lol2: w obecnej mojej sytuacji espresso to zaledwie dodatek do tej kawowej zabawy i to nie zawsze stosowany 1x dziennie.

A skoro ekspres posiada inne opcje a ja mam już kupione narzędzia by to wykorzystywać  to głupotą było by z tego nie korzystać.
Inna sprawa jak się tego nie zobaczy nie spróbuje na żywo najlepiej za własną kasę to człowiek jest uboższy o tą wiedzę a tak to nie dosyć że coś poznałem a że trochę ustrojstw do przelewania miałem (nie zawsze wykorzystywanych z zasadami czy przepisami) teraz wiem i mam porównanie ze pijałem nie to co uzyskuje z opisywanego ekspresu - to jest moje prywatne spostrzeżenie.

Podobnie rzecz ma się, że na WMF-ie też robisz przelewy, gdzie siłą rzeczy młynek w automatach jest jego największą wadą i należy go wspomóc większą, największą dozą z naj lub prawie najdrobniejszym ustawieniem mielenia.

Pomyłka bo: ja z WMF-enem nic nie robię ja się tym po prostu bawię coś sobie tam sprawdzając notując wyciągając swoje własne wnioski a co do ustawień to instrukcja podaje takie cos:
 "Zalecamy ustawienie drobne dla espresso i grubsze dla innych kaw"
I ja tego będę się trzymał (wróciłem w młynku na nr.2) bo nie wyobrażam sobie jakbym miał robić a tym bardziej pić espresso z automatu  :ohyda:

Jka

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #430 dnia: 30 Sierpień 2024, 09:04:29 »
Oki, Jurku, wszystko rozumiem, tak tylko napisałem, abyś też na tym forum dołożył od siebie cegiełkę do espresso wykorzystując w tym celu niesamowitą maszynę.
Na Neptuna mojego jedynego przełożonego na tym ziemskim padole
Miałem zamiar jego przytoczyć wiedząc o Twojej profesji, ale jednak Zeus to Zeus 😄
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #431 dnia: 30 Sierpień 2024, 09:15:28 »
ale jednak Zeus to Zeus 😄

Co prawda to prawda ale ja jestem skromnym :lol2: człowiekiem i tak wysoko nie sięgam.

Co do espresso to coś tam sobie robię ale obecnie nie mam jakichś ciekawych ziarenek pokończę to co mam i złożę zamówienie u Gorana.

Jka

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #432 dnia: 30 Sierpień 2024, 09:47:26 »
Ja akurat z wypiekami na twarzy czytam kolejne eksperymenty Jurka na które raczej finansowo i przestrzennie nie będę mógł sobie pozwolić w przewidywalnym czasie  [emoji38]. Jestem pod coraz większym wrażeniem ile można poczarować z tej maszynki i skoro ma inne możliwości niż espresso to dlaczego z nich nie korzystać, przecież się od tego nie zepsuje i nie będzie robić gorszego espresso  :evil:

« Odpowiedź #433 dnia: 30 Sierpień 2024, 10:07:06 »
Jestem pod coraz większym wrażeniem ile można poczarować z tej maszynki i skoro ma inne możliwości niż espresso to dlaczego z nich nie korzystać, przecież się od tego nie zepsuje i nie będzie robić gorszego espresso
Racja i nic nie mam przeciwko, ale na espresso też mógłby Jurek przeznaczyć trochę swojego czasu. Obiecał, więc czekam.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #434 dnia: 30 Sierpień 2024, 12:06:47 »
ale na espresso też mógłby Jurek przeznaczyć trochę swojego czasu. Obiecał, więc czekam.

Czy obiecywałem nie pamiętam ale jakiś tam materiały mam bo jakiś czas temu koledze co ma opisywaną maszynę wysłałem chyba z 9/10 takich paczuszek.

I partia.jpg

I by było śmieszniej to on miał tylko naklejone numerki.
Co to za kawa od kogo itd. wiedziałem tylko ja.

Po obiedzie robiliśmy sobie takie połączenie z użyciem kamerki i robiliśmy w danym dniu espresso z takiego a takiego nr.na paczuszce - zabawa przednia roboty nie za wiele ale materiału do pogadania co nie miara.
By było o czym rozmawiać to - ekspresy ustawione na takich samych parametrach, te same sitka, praktycznie to samo inne młynki, co ciekawe ja wcześniej już robiłem sobie espresso z tych kaw nanosiłem notatki i tylko czekałem co Kolega powie ile mamy wspólnych uwag gdzie widzimy niuanse ot takie pogaduchy przy kawie i o kawie.

Ciekawe doświadczenie ale czy by to komuś coś dało, pokazało nie wiem bo mimo różnych młynków, różnej temperatury, różnego ciśnienia atmosferycznego bo odległości miedzy nami spore ja 227,5m od pierwszego piasku plaży Bałtyku Kolega dalekie południe Polski  jakichś większych smakowych "odskoków" w filiżankach nie mieliśmy nie wyczuliśmy.
Na pewno nie natrafiliśmy na słodkie espresso a ja tradycyjnie nie natrafiłem na smak Australijskiej truskawki w indyjskiej robuście.

Co dziwne wspólnie uznaliśmy że ciekawe espresso wychodziło nam z tych malutkich "pieprzowych" ziarenek
Ale to temat na inny wpis.
6 (2).jpg

Grzesiek tak że jak widać coś się tam robi a czy się o tym napiszę nie wiem chwilowo nie mam weny twórczej by ten materiał filmowy/zdjęciowy ubrać w słowa by było to wiarygodne a nie YouTobowe  :lol2: gdzie jeszcze łyka nie zrobił a już mlaskał nie wspomnę o tym że nawet szklaneczki z wodą nie miał.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi