Autor Wątek: Bezzera Bz07  (Przeczytany 57918 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Bezzera Bz07
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Sierpień 2013, 05:22:00 »
ruda=rdza
?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Sierpień 2013, 06:37:32 »
Oby nie, byłaby to straszna wpadka Bezzery. Jeśli masz możliwość to reklamuj.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Wrzesień 2013, 19:44:48 »
Jeśli ktoś ma Bezzerę i problemy z kanalikowaniem to rozwiązałem ten problem sitkiem Nuova Simonelli 14g, ktoś wcześniej wspominał o tym sitku.
Sitko to ma bardziej regularne kształty i nie jest takie głębokie jak sitko oryginalne Bezzery. Idealnie do sitka Nuova Simonelli pasuje tamper 58,5mm (Do sitka Bezzery też się mieścił ale dozując 14-15g nie mogłem mocniej docisnąć do końca bo ciastko pękało). Mielę 14-15g kawy, lekko wyrównuję i ubijam. Ekstrakcja odbywa się bardzo spokojnie, nie faluje ciśnienie, blonding dopiero pojawia się pod sam koniec w zasadzie przed samym wyłączeniem bo mam wtedy +- 50ml. Kawa z wylewki wypływa ciemna i cienkim strumieniem. Jak kupię świeżą kawę bo tą co mam już ma trochę ponad 5 tygodni i na opakowaniu nie mam daty palenia to nagram efekt i się pochwalę  :taniec:

Swoją drogą kawę, którą ostatnio zakupiłem i teraz piję to 85% arabika i 15% robusta z Aprotrade i się zdziwiłem, że nie podają na opakowaniach daty palenia. W szafce mam jeszcze od nich 2x 250g 'Red Label' 100% arabika i też nie ma napisanej daty palenia. Szkoda.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2013, 19:54:31 wysłana przez D4rK89 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Wrzesień 2013, 20:56:27 »
Obejrzyj zgrzewy torebek z kawą. O ile dobrze pamiętam to właśnie tam jest "wygrzana" data.
LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Wrzesień 2013, 21:08:19 »
Datę na górnym zgrzewie "Red label" mam 28.08.2014. Czyli przyjmując, że mamy rok od daty palenia to wychodzi na 28.08.20103 jako datę palenia. Zgadza się ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Wrzesień 2013, 21:14:45 »
Dawno od nich nic nie brałem i szczerze mowiąc to nie pamietam ile oni dają okresu przydatności. Na twoim miejscu zadzwoniłbym do źródła i zapytał.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Wrzesień 2013, 21:38:39 »
Jeśli ktoś ma Bezzerę i problemy z kanalikowaniem to rozwiązałem ten problem sitkiem Nuova Simonelli 14g, ktoś wcześniej wspominał o tym sitku.
A jesteś pewny, że to sprawa sitka, młynek również zmieniłeś.

Off-Topic:
Z tym sitkiem miałem ciekawą przygodę. Rano nie ma za dużo czasu, więc używam Steela Ascaso. W młynku "Caffe do dripa" z A&A Coffee, a w filiżance cętkowany tygrysek. Koło południa odpalam Musicę, i zdziwienie, bo tygryska nie ma, a zawsze było wizualnie lepiej. Po południu kolejne parzenie i historia się powtarza. Smak jest w porządku, tylko kota brakuje. Nie daje mi to spokoju, więc włączam Ascaso i po kwadransie mam w filiżance tygryska. Po chwili zastanowienia zmieniam sitka, i z oryginalnego sitka Nuova Simonelli jest tygrysek jak się patrzy.
Nie wiem czy kupiłeś pojedyncze sitko NS, ale również jest dobre. To niby tylko dziurkowane blaszki, ale widać różnice.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Wrzesień 2013, 21:47:55 »
Używałem nowego młynka na sitku z Bezzery też i niestety kanały dalej się pojawiały :)

Ciekawe jak się sprawują sitka VST. Drogie niestety i trzeba sprowadzać.

Na obecnej mieszance z Aprotrade (85% arabica,15% robusta) tygryska dostaję ale nie ma aż tak dużo cętek i crema nie jest zbyt gruba jak na 15% robusty.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Wrzesień 2013, 21:54:33 »
Zanim kupisz, popróbuj się z tym.
Ja korzystam z tego sitka, zero kanałów, ale smak również różni się względem innych pojedynczych sitek, niekoniecznie musi Ci odpowiadać.
Poza tym musiałbyś się wyposażyć w tamper.
Zresztą przejrzyj moje zmagania z tym sitkiem: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=36.0

Dużym plusem jest to, że grupa po użyciu jest czysta, natomiast sitko Faemy( w powyższym temacie widoczne) powodowało, że musiałem resztki kawy wydłubywać z grupy po każdym espresso.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Wrzesień 2013, 18:48:16 »
Zanim kupisz, popróbuj się z tym.
Ja korzystam z tego sitka, zero kanałów, ale smak również różni się względem innych pojedynczych sitek, niekoniecznie musi Ci odpowiadać.
Poza tym musiałbyś się wyposażyć w tamper.
Zresztą przejrzyj moje zmagania z tym sitkiem: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=36.0

Dużym plusem jest to, że grupa po użyciu jest czysta, natomiast sitko Faemy( w powyższym temacie widoczne) powodowało, że musiałem resztki kawy wydłubywać z grupy po każdym espresso.

Ja zawsze robię doppio więc nie używam pojedyńczego sitka. Jeśli chodzi o czyszczenie grupy to sitko Bezzery też zostawiały syf. Na NS jest o niebo lepiej, w zasadzie zero kawy pozostaje na grupie i koło uszczelki.

Tak jak obiecałem zdjęcie na nowym sitku NS 14g na wcześniej wymienionej kawie 85% arabica 15 % robusta. Całkiem fajny strzał w smaku bardzo zbalansowany.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Czerwiec 2014, 19:28:06 »
Kupiłem sitko IMS competizione 12/18g.
Wyraźnie większe od sitka 14g Nuova Simonelli. Narazie zrobiłem kilka espresso testowych i nie mogę do końca dość z nim do porozumienia. Jeśli dozuję 14g to mam bardzo równy ogonek, kawa smakuje dobrze, brak kanalików, ale ciastko jest bardzo mokre. Ma to wpływ na walory smakowe kawy ? Kolejne próby z dozą 15,16,17g kończyły się kanałem pośrodku sitka i po bokach. W tym przypadku z większą dozą ciastko było w porządu, ubite, ale z kanałami.

PS. Wymieniał ktoś w bz07,bz10 prysznic ? Myślę nad zmianą na ten z IMS. Jest w ogóle sens coś takiego robić ?

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Czerwiec 2014, 09:07:51 »
Ja chcę, ale nie mam kasy aktualnie. To trzeba przerobić nie tylko dół, ale i element na który mocuje się prysznic. ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Czerwiec 2014, 09:28:57 »
Możesz podać jakieś szczegóły ? i koszty ?
Bo z tego co oglądałem to jeden prysznic z IMS dla Nuova Simonelli ma identyczne wymiary jak ten z Bezzery, myślisz, że nie podejdzie ?

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Czerwiec 2014, 09:08:47 »
Nie podchodzi, bo robiłem z rogerem przymiarke już ;)
Element nad prysznicem trzeba przetoczyć nieco, albo wymienić na ten od nuovy właśnie.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Czerwiec 2014, 09:46:57 »
Inny przysznic jest dedykowany do Bezzery a inny do NS. Oba są już w drodze do nas :)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi