Autor Wątek: Bezzera BZ 10 zbyt wysokie ciśnienie  (Przeczytany 21504 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Bezzera BZ 10 zbyt wysokie ciśnienie
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Czerwiec 2017, 12:46:26 »
Ale z tego co wiem to ciśnienie na pompach wibracyjnych jest i musi być ustawione na 12 bar. To normalne. Przy pompach rotacyjnych 9 bar. To jest coś związane z pracą pomp.
A czemu?
Są tylko dwie różnice między pompą rota a wibracyjną:
1) Wibracyjna (konkretnie Ulka EP5) przy 9,0 bara (w polskiej Wiki jest napisane, że ciśnienie ma być między 8,5 a 9,5, wybieram więc środek) ma 255 ml/min, najmniejsza rotacyjna firmy Fluid-o-Tech typu CO/MO 50-200 ma przy tym samym ciśnieniu 38l/h, czyli 630 ml/min - ponad 2 razy więcej,
2) Wibracyjna ma większe skoki ciśnienia w trakcie pracy, niż rotacyjna.

Jak założysz na grupę portafilter z manometrem (z tłumieniem wibracji) i regulowanym zaworkiem, którym ustawisz wypływ 50ml/25 s czyli 120 ml/min to na manometrze ma być 9,0 bara, niezależnie od typu pompy.

Inna sprawa, że @zubik66 pisał tu, że jak ma na potrafiltrze 9 barów, to na manometrze w BZ11 ma być wtedy 11,5 bara, ale to raczej ma związek z konstrukcją Bezzery i spadkiem ciśnienia między pompą a grupą, niż z czym innym.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2017, 12:48:42 wysłana przez Krakus »

Offline amperior

• Ekspres: Beza BZ10, Chemex, Aeropress, V60
  • Młynek: Super Jolly
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwiec 2017, 13:40:44 »
Dobra koledzy to kto ma pożyczyć manometr do grupy bezy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwiec 2017, 14:43:07 »
Jak założysz na grupę portafilter z manometrem (z tłumieniem wibracji) i regulowanym zaworkiem, którym ustawisz wypływ 50ml/25 s czyli 120 ml/min to na manometrze ma być 9,0 bara, niezależnie od typu pompy.
Motyla noga, o tym nie pomyślałem co piszesz – sprawdzałem ciśnienie na zamkniętym układzie (zamknięty zaworek). Czy mam w PF serwisowym tłumienie wibracji nie wiem – jak już ciśnienie dobije na max’a to wskazania manometru trochę skaczą.
Czas zweryfikować ciśnienie zgodnie z twoimi sugestiami i oczywiście duży plusik leci.
PS
Nie mam BZ11 tylko Magica PID tj. czyli nie autorską grupę Bezzery tylko E61. Manometr serwisowy mam Faemy i nie zupełnie pasuje do grupy E61 (trzeba go podłączać bez sitka bo inaczej sika na wszystkie strony – tym samym łatwo też uszkodzić uszczelkę grupy co mi się poniekąd udało  :-(

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwiec 2017, 15:25:42 »
trzeba go podłączać bez sitka bo inaczej sika na wszystkie strony
Żeby nigdzie nie "siurało" trzeba uszczelnić miejsce między sitkiem a kolbą. Zrób sobie uszczelkę. Może to być cieniutki twardy karton (preszpan). Wycinasz uszczelkę jak do kranu tyle, że większą. Trzyma znakomicie i nie ma opcji zniszczenia uszczelki grupy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwiec 2017, 16:41:34 »
zamknięty zaworek
A widzisz, u mnie wtedy jest 10 barów. Różnica ciśnień zależy od konstrukcji i jakości OPV.

jak już ciśnienie dobije na max’a to wskazania manometru trochę skaczą.
Bez tłumienia w trakcie budowania ciśnienia wskazówka manometru drga jak oszalała.

sitka bo inaczej sika na wszystkie strony
Zrób sobie uszczelkę.
A masz Ty dobrze zapięty portafilter? Tj. czy ząbki portafiltra w pełni opierają się o ząbki grupy? Jak nie, to masz spore szanse wyrwać potrafilter z grupy, oczywiście wyrywając kawał mięsa z grupy przy okazji.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2017, 17:03:53 wysłana przez Krakus »

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Czerwiec 2017, 21:51:04 »
A masz Ty dobrze zapięty portafilter? Tj. czy ząbki portafiltra w pełni opierają się o ząbki grupy? Jak nie, to masz spore szanse wyrwać potrafilter z grupy, oczywiście wyrywając kawał mięsa z grupy przy okazji.

Żeby nigdzie nie "siurało" trzeba uszczelnić miejsce między sitkiem a kolbą. Zrób sobie uszczelkę. Może to być cieniutki twardy karton (preszpan). Wycinasz uszczelkę jak do kranu tyle, że większą. Trzyma znakomicie i nie ma opcji zniszczenia uszczelki grupy.

Z tym, że ta FAEMA nie pasuje z sitkiem bo jest za grubo – nie zapina się na zamki. Po zdjęciu sitka jest OK, ale krawędzie PF nie są owalne jak w sitku przez co może być nieszczelnie oraz przy za mocnym zapięciu PF podcina uszczelkę grupy. Jeżeli taki preszpan miałby się sprawdzić to musiałby by być pomiędzy rantem PF’a a uszczelką grupy – ale tego chyba nikt nie próbował. Zresztą zakupiłem zapas uszczelek grupy, a wymiana to raptem minuta.

A widzisz, u mnie wtedy jest 10 barów. Różnica ciśnień zależy od konstrukcji i jakości OPV.
Wibra-pompa w mojej Bezzerze to EX5, OPV jest ukryty pod nazwą TAV.02A z fabrycznym nastawem 12bar (twardość sprężyny). Czy OPV zastosowany w mojej Bezzerze jest dobrej jakości – nie wiem, ale różni się od OPV stosowanego w Rakietach, gdzie jest fabrycznie ustawione 9bar.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Czerwiec 2017, 12:24:56 »
ta FAEMA nie pasuje z sitkiem bo jest za grubo – nie zapina się na zamki.
Ooo, to źle. Nie powinno się zapinać kolby "na pół gwizdka" bo można zniszczyć grupę.
Jeżeli taki preszpan miałby się sprawdzić to musiałby by być pomiędzy rantem PF’a a uszczelką grupy
NIE. Ta uszczelka z preszpanu powinna uszczelnić to miejsce gdzie cieknie, czyli między brzegiem sitka a PF-em. Dlaczego? Bo woda przechodząc przez sitko napotyka opór na wylocie z PF-a i kieruje się tam, gdzie znajdzie ujście, czyli pod sitkiem. Oczywiście w tym konkretnym przypadku, jeśli nie można zapiąć PF-a normalnie to albo trzeba spiłować uszy, żeby się zapinał z sitkiem i z tą uszczelką na godz 18, albo wymieniać uszczelkę po każdym użyciu tego PF-a z manometrem.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Czerwiec 2017, 00:33:02 »
Ciekawa wypowiedź w sprawie dlaczego ciśnienie w małych maszynach ma od 11 bar, a w ekspresach profesjonalnych 9 bar.

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Czerwiec 2017, 00:53:38 »
Opowieści dziwnej treści i do tego stare jak but.
Dla mnie to Lucka przy udziale sąsiadów z zachodniej granicy próbuje udowodnić swoje czyli duże ciśnienie nie jest za dużym ciśnieniem.
Jak go widzę ... LB ... to mi nie dobrze :(

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Czerwiec 2017, 08:44:41 »
Ciekawa wypowiedź w sprawie dlaczego ciśnienie w małych maszynach ma od 11 bar, a w ekspresach profesjonalnych 9 bar.

Napisz po naszemu w skrócie o czym mówił.

Opowieści dziwnej treści i do tego stare jak but.
Dla mnie to Lucka przy udziale sąsiadów z zachodniej granicy próbuje udowodnić swoje czyli duże ciśnienie nie jest za dużym ciśnieniem.

Nie jest to głupie, a sensowne jak najbardziej na tak.  :)  Ot tak w trosce o stabilność ciśnienia podczas ekstrakcji. :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Czerwiec 2017, 11:04:52 »
@zubik66, masz jakieś osobiste doświadczenia?

Faktycznie, dość obcesowe jest porównanie małej pompy wibracyjnej z dużym motorem pompy rotacyjnej. Niczego to nie wyjaśnia. Jakiś czas temu, znany producent maszyn do espresso, w jednym ze swoich modeli na pompach rotacyjnych ustawiał ciśnienie na 12 bar, tłumacząc to analogią do włoskich maszyn dźwigniowych. W pompie wibracyjnej mamy do czynienia ze zmiennym przebiegiem ciśnienia i często mówimy o ciśnieniu szczytowym.

Offline amperior

• Ekspres: Beza BZ10, Chemex, Aeropress, V60
  • Młynek: Super Jolly
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Czerwiec 2017, 11:45:24 »
Czyli podsumowując w kolbie ma być 9 barów tak?
Czyli montuję coś takiego:

i regulując wyjście pompy ma być 9 na końcu, dobrze myślę?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:14:46 »
regulując wyjście pompy ma być 9 na końcu, dobrze myślę?
Nie wyjście pompy, tylko OPV, a 9 barów o ile z tego ustrojstwa wypływa Ci woda z prędkością 50ml/20s. Jak woda nie wypływa, to ciśnienie ma być wyższe, ale o ile - tego niestety nie wiadomo.

« Odpowiedź #43 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:36:21 »
@zubik66, masz jakieś osobiste doświadczenia.
Antonio oczywiście, że nie mam osobistych doświadczeń. Czy aby do kogoś czuć niechęć to trzeba go osobiście znać? Nie znam 99,999% polityków, a szczerze mówiąc "bardzo nie lubię" ponad 90%.
Wracając do tematu, wg mnie to człowiek, który wbrew rodzinnej tradycji traktuje produkcję ekspresów wyłącznie jako intratny biznes. Wiem wiem wszyscy tak robią, ale ...
Na wypomnianym powyżej filmie Luca mówi tylko o 11barach (na manometrze) w maszynach z rota-pompą - po czym produkuje z fabrycznie ustawionym OPV na ponad 12bar - musi zaktualizować chyba info, że sprawdził i lepiej kawa wychodzi przy ponad 12barach. A może tak jak z automatami, który producent "da" więcej ten lepszy ... 15, 18, 20 bar.
Na początku roku próbowałem z tym "problemem" powalczyć wydawało mi się, że nawet wygrałem, dopóki nie napisał Krakus - więc przy najbliższej okazji spróbuję raz jeszcze przekalibrować OPV (jeżeli zmieści się w zakresie regulacji - ta konstrukcja OPV (z mocniejszą sprężyną) cieknie poniżej 10,5 bara odczytywanego na manometrze Bezzery.
Co chyba w tym najważniejsze to kręcąc OPV w zakresie 1,5bara ... różnicy w smaku kawy raczej nie czułem.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:40:23 »
Komentarz do wypowiedzi Pana Bezzery tutaj

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi