Autor Wątek: Bezzera BZ 10 zbyt wysokie ciśnienie  (Przeczytany 21498 razy)

Offline Tomek_Tomek

• Ekspres: Bezzera Magica PID
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
Odp: Bezzera BZ 10 zbyt wysokie ciśnienie
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Październik 2016, 19:44:34 »
Cześć,

Podłączę się pod temat, bo też mam ten problem i też z Bezzerą. Co prawda nie BZ 10 tylko Magica.

Właściwie to mam problem z kanałowaniem ciastka i tego skutkiem: za szybkim moim zdaniem blendingiem.
Co dalej idzie: za słabym "szatanem" w filiżance.

Zmieniłem sitko na IMS - nic.
Zmieniłem tamper - nic.
Wiele razy testowałem zlecane procedury okołotampingowe - WDT, nutacja - no jakoś nie pomaga.

I dalej doktoryzuje się na forum i youtubie.

Jak pewnie każda Bezzera Magica moja ma ustawione OPV na 12 Bar.
Aby uzyskać 50 ml w 25 sekund muszę odpowiednio drobno zmielić kawę i odpowiednio ubić. I zawsze na zegarze mam 12 Bar.
Jak za drobno zmielę nową kawę to nawet 13 Bar.
9-10 Bar jest tylko wtedy zmielę za grubo, ale wtedy ekstrakcja trwa najwyżej 15 sekund i w filiżance mam niepijalną lurę.
Ja rozumiem, że być może 12 Bar na OPV to nie 12 Bar na grupie. Chociaż na zdrowy rozum ciśnienie w całym układzie powinno być takie samo.

Według zaleceń internetu można zmienić ustawienie OPV na 9 Bar (co chętnie bym zrobił, nawet tylko dla testu) ale ...
- jakoś tego nie poleca serwis w którym kupiłem ekspres - "tak jest ustawione przez producenta i nie powinno się zmieniać"
- ekspres jest jeszcze na gwarancji, a pod spodem naklejka strasząca utratą gwarancji

Czy ktoś zmieniał na gwarancji ustawienia OPV?
Czy ktoś ma jakieś inne propozycje, uwagi, spostrzeżenia, zlecenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek

Offline amperior

• Ekspres: Beza BZ10, Chemex, Aeropress, V60
  • Młynek: Super Jolly
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Październik 2016, 21:02:08 »
Cześć,

Podłączę się pod temat, bo też mam ten problem i też z Bezzerą. Co prawda nie BZ 10 tylko Magica.

Właściwie to mam problem z kanałowaniem ciastka i tego skutkiem: za szybkim moim zdaniem blendingiem.
Co dalej idzie: za słabym "szatanem" w filiżance.

Zmieniłem sitko na IMS - nic.
Zmieniłem tamper - nic.
Wiele razy testowałem zlecane procedury okołotampingowe - WDT, nutacja - no jakoś nie pomaga.

I dalej doktoryzuje się na forum i youtubie.

Jak pewnie każda Bezzera Magica moja ma ustawione OPV na 12 Bar.
Aby uzyskać 50 ml w 25 sekund muszę odpowiednio drobno zmielić kawę i odpowiednio ubić. I zawsze na zegarze mam 12 Bar.
Jak za drobno zmielę nową kawę to nawet 13 Bar.
9-10 Bar jest tylko wtedy zmielę za grubo, ale wtedy ekstrakcja trwa najwyżej 15 sekund i w filiżance mam niepijalną lurę.
Ja rozumiem, że być może 12 Bar na OPV to nie 12 Bar na grupie. Chociaż na zdrowy rozum ciśnienie w całym układzie powinno być takie samo.

Według zaleceń internetu można zmienić ustawienie OPV na 9 Bar (co chętnie bym zrobił, nawet tylko dla testu) ale ...
- jakoś tego nie poleca serwis w którym kupiłem ekspres - "tak jest ustawione przez producenta i nie powinno się zmieniać"
- ekspres jest jeszcze na gwarancji, a pod spodem naklejka strasząca utratą gwarancji

Czy ktoś zmieniał na gwarancji ustawienia OPV?
Czy ktoś ma jakieś inne propozycje, uwagi, spostrzeżenia, zlecenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek
Ta naklejka u mnie nie jest na obudowie a na deklu u dołu. Sprawdź jak masz. Zmiana ciśnienia banalnie prosta. Polecam.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomek_Tomek

• Ekspres: Bezzera Magica PID
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Październik 2016, 21:35:41 »
Niestety. U mnie naklejka łączy ten dekiel, podłogę i wywinięcie głównej obudowy.
Nie da rady zdjąć obudowy bez zerwania tej naklejki.

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marzec 2017, 18:19:34 »
Niestety. U mnie naklejka łączy ten dekiel, podłogę i wywinięcie głównej obudowy.
Nie da rady zdjąć obudowy bez zerwania tej naklejki.
Sorki, że odgrzewam starego kotleta, ale Tomku sprawdź zapisy w swojej karcie gwarancyjnej. W przypadku Coffeesite.pl gwarancja jest realizowana przez Consite czyli sklep, a warunki gwarancji (karta gwarancyjna) nic nie mówi o jakiejkolwiek naklejce (np. że jej uszkodzenie, zerwanie ją unieważnia - "sytuacje nie objęte gwarancją").
Tak, że zerwać "plombę" jak najbardziej można - ale modyfikować oficjalnie NIE - pytanie czy kalibrację OPV można nazwać "zmianami w konstrukcji"
Ponieważ przygotowuje się do prawnego sporu ze sprzedawcą Coffeesite.pl, w związku z zawyżonym ciśnieniem na grupie 12,4 bara (zresztą nie ważne 12 czy 11 czy 10 - ma być 9-9,5 bar) to jak wszystko zbiorę do "kupy" założę osobny wątek.
Tak na marginesie to zapisy zawarte na karcie gwarancyjnej mówią - kup (zapłacić) i spadaj - ale to tylko moje subiektywne odczucie.
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2017, 18:35:21 wysłana przez zubik66 »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marzec 2017, 18:58:02 »
warunki gwarancji (karta gwarancyjna) nic nie mówi o jakiejkolwiek naklejce
Ważne jest to, co jest napisane na samej naklejce. Skoro na niej jest napisane, że zerwanie jest równoważne z utratą gwarancji, to nieważne co zrobisz, czy tylko zerwiesz naklejkę czy pokręcisz OPV, możesz utracić gwarancję.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Marzec 2017, 19:40:05 »
warunki gwarancji (karta gwarancyjna) nic nie mówi o jakiejkolwiek naklejce
Ważne jest to, co jest napisane na samej naklejce. Skoro na niej jest napisane, że zerwanie jest równoważne z utratą gwarancji, to nieważne co zrobisz, czy tylko zerwiesz naklejkę czy pokręcisz OPV, możesz utracić gwarancję.
Nie chcę prosić Cię o podanie jakiejkolwiek podstawy prawnej twojego twierdzenia - bo jest weekend i raczej trzeba wypoczywać.
Na tej naklejce z logo Bezzera jest "coś" napisane do fakt. Ale niestety po angielsku. Jak na razie w Polsce mamy język urzędowy - polski. Jak będzie włoski lub angielski to się z tobą zgodzę.
Polski gwarant powinien również umieścić stosowne zabezpieczenie w języku polskim - jeżeli ma coś przeciwko otwieraniu obudowy ekspresu. Dobrze, że Bez-zera nie produkuje samochodów bo maski silnika nie można by było otwierać , albo pralki bo bęben byłby zaklejony stickiem gwarancyjnym :evil:
Ehhh idę sobie strzelić wodny napar z kawy z 12,4 bar. Za te pieniądze co zapłaciłem powinno być espresso - ale niestety espresso ma swoją definicję  :-[ Dziś nie poszpanuję - trudno.
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2017, 19:57:27 wysłana przez zubik66 »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Marzec 2017, 20:09:19 »
Jeśli chcesz porównań motoryzacyjnych, proszę bardzo. W ekspresie nie wszystko masz zablokowane plombami tak jak w samochodzie. Możesz używać zarówno samochodu jak i ekspresu zgodnie z ich przeznaczeniem. Samochodem się przemieszczasz a w ekspresie robisz kawę. Inne czynności takie jak grzebanie w środku osób nieuprawnionych i bez kwalifikacji (autoryzacji) skutkuje utratą gwarancji. Spróbuj w samochodzie zerwać zabezpieczenie (plombę?) z modułu komputera i później domagaj się naprawy gwarancyjnej. Powodzenia.  Plomba sama w sobie nie chroni w żadnym stopniu przed ingerencją wewnątrz a jest jedynie wskaźnikiem, że ktoś w środku grzebał. A w j. polskim masz mieć instrukcję obsługi według polskiego prawa. 
gwarancja jest realizowana przez Consite czyli sklep
GWARANCJA i RĘKOJMIA to nie to samo co zgodność towaru z umową. Niektóre firmy nie udzielają w ogóle gwarancji na swoje produkty. Całą odpowiedzialność zrzucając na sprzedającego towar w postaci "zgodności towaru z umową sprzedaży" Poszukaj co to jest  gwarancja, rękojmia i zgodność towaru z umową, kiedy się je stosuje. Czasem sprzedawca zakłada naklejki na sprzedawany towar, żeby wiedzieć czy ktoś w nim grzebał. A takie zapisy już są w "karcie gwarancyjnej" o ile takowa jest.
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2017, 20:15:46 wysłana przez Jeżyk »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marzec 2017, 20:21:33 »
A technicznie, co z tym ciśnieniem? Dlaczego jest za duże? Dlaczego nie można tego wyregulować?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marzec 2017, 20:23:44 »
Z tego co ja zrozumiałem, nie ma możliwości otworzyć ekspresu bez zerwania jakiejś naklejki, która może być (i zapewne jest) plombą.

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marzec 2017, 22:01:06 »
Jeżyk porównanie do samochodu i pralki było czystym, mało wyrafinowanym sarkazmem. Wg mnie odchodzi się już od plombowania wszystkiego jak popadnie – przykładem jest brak plomb gwarancyjnych na obudowach sprzętu audio czy RTV – a przecież mógłbym otworzyć i włożyć spinacz w elektronikę. Mają coś producenci czy sprzedawcy do ukrycia, niech sobie plombują – mają takie prawo.
Kończąc temat samej naklejki  na ekspresie nazwijmy ją dla uproszczenia „gwarancyjną” (mogę chyba nie znać słów pisanych w języku angielskim) – naklejka powinna być w języku polskim (np. „Plomba Gwarancyjna”) a w polskiej „Instrukcji obsługi” oraz „Karcie gwarancyjnej” wymieniona jako jeden z elementów ważności praw do naprawy gwarancyjnej.
W instrukcji obsługi, w polskiej wersji językowej, którą otrzymałem nie ma w ogóle takiego słowa jak „gwarancja”. W „Karcie gwarancyjnej” oczywiście jest, choćby w nazwie, natomiast nie ma słowa o naklejce (w odpowiedzi #18 jest jej zdjęcie). Tak, że w mojej ocenie - można ją spokojnie zerwać !
Uważasz Jeżyk inaczej – masz takie prawo. Co do tego zagadnienia, na tym etapie nie ma co wracać i zaśmiecać forum.

Tak naprawdę pomijając nieszczęsne ponad 12 bar na grupie, z poczynionego zakupu jestem bardzo zadowolony – sklep, obsługa i sam towar 1 klasa.

Jeżyk napisał: GWARANCJA i RĘKOJMIA to nie to samo co zgodność towaru z umową. Niektóre firmy nie udzielają w ogóle gwarancji na swoje produkty. Całą odpowiedzialność zrzucając na sprzedającego towar w postaci "zgodności towaru z umową sprzedaży" Poszukaj co to jest  gwarancja, rękojmia i zgodność towaru z umową, kiedy się je stosuje. Czasem sprzedawca zakłada naklejki na sprzedawany towar, żeby wiedzieć czy ktoś w nim grzebał. A takie zapisy już są w "karcie gwarancyjnej" o ile takowa jest.
Bez obrazy, ale troszkę pokalapućkowało Ci się – w sumie łykend jest:
Niezgodność towaru z umową - art. 4 – 11 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych przed 25 grudnia 2014 roku).
Rękojmia - art. 556 – 576 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych od 25 grudnia 2014 roku)
Gwarancja - art. 577 – 582 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny(stosuje się do umów sprzedaży zawieranych od 25 grudnia 2014 roku). Jest to tzw. gwarancja kodeksowa. Dobrowolna (gwarancja nie musi być udzielona, a jej udzieleniu decyduje gwarant).
PS
Zresztą i tak z gwarancji prawie nigdy nie korzystam tylko z rękojmi.
Jeżyk napisał:
Z tego co ja zrozumiałem, nie ma możliwości otworzyć ekspresu bez zerwania jakiejś naklejki (wg mnie TAK), która może być (i zapewne jest) plombą (wg mnie NIE).

Na podchwytliwe pytanie Mistrza Antonio postaram się zaraz odpisać – jednak wcześniej łyczek, już zimnej Ariadna Americano  kawka
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2017, 23:51:48 wysłana przez zubik66 »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marzec 2017, 22:17:25 »
(wg mnie NIE)
Podobno żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo do własnego zdania. Powodzenia i dużo szczęścia życzę przy egzekwowaniu naprawy gwarancyjnej przy zerwanych plombach. Sprzedawca zabezpiecza się przed grzebaniem niedouczonych chłoptasiów wewnątrz a TY możesz taki produkt kupić i zgodzić się na warunki albo iść w ....

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marzec 2017, 23:41:52 »
A technicznie, co z tym ciśnieniem? Dlaczego jest za duże? Dlaczego nie można tego wyregulować?

A technicznie, co z tym ciśnieniem?
Nowy ekspres Bezzera Magica S PID. Urządzenie pomiarowe, no cóż, to manometr w ekspresie (raczej nie najwyższych lotów) oraz moje oczy – stare zmęczone, ale jeszcze coś widzę  :wow2: - ciśnienie w układzie na ślepym sitku 12,2 bar, podczas zaparzania 12 bar – tak było do wczoraj.  Dziś przemiał zrobiłem specjalnie prawie na „maxa” (aby przytkać). 20 sekund nic … ciśnienie na pompie cały czas 12,4 bar i w końcu popłynęło. A ktoś na tym forum lub CP pisał, że nie ma ekspresu, którego nie da się przytkać. Mojego egzemplarza chyba jednak to nie dotyczy.

Dlaczego jest za duże?
Dlaczego od strony technicznej, mogę się tylko domyślać (ustawienie OPV – kalibracja w fabryce na 12 bar). Zresztą na pewno Mastro bardzo dobrze wie (ale dlaczego w takim razie pyta?)

Dlaczego nie można tego wyregulować?
To jest bardzo dobre pytanie. Odpowiedź sklepu – tak ustawił producent to tak ma być bo … pompa wibracyjna ble ble ble. Dziwne, że ta sama konstrukcja z pompą wibracyjną stosowana np. w ekspresach ECM czyt Rocket’a (V3 PID) ma fabrycznie ustawione 9 bar. Rozumiem, że nie chodziło Ci w tym pytaniu o regulację ciśnienia na grupie poprzez zmianę parametrów kawy (przemiał - ubicie - doza).

Trochę z innej beczki, sprzedawca, czyli ConSite Sp. z o.o. przy wspomnianym ekspresie nadmienia cyt. „MAGICA S PID to wysokiej jakości, profesjonalny ekspres wyposażony w wydajną grupę E61 z klasycznym systemem termosyfonu”. Czy powiedzmy nawet pół-profesjonalne urządzenia powinny mieć tak idiotyczne rozwiązania (zabezpieczenia przed użyszkodnikami). Czy jak do serwisu zgłosił by się właściciel z Rocket’em i 12 barami na pompie wibracyjnej to kazali by mu spadać czy zakwalifikowali by ekspres do naprawy (regulacji OPV)? Dlaczego Bezzera musi pracować na odcięciu dopiero powyżej 12 bar – wg mnie to jest pytanie, które wymaga sensownej odpowiedzi – tym samym gadki szmatki Pana Luca Bezzery o niższości pomp wibracyjnych nad wolumetrycznymi (co jest oczywiste) do mnie nie trafiają – pomijając, że odnosi się jedynie do 11 bar, a nie jakiś kuriozalnych ponad 12 bar.
I jeszcze jedno pytanie czy sprzedający ekspresy Bezzery nie powinni pisać np. w ten sposób …. to wysokiej jakości, profesjonalne urządzenie ekspres zaparzający mocny napar z kawy przy min. 12 barach …
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2017, 01:12:38 wysłana przez zubik66 »

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Marzec 2017, 08:16:20 »
Pewnie nie powinni jako że w swojej BZ13 nie mam problemu by zrobić 25/25 przy 9 barach na manometrze...

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Czerwiec 2017, 11:15:56 »
Ale z tego co wiem to ciśnienie na pompach wibracyjnych jest i musi być ustawione na 12 bar. To normalne. Przy pompach rotacyjnych 9 bar. To jest coś związane z pracą pomp. Nie znam się, ale tak gdzieś przeczytałem.

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Czerwiec 2017, 11:55:23 »
Zagadnienie to ze swojej strony opisałem w temacie HX z wyższej półki - Odpowiedź #101 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:58:32
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4054.msg99962#msg99962
Hlary mamy takie same maszyny - więc może być tak samo  ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi