Autor Wątek: Wskaźnik ciśnienia pompy w Bezzerach  (Przeczytany 27114 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Wskaźnik ciśnienia pompy w Bezzerach
« dnia: 09 Grudzień 2015, 22:17:22 »
Mam pytanie do posiadaczy Bezzer z pompą wibracyjną: ile pokazuje Wam wskaźnik ciśnienia na pompie przy prawidłowej ekstrakcji? U mnie przy 9-10 barach wypływ jest zdecydowanie za szybki (leci 70 ml w 25 s). Na razie dopiero się uczę, na pewno miałem jakieś kanałowanie, ale bawiąc się młynkiem miałem całkiem ładny i cieniutki wypływ przy wskazówce dużo bliżej 12 bar, ale wtedy nawet nie doczekałem do końca, bo myślałem że to za dużo :P

Patrząc na YT też prawie wszyscy robią ekstrakcję na czerwonym polu, czyli 11-12, np. albo

Tu to samo opisane http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/606910?Page=1

OPV jest ustawione na 12 bar (jeśli przkroczę 12 na skali, to słychać jak włącza się wypływ do zbiornika, taki jakby gwizd, na ślepym filtrze też dochodzi do 12). Czyli jak rozumiem 12 to faktycznie 12. Ale czemu przy 9 mam za szybki wypływ? Kanałowanie przecież zmniejszałoby ciśnienie i miałbym mniej? A może po prostu ten odczyt jest w takim miejscu, że ma się nijak do ciśnienia w filtrze?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Wskaźnik ciśnienia pompy w Bezzerach
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2015, 22:26:38 »
Musisz zmniejszyć grubość mielenia. Powinno być tak jak piszesz - 11 - 12 bar.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mathu

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2015, 22:52:12 »
Czyli wszystko OK.

A z czego właściwie wynika ten zakres 11-12? Czy takie ciśnienie przechodzi przez ciastko?

Offline silesius Mężczyzna

• CafeSilesia.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Profesjonalny e-sklep z kawą
  • Ekspres: BEZZERA GIULIA / MITICA / BZ13
  • Młynek: FIORENZATO F64 EVO / EUREKA MIGNON
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudzień 2015, 08:46:40 »
Pompy wibracyjne pracują nieco innaczej niż rotacyjne. Fabrycznie zawór OPV jest ustawiony na 12 bar. Mlynek musisz ustawić tak aby otrzymać 25/50 ml w 25 sekund, ciśnieniem nie ma się co przejmować.
CafeSilesia.pl

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudzień 2015, 16:02:37 »
zawor OPV w obu typach pomp dziala tak samo (grzybek z sprezyna), tylko lokalizacja inna.

A czemu ustawiane jest 12 na wibra, bo latwiej wybacza bledy laika (zmielenia za drobno).
Ale 12bar niestety moze popsuc ciastko (kanalowanie) i cisnienie nie jest optymalne.

Offline mathu

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudzień 2015, 17:59:59 »
Z tego co wyczytałem, 12 bar w miejscu pomiaru (przed bojlerem) wcale nie przekłada się na 12 w grupie. Pomiar ciśnienia ma tylko sens jeśli używa się miernika w kolbie.

Zresztą nie wiem czy pompa jest w ogóle ustawiona na jakieś ciśnienie (raczej na tempo przepływu wody), według mnie ona zwiększa ciśnienie ile może, a limituje ją od góry OPV lub ciastko. Więc mówienie o tym, że OPV zapewnia optymalne 9 bar jest według mnie błędne. To ciastko powinno być tak zmielone, żeby przy przepływie jaki generuje pompa wytworzyć 9 bar ciśnienia i zapewnić odpowiednie parametry ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2015, 18:12:34 wysłana przez mathu »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudzień 2015, 20:02:45 »
Kiedyś o tym już pisałem i nie chcę się powtarzać. Kto chce niech poszuka. Masz rację.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudzień 2015, 10:21:10 »
Ale w tym co piszecie nikt nikomu nie przeczy. Przy dowolnym ustawieniu opv da sie tak zmielic zeby na ciastku bylo 9 bar. Ale przy wyzszym na opv jest szansa ze nawet przy nieoptymalnym mielenou/wyzszym cisnieniu na ciastku woda jednak sie przecisnie. Przy nizszym cisnieniu nie mam mozliwosci zeby na ciastku bylo wiecej niz optimum cisniena bo po prostu wiecej nie jest podawane.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwiec 2017, 00:42:51 »
Tu masz filmik dlaczego ciśnienie w ekspresach domowych i przy pompie wibracyjnej musi mieć ok. 12 bar.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:31:09 »
przy pompie wibracyjnej musi mieć ok. 12 bar.
Po pierwsze, nie 12 tylko 11, po drugie, to że facet jest wnukiem sławnego Luigi Bezzery nie świadczy o tym, że się zna na tym, o czym mówi (historia, niestety, zna takie przypadki), a po trzecie gość bredzi (sorry) w typowy dla Włochów sposób gdy usiłują uzasadnić coś, na czym się nie znają.
Uzasadnianie ustawienia wyższego ciśnienia tym, że pompa ruta ma przepływ 100l/h (moim zdaniem, pompy rotacyjne Fluid-o-tech 50 mają przy 9 barach 38l/h, przy 0 barów ma 60l/h  ale to szczegół), a pompa wibracyjna 30l/h (też bzdura, przy 9 barach Ulka EP5 ma 15l/h, przy 0 barów ma 38l/h) jest dęte. Być może istnieje jakiś inny powód, ale ja go nie znam.

Offline Bacek

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwiec 2017, 12:43:07 »
Też nie słyszę tam niczego co by wyjaśniało jedno lub drugie ustawienie. Mówią tylko o różnicy w wydajności pomp. Ale jak dla mnie jak wibra w 25 sec da pojemność dobrą dla dopio to nie wiem po co była by jej większa wydajność.

Offline Bacek

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:18:32 »
Bardziej skłaniał bym się do innej teorii. Wibra pracuje tak że ciśnienie jest zmienne a nie stałe. Więc górki powodowały by dla średniego ustawienia na 9 bar przy dobrym zmieleniu skokowe otwieranie zaworu opv. Ale puki ciśnienie na wyjściu się zgadza to też nie widzę w tym nic złego. Co najwyżej czujniki przepływowe mogą mieć z tym jakieś problemy w zależności od konstrukcji układu pomiaru.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:22:29 »
przy pompie wibracyjnej musi mieć ok. 12 bar.
Po pierwsze, nie 12 tylko 11, po drugie, to że facet jest wnukiem sławnego Luigi Bezzery nie świadczy o tym, że się zna na tym, o czym mówi (historia, niestety, zna takie przypadki), a po trzecie gość bredzi (sorry) w typowy dla Włochów sposób gdy usiłują uzasadnić coś, na czym się nie znają.
Uzasadnianie ustawienia wyższego ciśnienia tym, że pompa ruta ma przepływ 100l/h (moim zdaniem, pompy rotacyjne Fluid-o-tech 50 mają przy 9 barach 38l/h, przy 0 barów ma 60l/h  ale to szczegół), a pompa wibracyjna 30l/h (też bzdura, przy 9 barach Ulka EP5 ma 15l/h, przy 0 barów ma 38l/h) jest dęte. Być może istnieje jakiś inny powód, ale ja go nie znam.

A nie wspominał w tym filmiku o oddziaływaniu ciśnienia {różne wartości bar}na kawę w sitku :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:30:28 »
dobrą dla dopio
A nawet więcej - potrafi zrobić doppio w 12 sekund.

Więc górki powodowały by dla średniego ustawienia na 9 bar
Miałbyś rację, ale ciśnienie można zmierzyć manometrem z tłumieniem, i wtedy to nie gra roli.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwiec 2017, 13:31:24 »
Też nie słyszę tam niczego co by wyjaśniało jedno lub drugie ustawienie

Ja bym zadał mu tylko jedno pytanie. Po co montuje w te swoje ekspresy zawór nazywany OPV?  :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi