Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 682999 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #2475 dnia: 30 Czerwiec 2024, 20:42:10 »
Brzmi to strasznie snobistycznie ;).

Warto własnoręcznie, np. za pomocą tej chyba najmniejszej na świecie palarki:

https://www.instagram.com/reel/C8v1yewoNDH/?igsh=cWQ4MnA2djR2eDRu

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2476 dnia: 30 Czerwiec 2024, 20:50:24 »
@Paolo
Nie dziwne, że mało która kawa Ci smakuje, jeśli mielesz ziarna na młynku do alternatyw, a espresso robisz na kolbie przeznaczonej do Lavazzy Oro 😉

A na poważnie, czy te kawy, które Ci nie smakowały miałeś możliwość porównania espresso zrobionego w dobrej kawiarni lub u znajomego?
》tertium non datur《

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #2477 dnia: 30 Czerwiec 2024, 21:17:49 »
Akurat Niche Zero jest przeznaczony do espresso, nie do alternatyw. Nie jestbtak, że mała ilość kaw mi smakuje, po,prostu mam i zawsze miałem wysublimowany gust. A to jak zrobisz kawę w dużej mierze zależy od Twoich umiejętności (od sprzętu oczywiście też)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #2478 dnia: 30 Czerwiec 2024, 22:18:35 »
Co Ci się spodobało w 3fe?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #2479 dnia: 30 Czerwiec 2024, 22:30:06 »
Akurat w tym czasie, kiedy testowałem od nich kawy mieli bardzo fajne Kenie, bazujące na SL 28 i SL 34, które trudno jest utrafić w innych palarniach, szczególnie, że były myte (washed) a akurat te ziarna nie często udają się pod espresso. Pomijam inne kawy, które nie były złe, do tego sądzę że 3fe nie przesadza z cenami kaw

« Odpowiedź #2480 dnia: 01 Lipiec 2024, 07:54:26 »
Ta spoko. 3fe wypala tylko omni z naciskiem na espresso, a kawy mają tanie bo kupują tirami i kawy stosunkowo niskiej jakości. Mówił o tym sam właściciel 3fe w podcaście.
Wiemy kogo zdania nie brać pod uwagę jeśli chodzi o “jakość kaw”.
“Zawsze miałem wysublimowany gust” - Sage Oracle  😂😂😂

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2481 dnia: 01 Lipiec 2024, 08:26:56 »
bazujące na SL 28 i SL 34, które trudno jest utrafić w innych palarniach, szczególnie, że były myte (washed)

Odmiany SL znane od ponad 90 lat, to około 80% udziału w kawach kenijskich a obróbka myta tradycyjna dla kaw tego państwa. Jedno i drugie jest tu standardem. Kawy które nie przeszły selekcje przy skupie i zostały odrzucone/nieprzyjęte do młynu, przechodzą proces naturalnej obróbki i sprzedawane są na rynku lokalnym. Kenia dopiero raczkuje w obróbce naturalnej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2482 dnia: 01 Lipiec 2024, 08:52:23 »
Akurat w tym czasie, kiedy testowałem od nich kawy mieli bardzo fajne Kenie, bazujące na SL 28 i SL 34, które trudno jest utrafić w innych palarniach,

To akurat najczęściej spotykane odmiany kenijskich arabik. Stworzone w laboratorium, stąd literka "L" w nazwie.

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #2483 dnia: 01 Lipiec 2024, 09:09:48 »
Kolego Szczympek, proponuję abyś skończył raz na zawsze te swoje „uszczypliwości”, również wobec innych.
Co do Sage Oracle to nie jest zła maszyna, czego dowodem są przeprowadzane różne testy. Szczególnie, że kupiłem go na początek przygody, aby się czegoś poduczyć. Tak, ma też wady, jak np. moim zdaniem słaby wyrzut pary. Mogłem kupić od razu maszynę za 50k pln, ale po co? Najpierw trzeba spróbować przygodę z kawą na czymś tańszym, a nóż nie będzie to ciekawe. A tak teraz wiem, że następna maszyna i młynek będą lepsze. Z co do,gustów to zostaw to każdemu, bo każdy odczuwa smak kawy inaczej i może lubić co innego.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2484 dnia: 01 Lipiec 2024, 09:33:19 »
Pomysł nie jest nowy. Podobne urządzenia są znane od wielu lat. Ten projekt ma jednak mnóstwo wdzięku i może załadować nawet 100g ziaren. Więcej o Roastino tutaj:

https://roastino.com/

Kickstarter nie wyszedł ale można kupić :).
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2024, 09:35:42 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #2485 dnia: 01 Lipiec 2024, 15:00:54 »
Kolego Szczympek, proponuję abyś skończył raz na zawsze te swoje „uszczypliwości”, również wobec innych.
Co do Sage Oracle to nie jest zła maszyna, czego dowodem są przeprowadzane różne testy. Szczególnie, że kupiłem go na początek przygody, aby się czegoś poduczyć. Tak, ma też wady, jak np. moim zdaniem słaby wyrzut pary. Mogłem kupić od razu maszynę za 50k pln, ale po co? Najpierw trzeba spróbować przygodę z kawą na czymś tańszym, a nóż nie będzie to ciekawe. A tak teraz wiem, że następna maszyna i młynek będą lepsze. Z co do,gustów to zostaw to każdemu, bo każdy odczuwa smak kawy inaczej i może lubić co innego.

Masz niecałe 150 postów i już któryś raz próbujesz tu na forum wciskać nam jakieś banialuki. Wcześniej że Friedhats wypala głównie Omni - co jest nieprawdą bo zdarzy im się może kilka razy w roku, teraz że 3fe ma kawy pod espresso i że myta Kenia z najpopularniejszych odmian to rzadkość 😂 całe szczęście to szybko zostało wypunktowane i to nie tylko przeze mnie.
Oracle sprzedaje od lat - doskonale znam tą maszynę i nigdy nie oceniałbym palarni z perspektywy tego co wychodzi do filiżanki z Sage

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2486 dnia: 17 Lipiec 2024, 09:16:29 »
Mistrzostwa świata Aeropress 2024 i taka wielka gafa organizatora/właściciela:

https://www.instagram.com/p/C9dQORXM5jW/?igsh=eTdxZ3Zscnk0aWpy
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2024, 09:18:34 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2487 dnia: 17 Lipiec 2024, 10:07:29 »
Mogłeś napisać trochę o co chodzi z mistrzostwami w Portugalii.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2488 dnia: 17 Lipiec 2024, 10:10:51 »
Zawsze lokalna palarnia robiła kawę na potrzeby zawodów. Amerykańska w Ameryce, australijska w Australii itp. Tutaj mamy precedens, bo zawody w Portugalii a kawę ma zrobić palarnia z Hiszpanii. Tak, jakby w Portugalii nie potrafili palić kawy ;). Obrazili się Portugalczycy, tzn. portugalskie palarnie kawy.

AP Portugal.jpg
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2024, 10:17:09 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #2489 dnia: 17 Lipiec 2024, 17:19:34 »
Trochę to dziwne, bo takie Senzu właśnie jest genialną palarnią. Ale chyba nie znam więcej palarni. W samej Barcelonie jest z 5 światowej klasy palarnii

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi