Interesujący to wysnułeś wniosek
Nie widzę tutaj wnioskowania, tylko opis grafiki. Finlandia i Norwegia to zimne, europejskie kraje. Może ma to jakiś związek - jak jest ciepło, to mam mniejszą ochotę na kawę.
Czyżby te statystyki opierały się na sprzedaży ziarna w detalu, bez uwzględnienia gastronomii?
Jeżeli dotarłem do dobrego źródła, to dane zamieszczone na grafice wrzuconej przez
@Szczympek bazują na:
1. Ilości importowanej kawy.
2. Zmianie zapasów.
3. Reeksporcie.
Dokładniej (cytat ze strony ICO):
Disappearance
A measure of consumption providing an indication of the volume of coffee entering the marketing channels in importing Member countries in a given period. It is estimated by deducting re‑exports from gross imports and adjusting the resulting figure for changes in visible inventories. This method does not take into account changes in invisible inventories such as larder and shelf stocks.
Czyli jest to ilość kawy, którą zużywa cała branża, a nie końcowy konsument.
Artykuł, który zamieściłeś, pokazuje, że co organizacja, to zupełnie inny ranking.
Niestety nie ma tam opisanej metodologii, a wydaje mi się, że jest to kluczowa sprawa skoro podawane wartości są tak różne.