Autor Wątek: Jak przekonać żone na ekspres kolbowy do 2500zł  (Przeczytany 9602 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Jak przekonać żone na ekspres kolbowy do 2500zł
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:25:39 »
Ona opiera swoj idał smaku na ekspresach automatycznych seaco i nieznanych mi kawach z ekspresow z pracy.

W natomiast zona upiera sie ze pewnie jej to tez nie bedzie smakować jak moje poprzednie eksperymenty i bedzie kwasne.

Twoja żona ma rację, kawa z ekspresu automatycznego będzie bez kwasków. Będzie nijaka, bez wyrazu, płaska w smaku. Najgorsze jest to, że niewiele możesz zdziałać na takim ekspresie, nawet kupując najdroższe kawy.
Przy kolbowym ekspresie, do młynka zasypiesz włoską kawę  i również nie będzie kwasków. Ale za to masz ogromny możliwości i wpływ na efekt końcowy w postaci espresso. A  dalej można już robić cappuccino i inne latte, takie o którym przy ekspresie automatycznym można sobie pomarzyć.
Mam automat Jura i niezależnie co sypię do młynka i tak wychodzi to samo.

Offline maxvondemon Mężczyzna

• Ekspres: BZ10, V60, Bodum Santos, V60, Aeropress
  • Młynek: F64e, Aergrind, ręczne zabytki
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Wrzesień 2016, 14:49:12 »
:hihihi: daj żonie namiary na moją żonę - porozmawiają sobie i do kawy i kolby się przekona, a na pewno straci zainteresowanie automatami  :diabelek:

Z dobrym ziarnem z automatu kawa jest dobra, ale i tak tęskni z tą w domu gdzie wszystko jest opracowane na tip-top. Aha - przelewy też mojej nie smakują ani trochę  :evil: tylko cappu.

Napisz skąd jesteście - może jakiś pobliski forumowicz ugości. Różne osoby do mnie przychodzą, ale że kawa niedobra to się nikt - przez grzeczność - nie skarżył.

Jak bym opisywał moją lepszą połówkę, jak zasmakowała dobrej  jakościowo kawy to teraz tylko domową pije (kolba, syfon czy drip), a kawa z Krupsa u teściowej, czy Nivony u szwagierki powoduje, że woli się tam napić herbaty :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Wrzesień 2016, 17:44:06 »
Bo apetyt nabiera sie na mieście a jada w domu.
To dotyczy także innych płaszczyzn. ;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline jgx Mężczyzna

• Girls From Your Town - Anonymous Casual Dating - No Verify
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Wrzesień 2016, 23:05:27 »
Wybrałem na forum optymalny zestaw w budzecie (2500zl)
Moim zdaniem otymalnie to jest https ://www.coffeesite.pl/rancilio/8-rancilio-silvia.html + używany młyn za 500 zeta :) - ja chyba będe zmieniał swój ekspres i ide w tym kierunku właśnie
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2016, 23:08:38 wysłana przez jgx »
https://SecreLocal.com - Dm Dating - No Selfie - Anonymous Casual Dating -   Live Chat Dating

Offline ori321

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:28:23 »
Witam, dzięki wszystkim za porady, ostatecznie udało się żonę przekonać, pomogły wasze opinie które kazałem jej na dowód swych racji przeczytać. Jest to ciężki przypadek gdyż nawet wybralismy się wczoraj do kawiarni gdzie esspreso parzone w młynku gastronomiczny i na ekspresie Marzocco Linea co prawda nie wiem jaka to była kawa, mnie smakowała - nazwała kwasem co pali w gardło (moze nie lubi esspresso) ale za to smakowała jej bardzo cappucino na tym samym espresso.   Pan @janusz już czuwa i w poniedziałek mam nadzieje test ostateczny i ruszamy z domową produkcja esspresso u siebie w kolbie Ascaso.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:03:28 »
Gratulacje :szampan:
Daj znać jak wrażenia po pierwszych parzeniach

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Wrzesień 2016, 18:02:56 »
Na jaki zestaw się zdecydowałeś?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Wrzesień 2016, 18:10:08 »
Będzie biblioteczka? :-D

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dopeman

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Wrzesień 2016, 19:53:23 »

esspreso parzone w młynku gastronomiczny i na ekspresie Marzocco Linea .

To kompletnie o niczym nie świadczy.
Sprawdź kawiarnie jakie tu są polecane.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Wrzesień 2016, 20:37:54 »

przelewy też mojej nie smakują ani trochę  :evil: tylko cappu.

Czy my nie mamy wspólnej żony?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Wrzesień 2016, 21:06:59 »
Jeśli twoja jest teraz obok ciebie to może tak być że jest wspólna bo mojej obok mnie nie ma :)
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Wrzesień 2016, 09:23:46 »
Moja też espresso nie lubi ale ma świadomość, że musi być dobre espresso, żeby było dobre cappuccino.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrzesień 2016, 09:39:13 »
Jest progres. Dziś w warunkach urlopowych zrobiłem phina w przelewowcu boscha (wstawiłem go do środka). Zalala mlekiem - ja tu kawy nie czuję. Dolała kawy - może być. Spróbowała z mojej filiżanki - no taką kawę to ja mogę pić.

Offline ori321

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Wrzesień 2016, 08:51:37 »
Dzięki fachowej pomocy Pana Janusz, wybraliśmy optymalny sprzęt to naszych potrzeb, Ekspress Ascaso Basic, młynek Macap M2M dostaliśmy też rabacik i kilka akcesoriów plus kawkę do pierwszych eksperymentów z produktem. Dodatkowo syn Barista Pana Janusza nauczył nas jak poprawnie obsługiwać ekspres i jak przyrządzić poprawne esspresso i cappucino. Wiedza i sprzęt już jest teraz potrzeba tylko praktykować i ćwiczyć licze że nauczę żone z czasem smakować się w mojej domowej espresso. Dzięki za pomoc i wsparcie forumowiczów. Bedę was polecał dalej i zaglądał do forum szukając wiedzy do swojego nowego hobby.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Wrzesień 2016, 09:01:03 »
Jak smakuje kawa z kolbowego? Podziel się wrażeniami, jak wyszły testy i porównania kolby z automatem :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi