Autor Wątek: Kolba + Młynek ew. combo za +- 3500zł  (Przeczytany 10300 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kolba + Młynek ew. combo za +- 3500zł
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Wrzesień 2016, 00:19:46 »
Ja bym z tych 3 brał Vario,  a jak ma byc ekonomicznie to BB005. M2M nie ma płynnej regulacji,  a może to zacząć w końcu przeszkadzać. Vario łatwo do nastanów wraca więc można między dripem a espresso wachlować.  Zanim drugi młyn kupisz ;)
LMWDP #469

Offline szmolik Mężczyzna

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II, Bialetti Moka, French Press,
  • Młynek: Fiorenzato F64E
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Wrzesień 2016, 11:37:37 »
Dzięki za opinię. A czym się różni MAHLKONIG VARIO HOME od Baratza Vario, wyglądają identycznie a to chyba dwie różne firmy, chyba że się mylę

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Wrzesień 2016, 17:07:20 »
Niczym się nie różnią, Baratza została bodajże wypuszczona głównie na rynek amerykański.
Ten młynek występuje generalnie w dwóch wersjach - pierwsza odmierza dozę na podstawie czasu mielenia, a druga na podstawie wagi ( Vario-W)

Offline szmolik Mężczyzna

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II, Bialetti Moka, French Press,
  • Młynek: Fiorenzato F64E
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Wrzesień 2016, 23:02:20 »
I wszystko jasne, dzięki. Jeżeli chodzi o młynek chyba wybiorą jak na razie tą Bezzere, co do ekspresu zastanawiam się jeszcze nad Oscarem II, czy to dobry wybór w porównaniu do BZ09 ?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Wrzesień 2016, 10:45:13 »
zastanawiam się jeszcze nad Oscarem II, czy to dobry wybór w porównaniu do BZ09 ?
też jestem ciekaw opinii, ja się skłaniam bardziej do NS Oscar II. Bardziej mnie przekonuje ta firma, mniej awaryjne sprzęty robią, plus nie mają pińcet modeli pod klienta z wersjami V pińcet :) No i ja akurat wolę przyciski niż analogową wajchę, ale to kwestia przyzwyczajenia gustu pewnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi