Autor Wątek: Jaki zestaw do espresso  (Przeczytany 16362 razy)

Offline Tomek_Tomek

• Ekspres: Bezzera Magica PID
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
Jaki zestaw do espresso
« dnia: 16 Lipiec 2016, 18:54:05 »
Szanowni Forumowicze,

Ponieważ jest to mój pierwszy post na początek chciałbym wszystkich serdecznie powitać i z góry podziękować za okazaną pomoc i zrozumienie.

Do tej pory piłem wyłącznie kawę z ekspresów automatycznych (wcześniej jakieś Saeco, teraz Nivona 830). Momentem zwrotnym stała awaria ekspresu – serwis dość drogo wycenił naprawę i na poważnie rozważałem zakup nowego ekspresu. Poszukiwania w necie sprowadziły mnie na Wasze forum. Lektura kolejnych wątków (najpierw o ekspresach automatycznych, potem kolbowych) spowodowała, że otworzyły mi się oczy …

Krok 1 – zmiana dostawcy kawy. Znalazłem lokalną palarnię kawy i dokonałem pierwszych zakupów. Czad i dwutlenek węgla. Kompletnie inne doznania, no i oczywiście głębsze wejście w temat.

Krok 2 – zmiana ekspresu (a właściwie zakup drugiego ekspresu, koniecznie kolbowego). Właśnie dostałem zielone światło od żony. Na podstawie szczegółowej analizy wielu wątków forum i filmików na YouTube podjąłem prawie ostateczną decyzję (którą chciałbym z Wami przedyskutować).

Z doświadczenia wiem, że od razu lepiej kupić coś docelowego ( czyli droższego, lepszego, łatwiejszego w obsłudze etc.) niż coś taniego na początek z perspektywą zmian. Wiele razy pożałowałem kompromisowych zakupów.

Pijemy wyłącznie espresso – ja najczęściej 3 doppio w ciągu dnia, moja żona zwykle 3 espresso. Na co dzień w ogóle nie spieniamy mleka. Oczywiście są jeszcze goście pijacy kawy mleczne, ale ich można obsłużyć Nivoną. Tak więc nie potrzebuję ekspresu z dwoma bojlerami ani HX-em (tak przynajmniej sądzę po lekturze forum).

A zatem mój prawie ostateczny wybór to Bezzera UNICA PID. Jest moim zdaniem wystarczająco zaawansowana technologicznie, do tego piękna. No i ta wajcha do startu ekstrakcji. Co o tym sądzicie?

Krok 3 – wybór odpowiedniego młynka. Tutaj sprawa jest trudniejsza. O ile na temat ekspresu można dowiedzieć się więcej to na temat młynka, który wybrałem wcale nie ma tak wiele rozstrzygających opinii. Otóż wybrałem (już nie tak bardzo ostatecznie) młynek Fiorenzato F4e Nano.

Całość kosztuje około 5800 PLN. Budżet jeszcze do przeżycia, chociaż żona jeszcze nie wie ile będą kosztowały moje nowe kawowe fanaberie.

Teraz pytania i wątpliwości:
- czy mój tok rozumowania jest właściwy – może macie jakieś inne propozycje konfiguracji – zwłaszcza interesują mnie zamienniki oferujące ten sam poziom technologiczny
- czy zaproponowany młynek będzie Waszym zdaniem odpowiedni do ekspresu – nie chcę skończyć z za słabym młynkiem
- jaki jest minimalny zestaw akcesoriów, który muszę zamówić
- gdzie najlepiej udać się na zakupy – sklepy w Polsce czy w Europie

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

Tomek

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Jaki zestaw do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipiec 2016, 19:23:34 »
Jeśli pijecie tylko espresso to po co para? Może warto rozważyć E61 z PID i bez "drogi mlecznej"?
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2016, 19:31:45 wysłana przez Biogon35 »

Offline dopeman

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2016, 23:38:52 »
Ja bym z dyszy pary nie rezygnował. Raz na rok można latte wypić, a jak nie to choć dla sportu poćwiczyć latte art :)
Hx to nie tylko kawy mleczne ale też bardzo dobra, sprawdzona i stabilna temperaturowo konstrukcja. No i dla wielu to docelowa maszyna.
Ja mam unice, służę radą jakby co :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2016, 23:55:39 »
Używam na co dzień, w zasadzie tylko do espresso małego gastronomicznego HXa - astorii cke. W niczym mi obecność pary nie przeszkadza, a jak raz na jakiś czas goście wpadną to można latte taśmowo produkować. Czekoladę na gorąco też bardzo fajnie i szybko się robi dyszą.

Tok rozumowania masz dobry, tylko młynek przesunął bym nad ekspres - bez ekspresu zrobisz świetną kawę, bez młynka nie.
Nano to fajny młyn, dla wielu docelowy, dla innych początek przygody. Chyba nie da się mieć za dobrego młyna ;)
Z akcesoriów potrzebujesz minimum dobry tamper, bez całej reszty da się obejść, ew. uzupełnić w pobliskim markecie. Chemię do backflusha też wypadało by mieć.

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2016, 02:27:57 »
A znacie ten temat? http://www.portaspresso.com/page1001.html. Ręczne młynki ekspresy, super tylko ta cena:(

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipiec 2016, 07:43:21 »
A znacie ten temat? http://www.portaspresso.com/page1001.html. Ręczne młynki ekspresy, super tylko ta cena:(
Myślę, że to nie pasuje do tego tematu ;)

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipiec 2016, 09:04:50 »
Hx to nie tylko kawy mleczne ale też bardzo dobra, sprawdzona i stabilna temperaturowo konstrukcja.

Czy HX będzie bardziej stabilny temperaturowo od zapidowanego ekspresu z jednym boilerem?

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2016, 09:07:47 »
No fakt trochę odbiega, od głównego założonego  tematu - później doczytałem, przepraszam. Jeśli można, proszę przenieść. Sprzęty ciekawe więc można chwilę uwagi im poświęcić. Dzięki :)

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipiec 2016, 16:41:02 »
Ja też bym z  dyszy pary nie rezygnował.Zawsze się może przydać. A ekspres najtaniej kupisz w Polsce. Jest kilku przedstawicieli.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipiec 2016, 17:42:49 »
Czy HX będzie bardziej stabilny temperaturowo od zapidowanego ekspresu z jednym boilerem?

Na takie pytanie nie da się odpowiedzieć, tak lub nie. To zależy od wielu rzeczy.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2016, 14:42:12 »
Ale PID sam z siebie nie specjalnie zapewnia stabilność temperatury przy ekstrakcji a jedynie utrzymuje w miarę stałą i dokładną temperaturę na bojlerze. Cała reszta zależy od tego ile tej wody i metalu tam jest.

Offline Tomek_Tomek

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipiec 2016, 19:57:18 »
No dobra - dzięki za wszystkie opinie.
W takim razie kolejne wątpliwości: czy jest jakiś inny ekspres o parametrach podobnych do Bezzera UNICA PID, ale bez PID?
Czy warto rozpatrywać najtańszy model od Bezzery, czyli BZ09? 700 PLN taniej, ale bez PID i wajchy.

A co myślicie o młynku, który zaproponowałem?

Pozdrawiam,

Tomek

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipiec 2016, 22:41:43 »
Tok rozumowania masz dobry, tylko młynek przesunął bym nad ekspres - bez ekspresu zrobisz świetną kawę, bez młynka nie.
Nano to fajny młyn, dla wielu docelowy, dla innych początek przygody. Chyba nie da się mieć za dobrego młyna ;)

Tutaj trafnie podsumował kwestię młynka Maciek.
Jeśli budżet nie jest z gumy, rozważ zakup nowego ekspresu i używki młynka - dość często pojawiają się okazje.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2016, 23:21:17 wysłana przez Jaro »
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipiec 2016, 23:09:27 »
Ale ten młynek jest jak najbardziej ok.
Jeśli przymierzasz się do Bezzery to najlepiej obejrzyj je w realu i porównaj  kawy z obydwu ( albo i innych) modeli.

Offline Tomek_Tomek

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lipiec 2016, 19:59:42 »
Po kolejnej lekturze forum upewniłem się w mojej decyzji. Będzie Bezzera i Fiorenzato.
Szczęśliwie się składa, że wybrany zestaw ekspres + młynek można kupić za jednym zamachem w dwóch sklepach (więcej nie znalazłem).
Jeden spod Warszawy, drugi ze Śląska.

Czy macie jakieś doświadczenia z zakupów: możliwość negocjowania rabatów, ewentualne problemy?
Czy któryś ze sklepów (lub inne miejsce) oferuje możliwość porównania kawy z oferowanych ekspresów (jak sugeruje ZaZ)?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i opinie wszystkich.

Pozdro,

Tomek

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi