nie wiem czy z wszystkich ale z Bazzary Gran Cru i jeszcze dwóch innych ( nie pamiętam jakich ) wychodzą
z Agusta ...wychodzą... Z New York Caffe ... wychodzą...
Tak więc wydaje mi się że pisanie o nazwijmy to topowych mieszankach większych producentów że to kawy marketowe jest chyba lekkim nadużyciem....
Ja po kupnie kawy przesypuję ją do dwóch pojemników po 500g...z hermetycznym zamknięciem ( całkiem fajne w Duce ) kupiłem...
i sukcesywnie zużywam w ciągu...mnije więcej 3 tygodni.... zmian nie czuję..... i pewnie nie czuje ich większość osób...
Jak dla mnie to trochę doszukiwanie się minusów...
Kupiłem ostatnio Kolumbię Bellavista w Kofi Brand...47pln/250g
I osobiście mam wrażenie dramatu....10x bardziej smakuje mi Bazzara... tańsza 2x choć nadal wcale nie tania..
Czasem czytając forum odnoszę wrażenie że kawa nabiera smaku poprzez cenę.... i jakby zapakować lepszą kawę producenta w torebki 250 g sprzedać 3 x drożej -pod inną nazwą...to spora część osób zacznie mlaskać jaka to dobra kawa..
Przypomniało mi się jak kiedyś byłem na sylewstra w Holandii u znajomego któy był somelierem w Hotelu Amsterdam w Amsterdamie...Za sprzedaż dużej ilości szampana dostał od Don Perignion jakiś wypas w zapakowany w dębową skrzyneczkę z dołączoną książeczką w której opisane było chyba nawet to jakie kupy robiły owce któe pasły się 10km od winiarni...
Otworzył o 24.00 nalał.... i co

No cóż... nagazowana cytryna...
Kupowałem też tak szeroko polecaną Ariadnę od Antonia i specjalnej różnicy na plus nie wyczułem... a skoro za tą cenę po zniżce forumowej mogę mieć dobrą 100% mieszankę arabik ....
W sumie wyszłoby w efekcie to że niemal nigdzie w kawiarni nie można napić się dobrej kawy, bo jednak kawiarnie jadą raczej na mieszankach i to w większości dużych producentów..
Oczywiście jestem laikiem w sprawach kawy i moja opinia jest dosyć subiektywna