Autor Wątek: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"  (Przeczytany 15936 razy)

Offline Angelene Kobieta

Porada dla początkującej "kawomaniaczki"
« dnia: 08 Maj 2016, 20:59:38 »
 :bry:
Cześć wszystkim,
zgodnie z tym, co zawarłam w temacie - potrzebuję Waszej - bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek - pomocy w sprawie wyboru mojego pierwszego młynka.
Jakie mam oczekiwania? Zależy mi przede wszystkim (o ile to w ogóle możliwe) na wielofunkcyjności takiego sprzętu, młynek bowiem będę użytkować nie tylko ja, fanka espresso, korzystająca z ekspresu ciśnieniowego, ale również mój chłopak, który preferuje kawę przygotowywaną alternatywnymi metodami (między innymi w AeroPressie). Zdaję sobie sprawę z tego, że za dobrej jakości młynek trzeba sporo zapłacić, ale więcej, niż 1000-1500 złotych nasz (jeszcze) studencki budżet niestety nie udźwignie :). Da się za taką kwotę znaleźć coś dobrego, czy raczej powinniśmy poczekać i postarać się uskładać większą kwotę na coś lepszego?
Serdecznie pozdrawiam!

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2016, 21:15:10 »
Baratza Precisio
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2016, 21:41:38 »
Ascaso i-1 + severin/nivona/wilfa.
Bo czemu mieć jeden młynek, jak można mieć dwa :)

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2016, 21:51:50 »
Hmm, przyznam szczerze, że przemknęło mi przez myśl to rozwiązanie - kupno dwóch, zamiast jednego wielofunkcyjnego, w podobnej cenie, ale niestety - póki co wynajmujemy mieszkanie i mamy ograniczoną ilość miejsca. O ile jeden (nawet spory, z tego, co widziałam, gabaryty młynka Baratza jak i Ascaso są dość pokaźne) jakoś ładnie "wkomponujemy", o tyle z przechowywaniem dwóch może być niewielki problem. Ale dziękuję bardzo za wszelkie sugestie i czekam na kolejne pomysły! :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2016, 22:05:45 »
Ascaso jest pokaźny? Wolne żarty!

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2016, 22:12:04 »
Używanie jednego młynka na przemian do alternatyw i espresso jest niewygodne, irytujące i powoduje większe straty ziarenek.
Nawet jak jest prosty powrót do ustawień espresso jak w precisio, czy vario, w młynku zawsze coś zostanie po poprzednim przemiale - będzie drip z mułem albo espresso z gruzem.

btw. jaki ekspres będziesz zasilać tym młynkiem.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2016, 22:30:17 »
Nawet jak jest prosty powrót do ustawień espresso jak w precisio, czy vario, w młynku zawsze coś zostanie po poprzednim przemiale - będzie drip z mułem albo espresso z gruzem.

Nie wiem jak Baratza, ale Mahlkönig Vario mieli z dokładnością do 0,1 g. Nic w nim praktycznie nie zostaje.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2016, 23:02:08 wysłana przez WS »

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2016, 16:51:53 »
Sprawdziłam sobie na stronie sklepu wymiary tego młynka Ascaso. I tak, nadal uważam, że jest spory, zwłaszcza w porównaniu do młynków ręcznych, z którymi przez długi czas miałam do czynienia. :) Ponadto, weźcie proszę pod uwagę, drogi Maćku oraz piomicu, że w studenckiej kawalerce, w naprawdę maleńkiej kuchni nie ma zbyt wiele miejsca. Mimo że być może lepiej byłoby posiadać dwa młynki, ciężko będzie wygospodarować odpowiednią ilość miejsca na jeden, a co dopiero na dwa. Może kiedyś się uda, ale jeszcze nie teraz. Zaś co się tyczy pytania numer 2 Maćka - póki co posiadamy ekspres ciśnieniowy DeLonghi Dedica EC680 (oraz AeroPress i kawiarkę - na razie królują u nas te 3 metody parzenia). Zdaję sobie sprawę z tego, że "szału nie ma", żeby nie powiedzieć - jest kiepsko, ale to prezent, a darowanemu koniowi... Najpierw planujemy zakup młynka, a dopiero potem będziemy myśleć o zmianie ekspresu na coś porządnego, bo o ile bez odpowiedniego młynka dobry ekspres będzie po prostu się marnował, a bez ekspresu dobrej jakości - młynek będzie używany tak czy siak - i do słabszego sprzętu i do alternatyw.
A, jeszcze jedno pytanie - wiem, że to nie ten pułap cenowy (Mazzer jest i jeszcze długo pozostanie poza moim zasięgiem), ale gdybyście mieli wybierać pomiędzy młynkami Mazzer a Baratza, albo Mahlkönig Vario - na który byście się zdecydowali? Pozdrawiam! :)

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maj 2016, 17:02:30 »
DeLonghi Dedica EC680

Obowiązkowo wymiana sitek na normalne, bez podwójnego dna albo flaszka pod pachę i wycieczka do znajomego tokarza w celu ścięcia drugiego dna i wytoczenia dopasowanego tampera.
Bez tego nie ma sensu inwestować w super młynek - wilfa za 400zł spokojnie obsłuży AP, kawiarkę i ekspresik z zablokowanymi sitkami.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maj 2016, 17:03:42 »
Mazzer jest większy od wszystkich wymienionych ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maj 2016, 17:05:07 »
gdybyście mieli wybierać pomiędzy młynkami Mazzer a Baratza, albo Mahlkönig Vario - na który byście się zdecydowali?

Do espresso Mazzer SJ, pozostałe metody Baratza/Mahlkönig Vario.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maj 2016, 17:10:40 »
Chciałbym nieśmiało nadmienić, że u mnie vario robi za podstawowy młynek do espresso, i w tej roli spisuje się świetnie. Do alternatyw mam Bodum bistro.

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maj 2016, 17:36:16 »
Do Maćka : jak wspomniałam - ten ekspres to prezent, jego również zamierzamy wymienić na coś lepszego. :) I będziemy robić, co w naszej mocy, by nie zajęło nam to długo, myślę, że w ciągu roku uda nam się nabyć zarówno młynek, jak i nowy ekspres, dlatego nie widzę sensu dokupowania czegoś słabszego (za kilkaset złotych) do tego DeLonghi i alternatyw, wolę tych kilka stówek odłożyć i od razu sięgnąć po coś dobrego jakościowo. Grosz do grosza i będzie dobry młynek i sensowny ekspres. Co do Mazzera - dzięki za odpowiedź - na razie jest poza naszym zasięgiem, pytałam bardziej na przyszłość i to tę dalszą, póki co - wahamy się pomiędzy dwoma pozostałymi wspomnianymi modelami.
Mr. Ed, jakiego używasz sprzętu do espresso?

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2016, 18:34:27 »
Sprzęt wymieniony jest w stopce, Rancilio Silvia, czyli dobra, sprawdzona klasyka, oczywiście w klasie cenowej do 2500 zł, bo gdybym dysponował odpowiednim funduszem wybór byłby pewnie inny. Natomiast co do młynka, dlatego wybrałem vario, bo jest stosunkowo mały, ma praktycznie zerową retencję, i jest uroczy  :redface:, choć w tej kategorii cenowej pewnie można wybrać lepszy (mocniejszy silnik, większe żarna). U mnie zdecydował rozmiar i wygląd.

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2016, 18:47:30 »
Fakt, dopiero, kiedy zadałam pytanie i wysłałam, zauważyłam, że przecież te informacje mogę znaleźć w stopce - mój błąd :). Dzięki wielkie za odpowiedź - wielkość póki co jest dość istotnym kryterium. Może po zmianie lokum wezmę pod uwagę inne opcje, ale na ten moment muszę i o tym pamiętać, że mamy ograniczoną przestrzeń.
PS A tak z ciekawości - gdybyś dysponował większym funduszem, na jaki ekspres byś się zdecydował? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi