Autor Wątek: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"  (Przeczytany 15927 razy)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Porada dla początkującej "kawomaniaczki"
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maj 2016, 19:06:59 »
Początkowo myślałem nad którymś z modeli Bezzery lub Rocketa, najlepiej z PID-em ale zakres cenowy leży zdecydowanie poza moimi możliwościami finansowymi. No i generalnie nie była mi potrzebna maszyna z dużym bojlerem, ani tym bardziej z dwoma, bo kawę piję czarną, i robię ją tylko dla siebie.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Maj 2016, 19:43:41 »
Jak się popieści to się w kuchni wszystko zmieści  :evil:

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Maj 2016, 19:56:55 »
Prawda, ale wszystko ma swoje granice - po pewnym czasie upychania i układania, dodawania coraz to nowych elementów wystroju, z małej, ale estetycznej kuchni robi się przestrzeń przesadnie zagracona. A co za tym idzie - mało funkcjonalna. Na tak niewielkiej powierzchni niestety łatwo przesadzić. Dzięki za ciekawe sugestie Mr. Ed - zarówno co do młynków, jak i ekspresów. Będę się zastanawiać, jak to wszystko dobrze zorganizować. Żeby jednak nie było tak pięknie i kolorowo (ech, ta moja dociekliwość :P) - jeszcze jedno pytanie - a mianowicie, jak się zapatrujecie na młynki ręczne? Znajomy z uczelni - również fan kawy, zasugerował mi dzisiaj zakup właśnie takiego sprzętu. Czy (na potrzeby 2 osób plus goście od czasu do czasu) faktycznie ma to sens? Druga kwestia - czy ręczny młynek da radę zmielić porządnie kawę na dobre espresso? Z tego, co widziałam w paru recenzjach, bywa z tym różnie ;). Pozdrawiam :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Maj 2016, 20:30:44 »
HX z e-61 w nierdzewce spokojnie może stać w pokoju -- zwolnisz miejsce w kuchni.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Maj 2016, 20:43:42 »
Co do ręcznych młynków, nie wypowiem się, bo nie mam. Nie kręcę, bo za leniwy jestem  :mrgreen:, a za cenę  naprawdę dobrego ręczniaka można kupić co najmniej równie dobry elektryczny. Odsyłam do odpowiednich wątków o młynkach ręcznych, a i sami ich użytkownicy może się wypowiedzą.

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Maj 2016, 21:50:11 »
Ja do espresso używam Ascaso I-1 Steel i naprawdę nieźle się sprawdza. Do alternatyw mam Severina i tak jak koledzy pisali wcześniej jeden młynek do wszystkiego to nie za bardzo. Ja w pracy używam ręcznego młynka pod AP lub kawiarkę i bardzo sobie chwalę. Może dobrym wyjściem byłoby kupienie młynka elektrycznego pod espresso a chłopak niech używa ręcznego pod alternatywy :)   

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Maj 2016, 23:05:12 »
Kurczę, nie powiem, nie bardzo jest nam na rękę kupowanie dwóch osobnych - zdecydowanie łatwiej i wygodniej byłoby nam mieć jeden, a w miarę uniwersalny, choćby nawet miał być przez to nieco droższy. Ale rozważę te propozycje - a właściwie, rozważymy :).
A teraz czysto hipotetycznie - a coś z wyższej półki cenowej, niż wcześniej wymieniane modele? Jest coś godnego uwagi, co świetnie poradzi sobie zarówno z przemiałem na espresso i metody alternatywne, a po prostu kosztującego więcej? Kilka razy byłam świadkiem sytuacji (w kawiarni i sklepie z kawą), w której w jednym młynku raz za razem była mielona kawa a to do espresso, a to do AeroPressu, a nawet do coldbrew (na wynos) i wszystko wyglądało naprawdę okej. Wiem, że sprzęt profesjonalny jest bardzo drogi, zdecydowanie poza przedstawiony przeze mnie na początku budżet - w tej chwili, jak pisałam wcześniej, pytam bardziej z ciekawości. Pozdrawiam :)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Maj 2016, 23:31:57 »
dla mnie rzeczy uniwersalne to półśrodki. Po espresso, całkiem niedawno zacząłem się bawić w przelewy i po dwóch zmianach ustawień Mazzera (espresso - drip) - kupiłem drugi młynek pod drip'a (kuchnia też mała). Wg mnie do espresso tak precyzyjnie trzeba ustawić przemiał, ze potem powrót do pierwotnego nastawu to kolejne próby, nieudane do końca szoty itd... Zrobisz jak uważasz, ale wg mnie nie ma to sensu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maj 2016, 00:22:46 »
Następca Preciso może być ciekawym narzędziem do szybkiej zmieniany grubości przemiału , ale dwa młynki pewnie będą lepsze. Skoro WS mówi że Vario nie do końca się sprawdza w espresso to pewnie ma rację, a nowy młynek Baratzy zbyt wiele tutaj nie zmieni poza sposobem mielenia.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2016, 00:27:28 wysłana przez krystians »

Offline piomic

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maj 2016, 08:14:53 »
Może i nie zmieni — ale ładny jest... skurczybyk!

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maj 2016, 09:43:59 »
Skoro WS mówi że Vario nie do końca się sprawdza w espresso to pewnie ma rację

Nie do końca w porównaniu z Mazzerem SJ, z którego espresso jest smaczniejsze. Z odpowiednim zmieleniem, Vario nie powinien mieć problemu.

Offline Angelene Kobieta

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maj 2016, 10:54:33 »
Czyli rozumiem, że problem nie leży w tym, jak który mieli, bo porządny młynek poradzi sobie zarówno ze zmieleniem do espresso, ale także innych metod, tylko w przełączaniu pomiędzy poszczególnymi trybami. Wiem, że pisaliście o tym wcześniej, ale cały czas gdzieś z tyłu głowy miałam te profesjonalne młynki, o których również wczoraj pisałam (w kawiarniach i sklepach z kawą). Zarówno, gdy kupowałam kawę do domu, jak i piłam na miejscu w sklepach, w których mielono wszystkie ziarna jednym młynkiem, nie miałam żadnego problemu z parzeniem, nawet tak wymagającego espresso. Smak naparów także był ok. Ponadto, podczas przesypywania z torebek do szczelnych słoików - również nie zauważałam, żeby ziarna były zmielone jakoś nierównomiernie (chodzi mi o duże różnice w wielkości drobinek - np. pomiędzy espresso a FP - nie dostrzegłam przez ścianki słoików, żeby różnej grubości przemiał był wymieszany). W takim razie, nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na ewentualną przeprowadzkę i zakupić dwa osobne młynki. Dzięki za wszystkie rady! :)

Offline piomic

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maj 2016, 11:13:37 »
No ale Ty chyba masz sitko w kolbie to zaparzysz nawet popiół i trociny 25ml/30s.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maj 2016, 11:23:35 »
W sklepie pewnie mielili nie mniej niż 250g jednorazowo, więc te ~3 gramy poprzedniego przemiału są niezauważalne.
W domu będziesz mielić jednorazowo kilka - kilkanaście gram, te same 3 gramy będą mocno przeszkadzały.

nie miałam żadnego problemu z parzeniem, nawet tak wymagającego espresso
Jak pisałem wyżej, masz sitka ciśnieniowe, więc: 1. nie-tak-bardzo wymagające 2. nie powinno się to nazywać espresso.

czekać na ewentualną przeprowadzkę i zakupić dwa osobne młynki
Vario powinien dawać radę (zostaje 0,1g a nie 3), a po uwzględnieniu forumowych rabatów tylko nieznacznie przekracza budżet. Nie jestem pewny ale precisio chyba ma tą samą konstrukcję komory żaren - też powinien się nadać.

Lub, tak jak pisałem wyżej - teraz wilfa, która wystarczy do ap, kawiarki i zablokowanych sitek, a po przeprowadzce drugi młyn do espresso.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maj 2016, 13:43:41 »
Precisio ma w zasadzie konstrukcję Encore/Virtuoso a nie Vario. Do espresso tylko po ostrożnym doborze kaw.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi