Autor Wątek: Pomoc w zakupie - ekspres/młynek do 2k pln  (Przeczytany 8737 razy)

Offline ashkrk

Pomoc w zakupie - ekspres/młynek do 2k pln
« dnia: 24 Luty 2016, 20:53:53 »
Czesc (bede pisal bez polskich znakow bo automatycznie mi wysyla wiadomosc, jak chce zrobic ś)

Krotka historia, chcialem kupic ekspres kolbowy (Delonghi Dedica) i tak trafilem na to forum... by chwile czytajac - zniechecic sie do zakupu.
I tak oto z igly zrobily sie widly, ze musze sie poradzic Was o zestaw do kawy, aby bylo smacznie i przyjemnie. No i ekspres tez musi byc wizualnie ladny.

Na poczatek chcialbym kupic sam ekspres i wsypywac kawe juz zmielona (smakuje mi np Hausbrand), ale z tego co czytam to nie spotkam sie z aprobata takiego rozwiazania  :D
Kawe pije glownie espresso, 3 dziennie. Ale bede potrzebowal tez cos robic z mlekiem dla niewiast.
Budzet w jakim chcialbym sie zamknac ze wszystkim to +/- 2000zl brutto, w gre wchodzi tylko nowy sprzet i z f-vat.

Wizualnie podobaja mi sie ekspresy Breville, jednak na temat samych podzespolow sie nie znam. I tez tego nie nalezy sie trzymac.
Bede wdzieczny za sugestie bardziej doswiadczonych Forumowiczow, za jakis czas odwdziecze sie zaproszeniem na kawe w Krakowie :-)

pozdrawiam
Dawid

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomoc w zakupie - ekspres/młynek do 2k pln
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty 2016, 20:57:25 »
Nie da się wsypywać kawy już zmielonej, proste 8)

W tej cenie najlepiej kawiarka, aeropress, Chemex i tani młynek elektryczny + reszta na kawę (1500 zł wydasz na nią w rok).

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2016, 21:02:25 »
Jeśli pijesz espresso, znaczy masz już ekspres ciśnieniowy w domu. Jeśli nie masz, nie pijesz espresso...

Pojawi się tu mnóstwo wypowiedzi o cenach, ekspresach, młynkach... Panowie to lubią i za to ich uwielbiam, ale jako że jestem w mniejszości to pozwolę sobie napisać słów najmniej...

Zanim wydasz grube tysiące na sprzęt, zacznij najprościej i zobacz, czy Ci się spodoba. Zestaw: COŚ do parzenia plus młynek (skup się na początek na tym) i ziarno - świeże i dobrej jakości - zobaczysz jaki zrobisz wielki krok. Reszta sama przyjdzie...

PS. Lubimy polskie znaki. ;) Nie zabieraj ich nam...
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline ashkrk

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2016, 21:12:14 »
Tak, mam ekspres tzw "wloski" oraz automatyczny na kapsulki (fuj), jednak uzywam kapsulek wielokrotnego napelnienia dowolna kawa, ale to jest badziewie.
Niedawno nawalil tez automatyczny Krups (dziadostwo).

Pora na cos konkretnego, z kolbą. Póki co jakies okreslenia typu "POD" to dla mnie czarna magia, jednak dostrzegam smak w kawie pomiedzy ta pita w kawiarnii a w domu.
Jako, ze wykonuje tzw wolny zawod, chce przeniesc kawiarnie do domu :-) z Wasza pomoca

Co do polskich znakow, nic nie poradze - skrot na klawiaturze (alt+s - mac osx) sprawa, ze wiadomosc sie wysyla od razu, sam jestem fanem ogonków :-)

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2016, 21:19:03 »
Zbaraniałam trochę... Co to jest ekspres włoski?
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2016, 21:19:31 »
 :blue: kawiarka
LMWDP #469

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2016, 21:26:59 »
 :picardpalm:

Wiesz... Wiele można o niej powiedzieć, ale "ekspres"?

No ale ok. Niech będzie, choć mój konserwatyzm językowy wrzeszczy, że przed chwilą wypiłam kawę parzoną w kawiarce a nie "espresso".  ;)

No to jeśli ma być kolba to moja rola skończona... Ale kawiarki bronić będę, bo to jest doskonały sprzęt. Ja nawet mam jedną nadającą się do celów ostatecznych. :D

Oddaję głos Ciśnieniowcom, bo się nie znam, umiem tylko wysiorbać i polać.... WRÓĆ! Przelewać umiem!  :mrgreen:

Offline ashkrk

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2016, 21:33:12 »
Moze nie znam wlasciwej nomenklatury, ale jakos zawsze na w/w kawiarke mowilo sie u nas "ekspres wloski" tudziez "ekspres typu wloskiego".

Te czesto polecane tu na forum ekspresy Ascaso sa ok, czy to dobry e-marketing? :>

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2016, 21:50:50 »
ekspresy Ascaso sa ok, czy to dobry e-marketing?
To minimalne minimum żeby z czystym sumieniem użyć nazwy ekspres. Poniżej Basica są jednorazowe zabawki.

Offline ashkrk

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Luty 2016, 22:00:46 »
To minimalne minimum żeby z czystym sumieniem użyć nazwy ekspres. Poniżej Basica są jednorazowe zabawki.

Akurat podoba mi się "ARC" i "Steel Uno" więc mieści się w widełkach ;)

Offline piomic

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Luty 2016, 22:21:21 »
Nie jestem na bieżąco (swojego basica kupowałem kilka lat temu, od tej pory były zmiany w konstrukcji) ale arc i basic to było to samo wewnątrz opakowane w różne standardy obudowy (tworzywo/metal), steel już z wyższej troszkę półki.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Luty 2016, 22:40:55 »
Off-Topic:
...ale jako że jestem w mniejszości to pozwolę sobie napisać słów najmniej...
rozbawiłem się do łez  :evil:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2016, 22:44:17 »
...wery fany...

:uklony:

Offline piomic

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Luty 2016, 22:45:47 »
Jakoś tak mi się Fanny Hill przypomniała nie wiedzieć czemu...

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Luty 2016, 22:53:03 »
 :picardpalm:

Jeszcze lepiej... Piomic - serio, żarty żartami, ale to już jest okrutne...  ;) ;)  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi