Autor Wątek: Pomoc w zakupie - ekspres/młynek do 2k pln  (Przeczytany 8746 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomoc w zakupie - ekspres/młynek do 2k pln
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Luty 2016, 23:05:36 »
Dlaczemu? very fany hill jest ok, ostatnio mojej teściowej koleżanka z kółka różańcowego pożyczyła kilka książek – wśród nich właśnie tą (nomen omen) pozycję. Wstrząśnięta to właściwe określenie.

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Luty 2016, 23:12:23 »
Off-Topic:
Ekhem... Bo mnie już tylko, obawiam się, pozostała aktywność koleżanki Twojej Teściowej i nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek pozycją.

:picardpalm:

A ten wątek jest nie o mnie. Koniec! ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2016, 23:17:16 wysłana przez Olak »
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline ashkrk

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Luty 2016, 23:20:51 »
No własnie, a jak z tym ekspresem? :> Mniej wiecej wiadomo, a jaki młynek budżetowy? Uniwersalny? (nie znam się kompletnie, jakie grubosci ziaren itp).

Czy ten Pan z firmy Ascaso obecny na forum szasta rabatami?  :diabelek:

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Luty 2016, 23:32:13 »
Napewno jakiś rabat dla forumowicza będzie :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Luty 2016, 23:33:45 »
Nie szasta ale udziela. Ponadto standard obsługi jest naprawdę wysoki, zarówno jeśli chodzi o sprzedaż jak i serwis.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Luty 2016, 23:54:04 »
w tym budżecie ekspres ascaso ewentualnie gaggia classic. Przy zakupie obu sprzętów od jednego producenta jest trochę taniej. Z młynków w ascaso masz i-1 i i-2, różnica cenowa jest niewielka a ten pierwszy ma solidniejszą konstrukcję i został lepiej oceniony w testach. Dobre opinie zbiera też nieco droższy młynek macap m2m lub eureka, która ma praktyczniejszą regulację grubości i jest możliwe skakanie między różnymi kawami (w i-1/i-2 pokrętło nie posiada oznaczeń i nawet minimalna zmiana grubości wymaga trochę kręcenia, zatem chcąc używać różnych kaw trzeba będzie liczyć i zapamiętywać ilość obrotów, co może być niewygodne). Więcej o tych młynkach można poczytać w dziale o młynkach.

Offline ashkrk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Luty 2016, 00:02:42 »
Dziękuję @GREX za pomoc.
Co do Gaggia to był pierwszy ekspres, który chciałem nabyć. Konkretnie i tylko ten - "Gaggia New Baby Twin" (podaje nazwe, gdyz nie moge wklejac "external" linkow)
Niestety, obdzwoniłem dystrybutora w PL, Saeco, pozniej Samsung i kilku re-sellerow i nikt ich nie ma, jak sie okazalo pozniej - wycofany z produkcji.
Na ebay znalazlem nowe, ale za zabawna kwote 1200 dolarow + wysylka, wiec zrezygnowalem..

No to jutro bede dzwonil do Pana Janusza, mam nadzieje, ze się dogadamy "krakowskim targiem"  :mrgreen: :kawa:

Offline grex

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Luty 2016, 00:20:49 »
jeśli zamierzasz operować na małych, pojedynczych dozach kawy rozważyłbym też wyższej klasy młynek. Przy małych dozach i podwójnym sitku ciastko kawowe jest raczej cienkie, nierówne mielenie może tam skutkować kanałowaniem. Zerknij na mój zestaw, myślę że byłbyś zadowolony z czegoś podobnego.

Offline ashkrk

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Luty 2016, 00:33:01 »
To wlasnie niby takie jasne wszystko, ale dla zoltodzioba jak ja, to poki co - patrzac na te ekspresy to nie wiem co to jest "kawa mielona + pod" (co to to POD) oraz "saszetki pod". Cos w rodzaju torebek z herbata, tylko z kawa?

Chcialbym kawe robic tak - biore kolbe, podkladam pod mlynek, tam sie napełnia kawa. Ubijam, zakladam kolbe bez strachu, ze cos sie ułamie. Wciskam guzik, robi sie tam espresso lub dopio i voila.
Pije, myje i czekam na nastapna kawo-ochote

EDIT na tej stronie Ascaso jest bledne tlumaczenie w przypadku ekspresów ARC (removable arm) i to pewnie tak mi mąci w głowie. Pan Janusz za wyłapanie bug'a musi dać ekstra rabat xD
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2016, 00:37:17 wysłana przez ashkrk »

Offline grex

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Luty 2016, 00:41:53 »
starsze wersje ascaso miały inne grupy do podów i inne do kawy mielonej, w nowych jest to ujednolicone. Arc i Dream są całe metalu, ułamać nic raczej nie zdołasz :) Jako wyposażenie dodatkowe polecam akcesoryjną kolbę NPF, przydaje się żeby obserwować od spodu prawidłowość ekstrakcji i przy okazji dostarcza miłych wrażeń wizualnych:
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2016, 00:46:52 wysłana przez grex »

Offline ashkrk

« Odpowiedź #25 dnia: 25 Luty 2016, 00:55:37 »
@Grex 0:55 na zegarze, a Ty mi zrobiłes smaka na kawe! Ta dodatkowa kolba chyba must have :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Luty 2016, 08:12:20 »
Co do polskich znakow, nic nie poradze - skrot na klawiaturze (alt+s - mac osx) sprawa, ze wiadomosc sie wysyla od razu, sam jestem fanem ogonków

Teraz piszęśśśśśśśśśśśśśśśśśś i nie wysyła. OS X Yosemite 10.10.5 nie wysyła.
Gdzieś masz skrót klawiszowy źle skonfigurowany.

A w temacie proponuję tygielek jako odskocznię.

Młynek polecam bez pojemnika na zmielona kawę.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2016, 08:15:54 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Luty 2016, 08:39:18 »
Jeśli chcesz kupować u Janusza to poczekaj na promocję. Zawsze na wiosnę/przed Wielkanocą jakaś była  ;)

Offline ashkrk

« Odpowiedź #28 dnia: 25 Luty 2016, 14:34:51 »
@fux - ustawienia mam dobre. Spokojnie.

Tutaj na forum jest adnotacja na dole - " skróty: kliknij shift+alt+s aby wysłać lub shift+alt+p aby przeglądać wiadomość"

Na klawiaturze ALT+S = ś, polski programisty.
Mi łapie ALT+S jako wyslij wiadomosc, uwaga test - chce napisac klasyczne powitanie - CZE

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Luty 2016, 14:41:23 »
Wobec tego pisałeś dokładnie zgodnie z instrukcją wysyłania shift+alt+s
OK, jeśli nie dasz rady z "ś", ale inne ogonki chyba ogarniesz?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi