Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 201107 razy)

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Styczeń 2014, 14:36:07 »
Większa doza - grubszy przemiał, grubszy przemiał - kawa potrzebuje dłuższego czasu kontaktu z wodą, złoty środek - gdzieś pomiędzy ;)
TAk praktycznie - lekka korekta wymagana bo na tym samym przemiale wydłuży ci się czas i będzie nadekstrakcja.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Styczeń 2014, 21:53:53 »
Czy do osiągnięcia tak samo dobrego efektu jak wcześniej wystarczy zwykłe zwiększenie dozy kawy i wody czy musi nastąpić korekta przemiału - a jeśli tak to w która stronę i jak duża? :)

Przy znacznym zwiększeniu dozy, przemiał musi być grubszy, można też nieco przyspieszyć tempo przelewania, zwłaszcza na początku ekstrakcji. A jak duża jest korekta przemiału? Chemeksowy standard u mnie to pół litra, młynek jest ustawiony na 3,5, przy czym zero to minimum. A jeżeli chcę mieć 0,8 l naparu, to grubość mielenia zwiększam na 4,5.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Styczeń 2014, 06:30:46 »
Te zmiany ustawień to na którym młynku?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Styczeń 2014, 09:05:35 »
Fiorenzato F6 Drogheria. Regulację grubości mielenia ma bezstopniową, płynną, z podziałką.

• Administrator
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Styczeń 2014, 08:45:05 »
Antonio, jakie temperatury, dozy i czasy polecasz przy DripIt i Etiopii Kochere?

A tak ogólnie jak to jest z zalecaną temperaturą (są tacy co mówią że od 85 w górę, inni dolna granicę ustawiają na 90*C) i czasem (od 3 do 5 minut)?
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2014, 09:26:20 wysłana przez spinka2 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Styczeń 2014, 10:17:41 »
Wszystko zależy co ci smakuje - ja kojarzę któreś mistrzostwa AP gdzie pierwsze dwa miejsca były robione w 85 i 92C a trzecie w 75C. Do tego to trzecie miejsce było szybko przeciskane.

Z Chemexem będzie chyba podobnie. Wszystko zależy od ziarna i od tego co chcemy z niego na pierwszy plan wydobyć.
LMWDP #469

• Administrator
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Styczeń 2014, 10:45:57 »
Jak liczyć czas? Czy blooming wlicza się do całego czasu czy nie?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #127 dnia: 15 Styczeń 2014, 11:20:35 »
Z tego co wiem, to się wlicza. A jaki Chemex kupiłeś?

• Administrator
« Odpowiedź #128 dnia: 15 Styczeń 2014, 11:26:51 »
:)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #129 dnia: 15 Styczeń 2014, 11:48:48 »
Też miałem kiedyś 6-tkę, ale mnie opuściła, z hukiem. Miałem kupić kolejną, gdy w Biedronce napatoczyła się karafka. Przez kilka miesięcy spokojnie piłem z karafki, ale Chemex bardzo mi się podobał. Promocje kusiły, więc go w końcu kupiłem. Tym razem 8-mkę, może będzie trwalsza. No i teraz karafka mnie wkurza, pić z niej nie mogę, a mały Chemex kusi coraz bardziej.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #130 dnia: 15 Styczeń 2014, 12:29:31 »
Z tym czasem, przemiałem i temperaturą to dojdziesz do wprawy po zużyciu jakichś 300-400 filtrów tak, że po pierwszym zaparzeniu danej kawy będziesz czuł co zmienić aby poprawić smak. Ja aktualnie startuję przy temp rzędu 92-95, i czasach 3-5,5 min (w zależności od tego ile kawy robię).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #131 dnia: 15 Styczeń 2014, 14:58:36 »
Moim zdaniem, Chemex jest najbardziej przyjemną, najmniej wymagającą, najmniej pretensjonalną i najsmaczniejszą formą zaparzania przelewowego. Tak się doń przyzwyczaiłem, że nijak nie mogę znaleźć drogi do tego, by z V60 w ręku uzyskać podobnie smakowite efekty. Czy macie jakieś refleksje, metody, porównania? Jak za pomocą V60 uzyskać kawę przypominającą tę z Chemexa?

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #132 dnia: 15 Styczeń 2014, 17:02:56 »
Ja od świąt katuję mojego małego chemeksa. Siłą rzeczy, przemiał musi być dużo drobniejszy niż w przypadku chemeksa 6 czy 8. Węższa jest także powierzchnia zaparzania. Bez konewki ani rusz. Ale i tak sporo grubiej niż pod V60-02. I kawa kompletnie inna. Łagodniejsza, czystsza, świeższa. Ale czasami zbyt delikatna. Także w zależności od kawy, czasami drip, czasami chemex. Bo to dwie różne metody, dające różne efekty smakowe ze względu choćby zupełnie innego papieru.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #133 dnia: 15 Styczeń 2014, 17:49:16 »
Off-Topic:
Czy drip, nie jest ogólną nazwą wszystkich naparów uzyskanych przez przelewanie i kapanie? A co za tym idzie napar z chemexa też jest dripem?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Styczeń 2014, 17:54:47 »
Tak jest :). Ostatnio zaskoczył mnie Aeropress z bibułami Chemexa. Też super :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi