Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 176840 razy)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Chemex
« Odpowiedź #135 dnia: 15 Styczeń 2014, 18:39:01 »
To ciekawe. Tzn mam na myśli nazewnictwo. Nie wiedziałem że tak to jest z tym dripem.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #136 dnia: 15 Styczeń 2014, 19:58:43 »
Antonio - myślę, że filtry chemexowe są na tyle mądre, że właśnie zatrzymują te nieporządane substancje z kawy, a co za tym idzie trudniej coś sknocić.
To patent amerykański, a tam z założenia wszystko musi być bardziej idiotoodporne ;)
V60 napewno jest wrażliwszy na błędy, ale znowu odwdzięcza się większym body niż chemex.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Styczeń 2014, 20:03:30 »
Off-Topic:
To ja znów poza tematem ;)
Patent jest Niemca, więc niemiecki mimo, że w Stanach.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Styczeń 2014, 07:08:42 »
To już trzeci! ;) dzień mojej zabawy z chemexem i wciąż gdzieś popełniam błędy, stąd prośba o zdalną diagnozę:
Kawę z alternatywy pijam sam - jakoś moi goście preferują cappu :-[ - stąd wszystkie dotychczasowe próby bazowały na 12-15g kawy i 200-250ml wody. Ilość naparu była dla mnie "akuratna". Temperatura wody w granicach 85-90*C polewana dzbankiem motta. Mielenie od grubego do średniego. Czas (bez względu na przemiał) poniżej 3 minut. Efekt - lekki klarowny płyn o delikatnym smaku natomiast zupełnie pozbawiony obiecywanych przez palarnię smaków (poziomki itd., kawa od Rycha  wypalone przez Kelleranów początkiem grudnia). Efekt w filiżance jest niezły ale to z pewnością nie to czego oczekuję. Dzisiaj spróbuję zwiększyć dwukrotnie dozę i dokończę próbkę kawy a na weekend do testów trafi Antoniowa Etiopia.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Styczeń 2014, 09:06:42 »
Dozy nie zwiększaj (tej w stosunku do 100ml wody) - szkoda kawy. Z tego co piszesz to jesteś gdzieś w sferze podekstrakcji.
Drobniejsze mielenie i/lub wyższa temp wody i/lub wydłuż czas. Jak w kawie pojawi się jakakolwiek goryczka to delikatnie obniżasz jeden z tych parametrów i cieszysz się dobrą kawą.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Styczeń 2014, 09:22:13 »
Miałem na myśli kawa x 2 i woda x 2.
Z temperaturą nie bardzo mogę coś zrobić, bo wystarczy przelać wrzątek do dzbanka i od razu spada (mimo iż dzbanek wcześniej był nagrzany) do 90*C. Tak naprawdę pozostaje tylko drobniejsze mielenie albo polewanie kawy porcjami.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Styczeń 2014, 09:51:58 »
To próbuj waść ;) No przy większych ilościach i przy tym samym przemiale proces powinien się automatycznie wydłużyć. Dolewaj porcjami - to daje stabilniejszą temperaturę zawiesiny.

@spinka - poprawiłem literówki :)
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2014, 09:54:21 wysłana przez spinka2 »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Styczeń 2014, 10:36:21 »
Ile max kawy (w ml) można zrobić w chemexie 6?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #143 dnia: 16 Styczeń 2014, 11:08:29 »
1 chemeksowy cup to ok 150 ml.
Zatem ilość filiżanek razy 150.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #144 dnia: 16 Styczeń 2014, 19:35:31 »
Tym razem przygotowałem 350 ml kawy z 21 g kawy. Żadnej regulacji młynka, temperatura nieco wyższa i z uwagi na większą objętość wody również bardziej stabilna. Całość trwała nieco ponad 3,5 minuty. Wciąż brak poziomek  kawie (i już się nie pojawią bo się skończyła) za to pojawiła się odrobina goryczki.


EDIT
Normalnie jestem w szoku. Moja Luba właśnie spróbowała kawy i stwierdziła, że... jest dobra! Pierwsza kawa z alternatywy, która jej smakuje! Chyba chemex nieprędko trafi do szafki... :)
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2014, 19:52:50 wysłana przez spinka2 »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #145 dnia: 16 Styczeń 2014, 20:08:24 »
Normalnie jestem w szoku.
Hehe, ja ostatnio w podobnej sytuacji, w szoku pewnie nie mniejszym usłyszałem: dolałeś tam soku?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #146 dnia: 20 Styczeń 2014, 12:52:07 »
Jak (oprócz drobniejszego mielenia) wydłużyć czas ekstrakcji? Dolewać małymi porcjami? Mieszać?

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #147 dnia: 20 Styczeń 2014, 14:22:05 »
Jedno i drugie ;) ale mieszaj raczej raz - po ostatniej dolewce, bo znowu temperatura spada przy mieszaniu.

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Chemex
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Styczeń 2014, 10:34:42 »
A propo filtrów do chemexa..Mam chcemexa 6 cup, i ostatnio nie potrafię włożyć na sucho filtra w ten sposób aby utrzymał się w chemexie, tj. wysywa się , wyskakuje , dopiero po przelaniu odrobiny gorącej wody , filtr jest stabilny. Dodam że wcześniej nie miałem z tym problemu, wkładany na sucho filtr rozkładał się bardzo ładnie i przylegał równomiernie. Czy macie podobny "problem"?

Pierwsze co mi na myśl przychodzi to złe przechowywanie filtrów..

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #149 dnia: 23 Styczeń 2014, 10:37:31 »
Nie, a nie przykładam się specjalnie do przechowywania filtrów. Może spróbuj go lekko zagnieść wzdłuż przekątnej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi