Autor Wątek: Domowy test młynka Zassenhaus Quito i Rhinowares Hand Coffee Grinder  (Przeczytany 28844 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Domowy test młynka Zassenhaus Quito i Rhinowares Hand Coffee Grinder
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Luty 2016, 19:04:38 »
Bardzo się cieszę, że udało Ci się przebrnąć przez cały tekst. Te zdjęcia, które mają obrazować problem niestety nie wyświetlają mi się, więc nie mogę się do nich odnieść.

1. Nie wiem w którym miejscu masz ten luz na trzpieniu. U mnie górna część, na którą montuje się rączkę raczej trzyma się w miejscu. Dolna, ta na której jest żarno i zakrętka, buja się jak huśtawka.
2. Tak, u mnie też nie chodzi idealnie osiowo. Gdy kręcę to widzę, że dolna część trzpienia chodzi jakby po owalnym torze.
3. Moje żarna również nie są idealnie odlane.

Niestety te konstrukcje nie są zbyt dopracowane. Ręczne młynki sprzed kilkudziesięciu lat na pewno są precyzyjniejsze i przeważnie lepiej mielą niż nowe, szczególnie te z ceramicznymi żarnami.

W kwestii reklamacji, to myślę, że te objawy ma chyba każdy młynek z ceramicznymi żarnami, więc jeśli chcesz tego typu młynek, to musisz się z tym pogodzić. Jeśli nie chcesz, to uważam, że jako konsument masz prawo być niezadowolony. Możesz spróbować oddać / reklamować produkt i kupić coś z metalowymi żarnami, używanego bądź nowego. Myślę, że czas trochę wychować producentów w kwestii staranności oferowanych produktów.

Ten młynek wykonany własnoręcznie brzmi bardzo ciekawie. Chętnie zobaczę jak to wygląda i poczytam o historii własnoręcznie wykonanego młynka i jego twórcy.

Co do obrazków, to chyba masz za mało postów żeby zamieszczać linki. Możesz spróbować na forum dodać plik jako załącznik. W razie problemów skontaktuj się z administratorem na pewno pomogą. Nie wiem kto dokładnie ma jakie uprawnienia, ale na pewno Spinacz i Dr. Usagi powinni dać radę jeśli tylko będą w zasięgu komputera.

Mam nadzieję, że rozwiałem choć trochę Twoje wątpliwości.

Offline fenakit

• Ekspres: nie posiadam...
  • Młynek: Rhinowares
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Luty 2016, 13:24:57 »
Witaj Krystianie,

1. Dokładnie tak samo
2. U mnie to kręcenie się nie w osi trzpienia widać również od góry

Jeżeli tak to wygląda z młynkami o żarnach ceramicznych to kiedyś w przyszłości kupię sobie comadante c40 lub hausgrind by knock, ale z tego co widzę po opiniach odnośnie kontaktu z klientem producenta hausgrind, zostanie mi dłuższe uzbieranie na comadante...

Pozdrawiam i dziękuję za rozwianie wszystkich moich wątpliwości :)

Offline pawelz

• Ekspres: drip Kinto
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Marzec 2016, 15:12:50 »
Witam Krystians,
A czy mógłbyś napisać w paru zdaniach jak ma się do tego wszystkiego leinbrock's mokka, którą masz wpisaną w opisie?

pozdrawiam
Paweł Ż

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Marzec 2016, 18:20:10 »
Leinbrocksa nie testowałem z tymi młynkami, ponieważ ma średnio wygodną zmianę grubości mielenia, ma też dość mały zakres. Dlatego mam ustawiony drobny przemiał "na stałe", którego używam w tygielku. Sprawdzę do jutra jak to wygląda.  Myślę, że wypada całkiem nieźle, nie gorzej niż Zassenowa Brazylia, którą testowaliśmy z Siewcu.  Leinbrock's ma zbliżony zakres przemiału  w grubszej frakcji, ale można nim zmielić znacznie drobniej niż Brazylią. Quito zrobi też przemiał do dżezwy, Rhino raczej nie.

Tak wygląda najgrubszy przemiał z mojego Leinbrocksa.

tu większy rozmiar jakby ktoś chciał
https://lh3.googleusercontent.com/-We3gUeaJhvk/VaaeDsILgvI/AAAAAAAAJmM/bHxgFCSBHTE/s1600-Ic42/mlynek-5.jpg
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2016, 18:54:57 wysłana przez krystians »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Marzec 2016, 22:12:10 »
hehe, to powyższe zdjęcie zrobiłem wcześniej , zaraz po zakupie młynka prawie rok temu. Już teraz wiem czemu używałem tylko to tygielka.  Jak zmieliłem teraz najgrubiej kawę, to jest gdzieś między 4 a 5 klikiem w Quito czyli mniej więcej przemiał pod espresso. W dodatku ustawia się to niewygodnie. Możliwe że kupiłem uszkodzony.  Więc nie ma większego sensu robić jakiegokolwiek porównaniu tutaj.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2016, 22:15:56 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Marzec 2016, 17:33:50 »
Kupiłem sobie tego Volkswagena i porównałem z Mercedesem Guatemala. Kawa Sulawesi Tana Toraja, V60, 20g, czas przelewania ok. 2 minuty. Mercedes daje czysty, wibrujący, kwaskowaty napar, choć kawa zaparza się dłużej niż w przypadku Volkwagena. Kawa od Volkswagena jest bardziej kawowa, cięższa, czekoladowa.

Mercedes ma żarna płaskie 70mm, szybko wirujące... Podejrzewam, że mojego starego Mercedesa nie pobije nawet BMW-3.

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Marzec 2016, 21:26:11 »
Na volkswageny była ostatnio promocja na dużym międzynarodowym portalu w wersji .de  [emoji38]. Po przesiadce z malucha poczułem powiew luksusu. A może to tylko zasługa Rocko Mountain ???

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marzec 2016, 00:18:18 »
@Antonio, dziękuję za krytykę, postaram się poprawić. :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marzec 2016, 05:29:12 »
Żadna krytyka, tylko sarkazm ;).  Quito jest dla mnie bardzo ok. Kupiłem we wspomnianej promocji. Zastanawiam się czy Comandante może być porównywalny z Mahlkonigiem i trudno mi w to uwierzyć...
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 05:31:49 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Marzec 2016, 08:50:32 »
No właśnie, cały czas się zastanawiam czy zachwyt nad Camandante to jest: WOW, czy raczej: jak na ręczny młyneczek z małymi żarenkami to WOW!

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marzec 2016, 11:48:42 »
Cały trick polega na tym, że te małe młynki mają porównywalne przemiały (sita) do Dittinga (Mercedes ma jego żarna) i do EK
na poziomie espresso. Na ustawieniu filtry już jest gorzej.

A EK wymaga trochę innego podejścia do espresso, jasne palenie głównie i 2.5-3:1
http://robdoescoffee.com/2015/11/11/everything-ive-learned-so-far-about-the-ek43-and-espresso/

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Marzec 2016, 23:54:26 »
A mój Quito się zepsuł. Może to jednak trabant jakiś? Zewnętrzne żarno wzięło się i po prostu się odkleiło. Tandeta straszna... Czym to skleić? Pewnie jakiś montażowy klej będzie stosowny, ale nie mam z czymś takim żadnych doświadczeń...

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Marzec 2016, 00:09:34 »
mój dojczer się również zepsuł, ale naprawiłem, w moim urwał się plastikowy gwint :D
Polecam odtłuścić i przykleić poxipolem dwuskłądnikowym, u mnie się trzyma już drugi miesiąc użyłem takiego http://www.hurt.com.pl/prods/x/poxipol_przezroczysty.jpg ;) Chociaż tak na prawdę powinno się to odesłać i może kupić jakiegoś hausgrinda. Jednak pierwsze wrażenie, które zrobiło nie do końca obrobione żarno zdaje się słuszne.
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2016, 00:15:37 wysłana przez krystians »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Marzec 2016, 07:36:48 »
Zamiast Poxipolu lepiej użyć tradycyjnego, długo wiążącego Distalu, który daje znacznie mocniejszą spoinę.

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Marzec 2016, 07:55:46 »
Zewnętrzne żarno wzięło się i po prostu się odkleiło
Kurczę, też bym chciał żeby moje się odkleiło [emoji38]. Wkleiłbym je wtedy jak należy. To co jest teraz, to tragedia. Hario są lepiej spasowane :picardpalm:.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi