Bardzo się cieszę, że udało Ci się przebrnąć przez cały tekst. Te zdjęcia, które mają obrazować problem niestety nie wyświetlają mi się, więc nie mogę się do nich odnieść.
1. Nie wiem w którym miejscu masz ten luz na trzpieniu. U mnie górna część, na którą montuje się rączkę raczej trzyma się w miejscu. Dolna, ta na której jest żarno i zakrętka, buja się jak huśtawka.
2. Tak, u mnie też nie chodzi idealnie osiowo. Gdy kręcę to widzę, że dolna część trzpienia chodzi jakby po owalnym torze.
3. Moje żarna również nie są idealnie odlane.
Niestety te konstrukcje nie są zbyt dopracowane. Ręczne młynki sprzed kilkudziesięciu lat na pewno są precyzyjniejsze i przeważnie lepiej mielą niż nowe, szczególnie te z ceramicznymi żarnami.
W kwestii reklamacji, to myślę, że te objawy ma chyba każdy młynek z ceramicznymi żarnami, więc jeśli chcesz tego typu młynek, to musisz się z tym pogodzić. Jeśli nie chcesz, to uważam, że jako konsument masz prawo być niezadowolony. Możesz spróbować oddać / reklamować produkt i kupić coś z metalowymi żarnami, używanego bądź nowego. Myślę, że czas trochę wychować producentów w kwestii staranności oferowanych produktów.
Ten młynek wykonany własnoręcznie brzmi bardzo ciekawie. Chętnie zobaczę jak to wygląda i poczytam o historii własnoręcznie wykonanego młynka i jego twórcy.
Co do obrazków, to chyba masz za mało postów żeby zamieszczać linki. Możesz spróbować na forum dodać plik jako załącznik. W razie problemów skontaktuj się z administratorem na pewno pomogą. Nie wiem kto dokładnie ma jakie uprawnienia, ale na pewno Spinacz i Dr. Usagi powinni dać radę jeśli tylko będą w zasięgu komputera.
Mam nadzieję, że rozwiałem choć trochę Twoje wątpliwości.