Autor Wątek: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł  (Przeczytany 58985 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ekspres kolbowy do espesso i cappuccino za ok. 7000zł
« Odpowiedź #150 dnia: 06 Listopad 2015, 16:08:44 »
uważam że piszesz bez "sensu"

I vice versa.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #151 dnia: 07 Listopad 2015, 10:23:16 »

Jedyna refleksja jaka mi się nasuwa to to, że Cadet produkował więcej pyłu. Fiorenzato zaś ma świeże i ostre ostrza, nie zdążył się jeszcze dotrzeć, więc trudniej jest z pojedynczym sitkiem.

I to widać w filiżance, bo po wypiciu kawy zmielonej przez Cadeta zostawało na dnie całkiem sporo pyłu. Przy Fiorenzato jest to na razie marginalne zjawisko.

Offline doll00 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Fiorenzato F64 EVO
« Odpowiedź #152 dnia: 10 Listopad 2015, 09:22:06 »
z racji tego, że jestem uparty i łatwo się nie poddaję, stwierdziłem że jednak pobróbuję z tym pojedynczym espresso  :)
zamówiłem 3 dodatkowe różne sitka, pod różne pojemności i różne kształty i ........  efekt bez zmian, albo nawet gorszy.
chyba producent ekspresu już dawno te "eksperymenty" przeprowadził bo na oryginalnym dostarczanym wraz z ekspresem i tak wychodzi najlepiej.
więc na obecną chwilę albo podwójne espresso, albo trzeba się pogodzić z takim pojedynczym jakie wychodzi.

a przy okazji, czy ktoś ma przypadkiem zamontowany gniazdko czasowe, które włącza ekspres o określonej porze?
ja sobie takie zamontowałem, ale zastanawiam się czy odłączenie zasilania w gniazdku jest takim samym odłączeniem zasilania jak przełącznik na ekspresie.
w niektórych elektronicznych urządzeniach, pomiedzy wyłącznikiem, a gniazdkiem są jeszcze elementy elektryczne, ale nie wiem jak jest w takim ekspresie, dlatego zastanawiam się czy coś nie może się się spalić, jeśli zasilanie będę odłączał poprzez gniazdko, a nie poprzez wyłącznik z przodu ekspresu.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Listopad 2015, 09:36:06 »
A masz dobrze dopasowany tamper?

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #154 dnia: 10 Listopad 2015, 09:43:31 »
A masz dobrze dopasowany tamper?

raczej tak, mam tamper 58mm i wg producenta ekspresu taki powinien być.

• Administrator
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Listopad 2015, 10:00:08 »
A jak włożysz tamper to nie masz luzu rzędu 0,5-1 mm po bokach?

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #156 dnia: 10 Listopad 2015, 10:04:26 »
A jak włożysz tamper to nie masz luzu rzędu 0,5-1 mm po bokach?

0,5mm na pewno mam, może nawet 1mm, ale sitko też się stopniowo zwęża więc chyba ubicie jest ok.
ja nie zauważyłem, żeby boki były "luźne" po ubiciu tamperem.
mam taki tamper:

https://swiezopalona.pl/produkt/352/motta-tamper-bubinga-58mm-plaski

• Administrator
« Odpowiedź #157 dnia: 10 Listopad 2015, 10:09:26 »
Pojedyncze sitko mam w Elektrze i ma ono rozmiar 49mm. Tamper motty też 49. I podobnie jak u Ciebie luz po bokach. W efekcie po bokach kawa jest mniej ubita i woda tamtędy szybciej ucieka tworząc może nie kanały ale z pewnością zagłębienia w ciastku. Stąd crema słabiutka a i smak nie do końca taki jak powinien być. Rozwiązaniem widzę tylko jedno - wstepnie rozmawiałem z Metiu na temat tampera na miarę.
Może masz w okolicy jakiegoś forumowicza, który ma tamper 58,5 żeby wypróbowac, czy problem tkwi w ubiciu?

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #158 dnia: 10 Listopad 2015, 10:20:56 »
niestety jestem na tym forum "świeży", dlatego raczej nikogo tu nie znam  :(.
kiedyś czytałem o tamperach Metiu, ale nigdzie ich nie znalazłem do kupienia i nie mam do niego kontaktu.
gdyby zrobił szerszy tamper, ja mogę go kupić w ciemno i spróbować... :-)

• Administrator
« Odpowiedź #159 dnia: 10 Listopad 2015, 10:25:29 »
Tu masz link do profilu na FB: https://www.facebook.com/M-Coffee-Accessories-1395334247346619/?fref=ts
Możesz też pisać PW do tego użytkownika

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Listopad 2015, 12:42:16 »
z racji tego, że jestem uparty i łatwo się nie poddaję, stwierdziłem że jednak pobróbuję z tym pojedynczym espresso
Nadal z 8g? z 10g?

Zmieniałeś ustawienie młynka, czy próbujesz jednocześnie się wpasować w ustawienia podwójnego? Bo jedna sprawa to jest espresso na podwójnym sitku, druga to espresso na pojedynczym, a trzecia to równowaga parametrów aby na obu było w miarę podobnie.

Zatem, zacząłeś walkę z pojedynczym zupełnie od początku? Jeśli nie, to spróbuj tą drogą. Nie myśl na razie czy 12g (sic!) na pojedyncze to bardzo dużo. Po prostu postaraj się spełnić wszystkie kryteria, a potem sprawdź jak to wygodzi w liczbach.

Offline doll00 Mężczyzna

« Odpowiedź #161 dnia: 10 Listopad 2015, 12:56:25 »
Zmieniałeś ustawienie młynka, czy próbujesz jednocześnie się wpasować w ustawienia podwójnego? Bo jedna sprawa to jest espresso na podwójnym sitku, druga to espresso na pojedynczym, a trzecia to równowaga parametrów aby na obu było w miarę podobnie.

Zatem, zacząłeś walkę z pojedynczym zupełnie od początku? Jeśli nie, to spróbuj tą drogą. Nie myśl na razie czy 12g (sic!) na pojedyncze to bardzo dużo. Po prostu postaraj się spełnić wszystkie kryteria, a potem sprawdź jak to wygodzi w liczbach.

można powiedzieć, że próbuję trzeciej opcji, którą podałeś czyli równowaga, aby na obydwu sitkach było podobnie.

na obecną chwilę mam dobrze dopasowane podwójne sitko i staram się teraz dopasowac pojedyncze.
na wagę kawy w pojedynczyn na razie bardzo nie patrzę, ale jest tam na pewno minimum 10g.
ogólnie przez pierwsze 15s ekstrakcji leje się idealnie jak z podwójnego i kolor też właściwy orzechowy, ale później zaczyna się mocne "rwanie" strumienia i zdecydowanie jaśniejszy kolor.
Finalnie po 25s mam tyle ile powinno być czyli 30ml, jednak jest jaśniejsze niż z podwójnego.

z podwójnego przez całe 25s leje się prawie idealnie, bez rwania i w takim samym kolorze.

wiem, że pewno jakimś rozwiązaniem jest jeszcze zwiększenie ilości kawy, może do 11-12g, ale czy to jest właściwa droga?

• Administrator
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Listopad 2015, 13:11:16 »
Może Ci się nie udać znalezienie takiego "optymalnego" ustawienia młynka.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Listopad 2015, 13:19:01 »
ogólnie przez pierwsze 15s ekstrakcji leje się idealnie jak z podwójnego i kolor też właściwy orzechowy, ale później zaczyna się mocne "rwanie" strumienia i zdecydowanie jaśniejszy kolor.
Rwania, nie mam, jednakże kolor też zmienia mi się na jaśniejszy. Coś Fiorki nie lubią pojedynczych sitek.
Ja ze swojej strony, jeżeli dalej masz zamiar męczyć pojedyncze sitka, polecam to: http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CZ-POJEDYNCZE-SITKO-DO-LA-MARZOCCO/177
Tylko, że ja do tego sitka mam kołnierz i tamper, bo bez tego jest jeszcze bardziej upierdliwe.
Ja już po długim dogadywaniu się z F83 uzyskuję z pojedynczego odpowiedni smak, ale pozostaje szybko jaśniejący strumień. Niestety nie mam aktualnie ciemniejszej kawy do porównania, tylko stosunkowo jasne mieszanki.
Zależy jakie masz sitka, do niektórych i 12 g wejdzie. Staraj się ustawić jak najdrobniejszy przemiał, przy którym masz te 25 s i nie bój się przedłużyć ekstrakcji nawet do 35 s (ale przy zachowaniu około 30 ml) w zależności od kawy.

A programatora czasowego używam od początku października i do tej pory nic się nie stało. Teraz to rzadko sam wyłączam ekspres.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2015, 13:21:20 wysłana przez Geralt0073 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #164 dnia: 10 Listopad 2015, 14:22:05 »
można powiedzieć, że próbuję trzeciej opcji, którą podałeś czyli równowaga, aby na obydwu sitkach było podobnie.
To nie będzie takie proste i obawiam się, że bez kompromisów się nie obejdzie.

ale później zaczyna się mocne "rwanie" strumienia i zdecydowanie jaśniejszy kolor.
Czyli na moje oko ekstrakcja się skończyła. Albo trzeba drobniej aby ją przedłużyć, co odbije się na parzeniu podwójnego, albo więcej kawy. Może się okazać, że bez zmniejszenia ilości w podwójnym i tak nie wyrównasz ekstrakcji w obu sitkach.
Skoro już wiesz jak to działa na podwójnym weź na chwilę o nim zapomnij i ustaw możliwie najlepiej na pojedynczym. Potem (jeśli nadal będziesz czuł potrzebę) zaczniesz szukać kompromisów pomiędzy dwoma rozmiarami sitek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi