Dzień Dobry wszystkim forumowiczom..
Jestem nowym członkiem tej społeczności więc oczywiście pierwszą rzeczą jest przywitanie.
Od kilkunastu dni staram się przebrnąć przez czeluści wiedzy dostępnej na tym forum i z jednej strony to co wyczytam napawa mnie optymizmem z drugiej strony trochę przeraża bo ja tylko chciałbym napić się dobrej kawy bez zamieniania domu w laboratorium

Obecnie użytkuję pełen automat Siemens Supresso S60 ale czuję wewnętrzna potrzebę wymiany na coś bardziej wymagającego ...
Jeżeli uzyskam na nowym sprzęcie efekty porównywalne do espresso i cappuccino które piję podczas narciarskich wypraw do Włoch

...
Po wielu przeczytanych testach, obejrzeniu wielu wielu różnych modeli
zdecydowałem się na zestaw Bezzera BZ13 + Eureka Mignon....
pierwsze pytanie dotyczy tego czy warto inwestowac w BZ13 w wersji z PID czy bez niego.... różnica wynosi 1200 pln więc mała nie jest...
drugie pytanie...
jest tutaj mnóstwo wątków o sitkach, tamperach...dodatkach..
w takim razie chcąc mieć od razu nazwijmy to zestaw docelowy powinienem dokupić jeszcze ...... no własnie... co ?
ewentualnie co wymienić z zestawu jaki przychodzi w pudełku...
Bezzera mi się podoba wizualnie i najważniejsze że wchodzi do wnęki w szafce w której stoi dotychczasowy automat

( notabene - tanio oddam )
Domyślam się że długa i wyboista droga przedemną do celu którym jest pewna powtarzalność... o ile nie uznam za powtarzalność psucie każdej próby...
Jesteście jednak doświadczeni w wielu aspektach, które pewnie pomogłyby laikowi wystartować

Pozdrawiam
Serdecznie