Autor Wątek: BZ 13 + Eureka Mignon + no właśnie... co jeszcze ?  (Przeczytany 9818 razy)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
BZ 13 + Eureka Mignon + no właśnie... co jeszcze ?
« dnia: 31 Sierpień 2015, 15:56:24 »
Dzień Dobry wszystkim forumowiczom..
Jestem nowym członkiem tej społeczności więc oczywiście pierwszą rzeczą jest przywitanie.

Od kilkunastu dni staram się przebrnąć przez czeluści wiedzy dostępnej na tym forum i z jednej strony to co wyczytam napawa mnie optymizmem z drugiej strony trochę przeraża bo ja tylko chciałbym napić się dobrej kawy bez zamieniania domu w laboratorium :-D

Obecnie użytkuję pełen automat Siemens Supresso S60 ale czuję wewnętrzna potrzebę wymiany na coś bardziej wymagającego ...
Jeżeli uzyskam na nowym sprzęcie efekty porównywalne do espresso i cappuccino które piję podczas narciarskich wypraw do Włoch :-D...

Po wielu przeczytanych testach, obejrzeniu wielu wielu różnych modeli
zdecydowałem się na zestaw Bezzera BZ13 + Eureka Mignon.... 

pierwsze pytanie dotyczy tego czy warto inwestowac w BZ13 w wersji z PID czy bez niego.... różnica wynosi 1200 pln więc mała nie jest...
drugie pytanie...

jest tutaj mnóstwo wątków o sitkach, tamperach...dodatkach..
w takim razie chcąc mieć od razu nazwijmy to zestaw docelowy powinienem dokupić jeszcze ......  no własnie... co ?
ewentualnie co wymienić z zestawu jaki przychodzi w pudełku...

Bezzera mi się podoba wizualnie i najważniejsze że wchodzi do wnęki w szafce w której stoi dotychczasowy automat ;-)  ( notabene - tanio oddam )
Domyślam się że długa i wyboista droga przedemną do celu którym jest pewna powtarzalność... o ile nie uznam za powtarzalność psucie każdej próby...

Jesteście jednak doświadczeni w wielu aspektach, które pewnie pomogłyby laikowi wystartować :-)

Pozdrawiam
Serdecznie

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: BZ 13 + Eureka Mignon + no właśnie... co jeszcze ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2015, 16:42:36 »
Zestaw sitek docelowy nie istnieje :) kwestia co ogarniesz, co chcesz osiągnać, co ci pasuje itp ;), raczej zacznij od dokupienia dobrego tampera a z sitkami się wstrzymaj bo dużo wody upłynie i dużo kawy się przesypie zanim zaczniesz powtarzalnie się bawić w robienie kawy ;)

Co do ekspresu przy niewielkim dołożeniu gotówki szedł bym raczej w to http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/ROCKET-ESPRESSO-Cellini-Evoluzione-v.2/20, teraz są dobre ceny na te ekspresy, jakoś te przyciski itp itd nie przekonują mnie w wykonaniu bezzery ( nie ujmując im nic ), ale w rockecie jest pro pompa wody, BEZ pida ale z dodatkowym termometrem w grupie można opanować zabawę perfekt. Jakoś bardziej do mnie dociera jednak FULL manual, z PEWNĄ grupą zaparzeniową, banalną w serwisie ( który jest raz na X lat o ile lejesz dobrą wodę ), i właściwie tyle ;)

Aha i z tym WSTAWIANIEM ekspresu do zabudowy szafki itp to nie jest dobry pomysł ;)

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2015, 16:46:49 wysłana przez wyspiarz »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpień 2015, 16:50:04 »
Chyba, że chcesz spalić chatę ;)
W młynie: ziarna

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpień 2015, 17:40:13 »
Młynek warto zmienić na Macapa albo Wegę.

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpień 2015, 17:50:36 »
Cellini tez mi się podobał...
na minus zaliczyłem odkręcane dysze pary bo wydaje mi się to mniej wygodne od dźwigni...
a także znacznie dłuższy czas nagrzewania się ekspresu w stosunku do rozwiązania Bezzery..
Przycisków się aż tak nie boję bo w końcu stosowane są chyba w większości profesjonalnych rozwiązań a przycisk to przycisk i chyba specjalnej różnicy nie będzie :-)
Cenowo jeśli dodam Eurekę to wychodzi 800 więcej niż BZ13 z PID no lub prawie 2 tys więcej za zestaw bez PID`a
plan był ze mam się zmieścić w 4k ...i tak już robię szpagat żeby wysupłać kolejne 2 tys :-)

Musze powiedzieć gdzieś stop   :diabelek:    :mrgreen: :mrgreen:

A wnęka - no to jest po prostu miejsce w szafce w rozmiarach 40cm szer x 40 cm wys x 40 głębokość ( ale wbudowane jest coś jakby dno szuflady na którym stoi ekspres więc sie łatwo wysuwa np do nalania wody )

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpień 2015, 17:53:50 »
Cytat: Piskoor
Cellini tez mi się podobał...
na minus zaliczyłem odkręcane dysze pary bo wydaje mi się to mniej wygodne od dźwigni...
a także znacznie dłuższy czas nagrzewania się ekspresu w stosunku do rozwiązania Bezzery
Możesz napisać coś więcej o tym rozwiązaniu Bezzery? ;)
Ile płacisz za B13 ?
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpień 2015, 17:57:22 »
Młynek warto zmienić na Macapa albo Wegę.

No i masz ci los....... czytałem czytałem.... wyłoniłem pretendenta
a tu ziarno watpliwości zasiane :-)

Młynek będzie służył tylko do espresso i z tego co wyczytałem Eureka w tej kwestii jest dobrym wyborem...
Co stanowi o przewadze innych ??

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpień 2015, 17:58:56 »

Możesz napisać coś więcej o tym rozwiązaniu Bezzery? ;)
Ile płacisz za B13 ?

Z tego co wyczytałem Bezzera ma grupę z dodatkowym podgrzewaniem elektrycznym dzięki czemu nagrzewa się znacznie szybciej.
BZ13PM ( z PID ) + Eureka Mignon... coś koło 6.5 k

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpień 2015, 18:54:52 »
Młynek będzie służył tylko do espresso i z tego co wyczytałem Eureka w tej kwestii jest dobrym wyborem...
Co stanowi o przewadze innych ??
Eureka potrafi się zablokować przy zmianie grubości przemiału. Z Macapem M2 nie ma takich problemów, a Wega ma większe 58 mm żarna.

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpień 2015, 19:19:08 »
Eureka potrafi się zablokować przy zmianie grubości przemiału.
Tak - czytałem o tym.  Z drugiej strony jeżeli ustawię młynek pod espresso ( nie będę robił alternatyw ) ten problem nie będzie zbyt duży.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpień 2015, 20:05:14 »
Tego typu ekspres nie może STAĆ we wnęce bo się zagotuje na amen, albo spali coś w nim, to "gorące" zabawki ;)

Co do dzwignia vs pokrętło, to w praktyce pomijalny szczegół..., to ostatnia rzecz która ma wpływ na cokolwiek podczas całej zabawy.

A to, że jeden się szybciej nagrzeje bo ma jakaś grzałkę elektryczną to właściwie też zbędny szczegół ;)

Wersja EVO2 jest po prostu wg mnie idealnym stosunkiem jakości do ceny.

pzdr. Łukasz

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpień 2015, 20:26:10 »
Tego typu ekspres nie może STAĆ we wnęce

To nie do końca wnęka...  przy wysuniętej szufladzie schowane w niej jest jakieś 5-10 cm ekspresu czyli pojemnik z wodą...
gdy ekspres jest nieużywany mogę go po prostu wsunąć 20 cm głębiej...

co do tego czy ma idealny stosunek ceny do jakości ?
pewnie tak...
tylko ceny już nie przeskoczę...

Wydaje mi się że czy to Bezzera czy Rocket czy też inny producent.... kawa powinna mimo wszystko wychodzić podobna...

Bardziej skupiony jestem na tym co jeszcze jest niezbędne / przydatne przy rozpoczęciu przygody z espresso

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpień 2015, 20:46:22 »
No tak ale w bezzerze masz potencjalnie więcej rzeczy które mogą ulec awarii ;), w Rocecie jest BARDZO prosty układ, sprawdzona genialna grupa zaparzeniowa jak i ekspres jest łatwy w serwisie i konserwacji, i co najważniejsze działa perfekt, tutaj trochę to loteria ;), pamiętaj, że kupujesz sprzęt za konkretną kasę, na X lat, gwarancja nie jest wieczna, a ten rocekt EVO2 to już produkt zrobiony pod gastronomię, zniesie właściwie wszystko ;)

ps. Pokaż tą wnękę, ale tak czy siak nie jest to dobry pomysł, ekspres bedzie się przegrzewał, i nawet PID tego nie ogarnie, mój evo2 w zależności czy to lato czy zima, i inna temp w kuchni to jest SPORA różnica na temp grupy w stanie spoczynku, jak i wymagany flush jest odczuwalnie dłuższy, PID teoretycznie powinien ogarnąć stabilną temp, ale dalej szafka no nie jest miejscem na takie coś, ekspres powinien stać po prostu na blacie i tyle, nie w żądnej mniejszej bądź większej wnęce.

pzdr. Łukasz

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sierpień 2015, 20:50:31 »
Pamiętaj że ekspres potrzebuje czasu na a rozgrzanie. Nie jest to 5-10minut ale raczej 30-45.
Upewnij się ze szuflada wytrzyma 30kg obciążenie. Szkoda by było jak by coś spadło.

A do listy co jeszcze dodaj wagę, termometr, tamper, matę pod kolbę, pędzel do sitka, szczotek do grupy, chemię do czyszczenia, dzbanek lub dzbanki do spieniania. Filiżanki z grubej porcelany, filtr do wody.
LMWDP #469

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpień 2015, 21:08:08 »
Nie znam statystyk awarii ale wierzę w to ze dystrybutor jednak świadczy porządny serwis... przerób kawy czyli 2-8 kaw dziennie to jednak wciąż użytek domowy :-)
i tak zastanawiam się nad tym skąd dobrać parę stówek żeby kupić to co planowałem... I niestety nie jestem w stanie przekroczyć granicy 6...6,5k pln z młynkiem...
opcjonalnie zastanawiam się tez nad młynkiem fiorenzato nano w zestawie z Bezzera Mitica lub BZ13 bez PID`a
Opinie o firmowej grupie Bezzery ( w przypadku serii BZ ) nie są złe... wręcz przeciwnie raczej pozytywne a czas nagrzewania skraca się do 15-20 minut choć to oczywiście nie jest jakaś drastyczna różnica

Co do wnęki... tak jak pisałem to raczej będzie garaż dla ekspresu . podczas pracy i nagrzewania będzie w zasadzie całkowicie wysunięty.... Mój automat stoi tak od 6 lat i daje radę... choć oczywiście nie nagrzewa się tak jak ekspres kolbowy.... 
Szuflada wytrzyma obciążenie - sprawdzone :-)
tym bardziej że jest oparta o blat - dno tej wnęki to blat kuchenny

Wydaje mi się że tak jak pisałem w tej klasie ekspresów, efekty będą podobne a najwięcej da praktyka....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi