Autor Wątek: Podstawowy sprzęt - jak się do tego zabrać  (Przeczytany 23102 razy)

Offline Kirigato

Odp: Podstawowy sprzęt - jak się do tego zabrać
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipiec 2015, 15:21:31 »
donkiszot, z tym że "na jedno parzenie" to pojęcie względne, no nie?
Niektórzy robią z jednej łyżki, niektórzy z trzech.
Chyba, że z aero to działa inaczej? W takim razie to po prostu moja niewiedza, wybacz!  :redface: :redface: :redface:
Moje jedyne doświadczenie z kawą to.. rozpuszczalna  :picardpalm:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipiec 2015, 15:30:20 »
Równie dobrze mogę teraz napisać, że łyżki też mają różną pojemność. ;)

Aeropress ma swoją pojemność i całkiem pokaźny wątek na tym forum. Z przepisami włącznie.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Lipiec 2015, 15:59:47 »
Proszę bardzo, nikt tej Gaggi nie kupił: http://allegro.pl/gaggia-new-baby-dose-ideal-czerwony-ekspres-i5535231479.html

W dziale z używanym sprzętem pojawił się tylko rozpakowany Severin za 219 zł.

Na samym początku pytałeś czego potrzeba do latte - ekspresu. Toteż proponowałem budżetowe rozwiązania, ale doszedłeś do wniosku, że lepiej aero i słusznie, bo aeropress dużo wybacza, ale potrzebujesz młynka. Powtórzę: nie jesteś pierwszą osobą, która chce wydać stówę na wszystko i która się takimi zakupami zawiedzie.

Tylko, że jeżeli kupisz aparat za 2000 zł, to zrobisz dobre zdjęcia, nie profesjonalne, ale dobre. Natomiast aparatem za sto złotych zrobisz co najwyżej ,,zdjęcie" na facebooka. I takiego aparatu nie sprzedasz za tę samą cenę, tak samo nie sprzedasz taniego młynka za te same pieniądze. Za stówę kupisz młynek np. młynek Tiamo, który jest dobry na jakiś wypad, a nie do codziennego używania.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipiec 2015, 17:42:12 »
Tak dla pewności, patrząc po wielkości emm "tego na dole".
Zrobię sobie w tym dużą (250ml) czarną? :) Albo mleczną?

Starając się być obiektywnym, różnica między ową gaggią a aeropressem będzie bliżej efektu "wow, magia", czy po prostu "czuć różnicę".
Na pewno wadą takiej maszynki jest to, że zajmuje miejsce  :ohyda:

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lipiec 2015, 18:08:07 »
to dwa zupełnie inne sposoby parzenia. Ja bym wygrał zawsze aeropress i poniżej rancilio silvii bym nie schodził z ekspresami. w aero możesz sobie zrobić pyszną "dużą czarną " - jak będziesz miał dobry młynek, dobrą kawę i umiał to skontrolować. Z ekspresu nie ma szans na smaczną dużą czarną. Z tych maluchów espresso też nie daje ułamka tego co mogłoby na porządnym sprzęcie. Dlatego właśnie jest sens funkcjonowania kawiarni. Ja osobiście np mam kawiarnie i strasznie mnie irytuje, że mając niezły sprzęt w domu (używany młynek za 1000zł) nie jestem w stanie przełożyć z tego samego ziarna do filiżanki tego smaku co w kawiarni.

Z kolei gaggia bądź co bądź da lepszą kawę z mlekiem. co byś nie robił na aeropressie i ręcznym spieniaczu jako początkująca osoba nie uzyskasz wizualnie tego efektu co przy ekspresie nawet słabym. W sumie tam też wizualne efekty nie będa zadowalające.

Kiedy rok temu zadałem podobne pytanie tylko inny budżet i sprzęt ( 4tys. na młynek + ekspres) szybko poradzono mi zakup porządnego młynka najpierw i jakiejś alternatywy. Szczerze mówiąc nie rozumiałem, przecież miałem żarnowy młynek w robocie kuchennym ! Teraz rozumiem. Zaufaj kolegom i nie oszczędzaj na młynku. Nie warto. Następny krok waga, termometr, filtr na wodę (choćby dzbanek brity). Do tego oczywiście aeropress + plastikowy drip (żeby było tanio ). I tak zapewniam Cię, że jak poczujesz różnicę to 200 zł na młynek przestanie się wydawać dużą kwotą.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Lipiec 2015, 19:35:40 »
Co do gaggii - sprzedana :(

shaqks, dziękuję Ci za świetną opinię.

Myślę, że tak jak planowałem, kupię młynek i albo aeropress, albo jednak chemex, ale to już coś na rozmyślanie samemu, bo powiedzieliście mi już chyba wszystko, co można było powiedzieć.

Ach ten nieszczęsny młynek..

Dobra, to polecicie mi jakiś niekosmicznie drogi, ale porządny młynek?
Najlepiej zarówno ręczny jak i elektryczny, potem to już będę musiał sam się zastanowić.  Wolałbym jakieś popularniaki - coś, co w razie czego, łatwo sprzedać. Mogą być też używane, to co widziałem tutaj na forum raczej wykraczało mój budżet aż zanadto, ale jeszcze przejrzę!.

Z kategorii ręcznych, wcześniej wspomniany Rhino / Porlex są "już" okej?

Tak jak po tym wszystkim, na żaden drogi ekspress nie dałem się namówić, tak na młynek mnie przekonaliście - bo czy ekspress mi się spodoba, nie wiem, a młynek potrzebny, obojętnie w czym kawę będę robił.

Boję się pytać, ale.. na pierwszym spieniaczu mogę już oszczędzać? :P Taki do 50zł myślę. Wiem, że magia nie będzie, ale jak na początek efekt powinien być przyzwoity. Jakiś konkretny model warty uwagi?

Filtr na wodę mam. Wagę i termometr pewnie podłapię gdzieś "w trakcie".

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:01:35 »
Młynek obowiązkowy i o dobrej, świeżej kawie (próżno w sklepie za rogiem szukać) zapomnieć nie wolno.

możesz kupić Porlex/Rhino
Tiamo slima i obsługuje aeropresa, forumowy dripper i tygielek. Daje radę
Hario dołożę do pełni oferty. Przeszukaj dom, swój albo dziadków, może leży gdzieś ręczny młynek, to i zaoszczędzisz na początek. Jak nie, to wybierz jeden z powyższych, który Ci się najbardziej podoba, albo ten który będzie w najlepszej ofercie w tym sklepie, w którym będziesz resztę kupował, jedna przesyłka też koszt mniejszy.

Co do spieniacza, takie co pienią, grzeją i cuda robią bym odpuścił bez możliwości gruntownego przetestowania. Może się okazać, że żadnego wpływu na stopień spienienia nie mamy, a jedyne co to potrafi to gęsta piana jak z płynu do mycia naczyń fuj Albo jakiś tłoczek (są dedykowane, ale dość drogie jak na kawałek blachy z sitkiem) lub inny french press albo prosty bzyczek na baterie (~2-5s. spieniania i dużo polerowania)

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:14:15 »
Super, że zdecydowałeś się na młynek :brawa:

Rhino i Porlex są fajne, bo przenośne, łatwo dostępne, wygodne itp. Niestety mają tępe żarna, przez co dają niską jakość przemiału. W Aero, czy np. Kalicie się w miarę sprawdzą, bo tam nawet przy dużej ilości pyłu można otrzymać pyszną kawę. Ja w grudniu kupiłem Hario Slim i teraz rozglądam się za gastronomicznym, który na razie będzie mi służył do alternatyw, ale w perspektywie ma być młynem pod espresso. Jestem niemalże pewien, że gdyby nie to, że pracuję od marca w kawiarni to już by taki stał u mnie w kuchni, bo kręcenie jednak szybko się nudzi :p
Ja z aktualnym doświadczeniem na Twoim miejscu brałbym Severina z forum. Za 219zł na prawdę przyzwoity młynek do metod innych niż espresso czy tygielek.

Co do spieniacza to raz jeszcze powtórzę: French Press. Może być jakiś taniutki za 20zł, a jak będziesz chciał to i jako tako kawę sobie w nim zaparzysz.

No i przede wszystkim kawa.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #38 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:29:14 »
pomm, mówisz o tym, tak? http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1894.0  chętnie wysłucham jeszcze paru opinii, innych propozycji :) Po tym jak mnie namówiliście na "fachowy" młynek, 220zł wydaje się tani :3
Co do frenchpressa, brałem to pod uwagę, ale z czasem się całkowicie zgubiłem. W jaki sposób spienia się mleko w frenchpressie? Wpisywanie w google "spienianie mleka frenchpress" nie pomogło.

donkiszot, widzę, że postawiłeś sobie za cel udowodnienie, że nie czytam własnego tematu, więc po kolei

"Młynek obowiązkowy i o dobrej, świeżej kawie zapomnieć nie wolno " - po co ten cytat? Przecież nie pytam się, czy potrzebuje kawy i czy mogę ją kupić w biedronce

"Możesz kupić Porlex/Rhino" - tak, zauważyłem, spytałem po prostu o inne przykłady, w tym młynka elektrycznego, czy Ty kupujesz coś zaraz, jak ktoś Ci rzuci nazwę?

"Co do spieniacza, takie co pienią, grzeją i cuda robią bym odpuścił bez możliwości gruntownego przetestowania. Może się okazać, że żadnego wpływu na stopień spienienia nie mamy, a jedyne co to potrafi to gęsta piana jak z płynu do mycia naczyń fuj Albo jakiś tłoczek (są dedykowane, ale dość drogie jak na kawałek blachy z sitkiem) lub inny french press albo prosty bzyczek na baterie (~2-5s. spieniania i dużo polerowania)" - tak, już się przecież nie pytam, czy kupować wszystko w jednym, ale czy budżet 50zł starczy na "prosty bzyczek na baterie". O frenchpressie pisałem wyżej

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:34:54 »
O French Pressie już ktoś to pisał, pamiętaj, że nie podgrzewa mleka. A z elektrycznych, to kiedyś kupiłem jakiegoś Severina. Mleko podgrzewa, sam się wyłącza, ale ubija na sztywną pianę.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:42:25 »

Offline Kirigato

« Odpowiedź #41 dnia: 29 Lipiec 2015, 20:58:03 »
Biorąc to na logikę, rozumiem, że wlewam mleko i ubijam góra dół. Czasochłonne to? Bzyczek na baterie wydaje się być wygodniejszy, no, ale efekty się liczą! :)
Jakiś konkretny model poleci ktoś? Bo grzebiąc w internetach doszukałem się najtaniej takich za 80zł :3
Czy warto tyle zainwestować, bo "mleko z takiego będzie lepsze, niż z innego za 30zł"?
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2015, 21:02:24 wysłana przez Kirigato »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:15:54 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:16:45 »
Kirigato, czy czytasz w ogóle w całości posty, które tutaj są?
Pisałem, że w dziale używanego sprzętu jest młynek Severin, a potem dziwisz się sam, jak kolejna osoba wspomina o tym młynku.

Następna rzecz, jesteś zdecydowany na alternatywę? Super.
To zanim zalejesz kawę z Chemexa mlekiem, może spróbuj wpierw wywaru bez laktozy.
Uczepiłeś się bzyczka do mleka i na niego chcesz już prawie wydać tyle, co na początku na młynek.

Cytuj (zaznaczone)
"Młynek obowiązkowy i o dobrej, świeżej kawie zapomnieć nie wolno " - po co ten cytat? Przecież nie pytam się, czy potrzebuje kawy i czy mogę ją kupić w biedronce

I bardzo źle, że się nie pytasz, bo obecnie wszystko, co chcesz zrobić chcesz też zalać mlekiem.
Kup aeropress lub Chemexa, do tego chociażby tego Severina i kawę, ale nie jakąś kawę, ale porządnego singla (Etiopię, Kenię, itp.) średnio lub jasno wypalonego, by poczuć jakie to rzeczy można wyczuć w kawie.
Potem dopiero myśl o bzyczku do mleka.

Cytuj (zaznaczone)
Tak dla pewności, patrząc po wielkości emm "tego na dole".
Zrobię sobie w tym dużą (250ml) czarną? :) Albo mleczną?

Czy przejrzałeś chociaż jeden inny wątek o ekspresach? W ciśnieniowych ekspresach robi się espresso, doppio, ristretto.
Te 250 ml uzyskasz rozwadniając doppio lub espresso. A mleczną? No przecież dysza jest właśnie do spieniania mleka.

Offline Kirigato

« Odpowiedź #44 dnia: 29 Lipiec 2015, 21:45:49 »
Cytuj (zaznaczone)
pomm, mówisz o tym, tak? http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1894.0  chętnie wysłucham jeszcze paru opinii, innych propozycji :)
Geralt, gdzie widzisz w tym, zdziwienie, typu "wow, pierwsze słyszę". Tylko się upewniałem, czy mowa o tym samym.

Dzięki za radę co do kawy, popróbuję najpierw bez mleka. Nigdy jakoś specjalnie mi nie smakowała, no.. ale proszek.. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi