Autor Wątek: Zachciało mi się włoszczyzny...(Mokarabia Regal)  (Przeczytany 26213 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Zachciało mi się włoszczyzny...(Mokarabia Regal)
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lipiec 2015, 19:19:19 »
Nie nie, mam na myśli trzon naszego rynku kawowego. Na każdym szkoleniu, na każdym blogu, na każdych warsztatach większość czołowych polskich kawowych person mówi o tym, że kawa speciality to jest jedyna kawa warta uwagi, że tylko taka się liczy, że tylko taka jest dobra w porównaniu do przemysłowego, spalonego ziarna. A potem w palarniach nie ma tej speciality. Jest dobra, równie dobra, lepsza, fenomenalna, ale nie speciality. To po co ta cała gadanina?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Lipiec 2015, 19:42:03 »
Po to żeby uzasadnić kosmiczne marże  :lol2:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Lipiec 2015, 19:56:35 »
W palarniach chyba jest...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Lipiec 2015, 20:25:01 »
Kosmiczna marża czy speciality?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lipiec 2015, 21:13:58 »
Speciality... Marża 100-200%? Kosmiczna byłaby, przy 500-1000% ;). To nie lody...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lipiec 2015, 21:37:08 »
I wracamy do sedna, skoro jest speciality, to czemu nie ma o tym informacji? A informacją jest właśnie wynik kwalifikujący do miana speciality.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lipiec 2015, 21:50:24 »
Jest „nawiedzony" klyent, musi musi być sowita marża.
Kiedyś czytałem jakiś artykuł o tzw. aspirującej klasie średniej i jedna kobieta się wypowiadała, że nie może kupić szczotki do kibelka za 70 czy 700 zeta tylko z jakimś dekoratorem wnętrz łaziła po sklepach i kupiła za 7.000,-zł.
Gdyby tego nie zrobiła, to gawiedź podobna do niej „obrobiłaby" jej d...
 :picardpalm:

:evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lipiec 2015, 11:21:34 »
Ela poczęstowała mnie jakąś podobną anegdotką, opisaną gdzieś na kanwie sztuki manipulacji przez jakiegoś włoskiego profesora. W jakimś sklepie za nic nie sprzedał, nie sprzedawał się jakiś towar. Obsługa miała więc dokonać przeceny. Nowa cena miała być 2-krotnie mniejsza, by towar w końcu sprzedać. Za sprawą pomyłki, cenę przypadkowo zwiększono do 2 razy większej. Co się stało? Cud się stał, bo towar zniknął... ;)

Zastanawiam się właśnie czemu w naszym sklepie nie sprzedaje się Peru. Są to całkiem fajne ziarna, espresso lekkie, kwaskowate. W dripie też fajne. Znajomi nasi przepadają za tą kawą, ale inni jakoś nie wybierają. Czyżby skojarzenie z czapką byłego premiera? ;)

Donkiszocie, podaj jakiś przykład kawy niespeciality sprzedawanej jako speciality... ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2015, 11:31:10 wysłana przez Antonio »

Offline zamek Mężczyzna

• Ekspres: bianca│robot│ep│aiden
  • Młynek: zero│f74n│pietro m-m│c40 tgrshrk
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Lipiec 2015, 11:34:41 »
Ja tylko chciałbym minimum szacunku do klienta...by nie sprzedawano mi kawy "generic" w cenie "speciality". Nie potrzebuję żadnej punktacji - tylko uczciwego podejścia do handlu.

Kupiłem ostatnio dobrze upaloną kawę "generic" w normalnej, odpowiadającej jej wartości cenie i byłem zadowolony z otrzymanej kawy - nie oczekiwałem fajerwerków i ich nie było ale kawa była naprawdę dobra.
Ale jak mnie ktoś robi w konia...to zaczynam żałować, że nie palę już kawy ze sweetmaria's :mhh:..

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Lipiec 2015, 11:42:53 »
W zasadzie to mogę podać wszystko i nic, bo na tym całą ta historia się opiera. Oficjalnie w sklepach/palarniach nie ma informacji, że sprzedajemy kawę speciality (czy wyłącznie speciality), więc nie można niczego zarzucić. Ale na oficjalnych warsztatach prowadzonych przez te same sklepy/palarnie buduje się wizerunek speciality coffee.

Najprawdopodobniej gdzieś ta informacja ginie po drodze, albo jest z jakiegoś powodu pomijana. Nie mam nic do tego, a tym bardziej nie zamierzam ujmować kawom, po prostu wdarła się taka mała niezgodność (zauważona niedawno przez jednego z nowych forumowiczów). Imprezy organizowane przez Specialty Coffee Association, palarnie i bariści należą do tej Speciality, mówią o tym, że liczy się tylko Speciality, a potem kawy z oznaczeniem Speciality (nie widziałem) czy Cup of Excellence (zdarzyło się) trzeba szukać ze świeczką.
A jaką notę otrzymały te sprzedawane kawy? czy w ogóle ktoś je w danym zbiorze do konkursu przedstawił? tego nie wiem.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lipiec 2015, 12:41:36 »
Dobrze, że nie przeprowadzamy żadnych szkoleń o "speciality coffee" i "nie jaramy się" zacnymi kawkami...  :lol2:

Ale serio teraz. Sądzę, że ci od szkoleń i opowiadań o "specialty coffee" przynajmniej część (większość) kupują u pośredników typu InterAmerican Coffee, Cafe Imports itd. Kupują pewnie w 90% kawy z ocenami powyżej 80/100. Toż prosta Brazylia z plantacji Daterra ma notę 84 punkty. Co dopiero Gwatemale, Salwadory itd.? Czy taka interpretacja "Specialty" jest poprawna: że są to kawy ocenione na notę większą od 80 punktów?

A jeszcze poważniej. Na pewno hasło "Specialty Coffee" ma konkretną, biznesową wymowę. Wszystko co się wokół tego kręci, np. WBC i kolejne mody, trendy (np. grawitometry w maszynach, TDS-y itp.) ma biznesowy sens. Większość kaw, jakimi się obraca na świecie stoi wciąż pod hasłem "niespeciality" ;).
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2015, 12:50:25 wysłana przez Antonio »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Lipiec 2015, 12:54:20 »
Tak, właśnie o to chodzi.
Też sądzę, że wszystkie/większość kaw które są w sprzedaży w tych miejscach mają powyżej 80 punktów. Tylko czemu ta informacja ginie?

Zdobycie tych 80 punktów wcale nie jest takie proste. A w smaku prywatne preferencje mają znacznie więcej do powiedzenia niż to czy to było 80 czy 96 punktów. Domyślam się, że i sporo poniżej 80 można utrafić niejedną wartościową kawę. Domyślam się, że mnóstwo wartościowych kaw/plantacji nawet nie słyszało o żadnym Cup of Excellence, a co dopiero aby tam się pchać. Ale to tylko takie moje wolne przemyślenia.

Speciality się chwali, że speciality to tylko 1%. Coś za dużo tego 1% u nas, ale może się szczęśliwie mylę.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Lipiec 2015, 13:01:20 »
Chyba się jednak mylisz... Myślę, że kawa poniżej 80-ciu punktów już nie smakuje przyzwoicie.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Lipiec 2015, 13:24:06 »
np. grawitometry w maszynach,
A po co ten grawitometr ? Brakuje mi wyobraźni by mu w maszynie znaleźć zastosowanie ???

Co do "specjality" to ja (i nie tylko ja) kupując kilka singli do dripa w jednej palarni nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jeden znacznie odstaje od reszty. Po prostu źle smakuje. To coś jak kupowanie świeżych bułek wcześnie rano. Zawsze Ci wcisną jedną z wczoraj.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2015, 13:28:09 wysłana przez maro »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lipiec 2015, 13:46:24 »

Zastanawiam się właśnie czemu w naszym sklepie nie sprzedaje się Peru.
O przepraszam, moi znajomi (kompletnie zieloni w kwestii kawy) przy każdym zamówieniu wołają "jeszcze Peru i Kenia dla nas!"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi