Autor Wątek: La Pavoni Caffé Espresso CFL  (Przeczytany 15356 razy)

Offline karysek Mężczyzna

• Ekspres: Lelit P41 LEM
  • Młynek: Graef cm-702
La Pavoni Caffé Espresso CFL
« dnia: 09 Maj 2015, 21:10:08 »
Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie modelu la pavoni cfl - znalazłem go w okolicy 1500-1600 zł nowy, jednak mam bardzo mało opinii o tym sprzęcie, czy miał ktoś okazje użytkowac ten model lub isomac giada - podobno to modele w dużej mierze bliźniacze, zastanawia mnie też, że ten model prawdopodobnie nie posiada zaworu trójdrożnego,
proszę o opinie  - być może ktoś zna ten model z autopsji,

pozdrawiam
Krzysiek
"...w górach zbłądziłem....bo chciałem..."

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Pavoni Caffé Espresso CFL
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj 2015, 09:30:44 »
Technicznie to będzie chyba to samo co ten z opisu
LMWDP #469

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2015, 14:35:17 »
Witam
Dziękuje za informację,

mam natomiast pytanie odnośnie sensu i celowości stosowania preinfuzji jako systemu zintegrowanego z kolbą, np w nowszym modelu
lapavoni gran caffe cgpm, (z natury rzeczy podchodzę do tych spraw bardzo nieufnie - im więcej udziwnień tym mniejsza trwałość, gdzieś przypomina mi się również dyskusja o nowej gaggi classic z podobnym systemem, którego wszyscy się pozbywali :)

w związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych kawoszy, którzy być może mnie wyprowadzą z błędu,
pozdrawiam
Krzysiek

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2015, 14:44:23 »
Czy będziesz uprzejmy napisać ten tekst po polsku? W innych watkach również.
fux
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2015, 14:45:14 »
Na stronie producenta nazywają to:

Cytuj (zaznaczone)
The Espresso crema filter holder

Czyli generalnie samo zło :NO:

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maj 2015, 15:52:34 »
Witam,

Niestety otrzymałem informację, iż z dostępnością mogą być problemy, i w tym momencie zmienia się nieco profil tematu ( nie chciałbym już zakładać innego),
czy możecie mi polecić jakiś inny model w granicach 1500-1700 zł, niestety w grę wchodzi tylko nówka (moja druga polowa nie przeżyje innego rozwiązania)

pozdrawiam Krzysiek

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maj 2015, 16:01:59 »
Ale tutaj jest dostępny - dziś kupujesz i masz :)
LMWDP #469

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maj 2015, 16:14:10 »
Ja ze swojej strony polecam Lelit 41 LEM. Jak będziesz dobrze negocjował to zmieścisz się w zakładanym budżecie. Klasyczna konstrukcja. W pierwszym miesiącu informowałem o usterce ale ostatecznie nie miała ona miejsca. Wstyd się przyznać ale za lekko zapinałem kolbę.

Pamiętaj, że wybrany przez Ciebie La Pavoni nie ma zaworu trojdrożnego. Wiem bo bylem nim zainteresowany i dzwoniłem w tej sprawie do dystrybutora

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maj 2015, 17:15:09 »
Dołożyć 300 i kupić rancilio Silvia.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maj 2015, 18:43:02 »
Witam,

DrUsagi - niestety w tym sklepie również sprzedają towar, którego fizycznie brak, sprawdzałem i jest 50% szansa, że będątą pozycję  mieli - termin bliżej nieokreślony  :D

Co do budżetu to startowałem z pułapu 800-1000, więc obecnie chciałbym już pozostać na pułapie 1500 :D (inaczej mogę nie mieć gdzie się podziać z tym ekspresem:D), więc niestety RS odpada - budżet nie jest z gumy,

A teraz pytanie (chociaż pewnie wyjdę na kompletnego ignoranta) - czy faktycznie zawór trójdrożny z punktu widzenia produktu finalnego czyli kawy jest nieodzowny, czy tylko ułatwia życie i konserwacje/czyszczenie ekspresu?

PS - Lelit też biore pod uwagę, chociaż bardziej mi się podoba CFL
Krzysiek

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maj 2015, 19:50:58 »
Nie jest niezbędny, tylko wygodny.

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maj 2015, 21:08:37 »
Przy braku zaworu trójdrożnego nie możesz natychmiast po ekstrakcji odpiąć kolby z ekspresu np. po to, żeby zrobić drugie espresso, bo będziesz miał niezły rozprysk i całą kuchnię do sprzątania.  Bez tego zaworu musisz po prostu chwilę odczekać aż ciśnienie obniży się na kolbie.

@karysek jakbyś miał jakieś szczegółowe pytania odnośnie Lelita to służę pomocą. Poczytaj, jest o nim sporo na zagranicznych forach, gdzie jest uważany za równorzędnego konkurenta Silvi. Do espresso jest super. W przypadku kaw mlecznych  już po pięciu miesiącach użytkowania  zrozumiałem słuszność "naczelnej" idei forum "raz a dobrze". Jak zejdą się ze trzy psiapsiółki mojej żony i muszę zrobić kilka capu pod rząd to czekanie na parę jest wkurzające. No ale capu u mnie miało nie być a żona do końca twierdziła, że ją kawa nie interesuje. Dzisiaj bez chwili zastanowienia wyjąłbym kaskę na małego HX albo DB.
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2015, 21:22:27 wysłana przez red »

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maj 2015, 21:57:22 »
Dziękuję za zainteresowanie tematem,

@Red no właśnie u mnie kawy mleczne są istotnym punktem programu, mniej więcej 60 do 40 dla mlecznych, i jestem świadomy ograniczeń sprzętu w tej cenie, ale cóż - czasami trzeba pocierpieć i pójść na kompromis, Lelit ma bojler ok 250ml, czy ktoś wie jaki duży ma cfl - nie trafiłem na tą inf (jeżeli gdzieś było i nie zarejestrowałem to przepraszam)

Pozdrawiam
Krzysiek

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maj 2015, 22:43:20 »
Jak zejdą się ze trzy psiapsiółki mojej żony i muszę zrobić kilka capu pod rząd to czekanie na parę jest wkurzające. No ale capu u mnie miało nie być a żona do końca twierdziła, że ją kawa nie interesuje. Dzisiaj bez chwili zastanowienia wyjąłbym kaskę na małego HX albo DB.

Myślisz, że dlaczego w miejscu basica stoi rocket? U mnie było identycznie, dopóki nie spróbowała prawdziwego cappuccino nie pijała nawet zbożowej.

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maj 2015, 08:04:41 »
@karysek w przypadku kaw mlecznych ograniczenia Lelita czy wybranego przez Ciebie La Pavoni wynikać będą raczej z konstrukcji sprzętu a nie wielkości bojlera. Pojemność bojlera ma wpływ na stabilność temperaturową ekstrakcji. Na takim sprzęcie przygotowanie kilku capu będzie wyglądało tak:
1. Rozgrzewasz ekspres i robisz espresso
2. Przełączasz na parę i czekasz chwilę aż bojler osiągnie odpowiednią temperaturę
3. Spieniasz mleko
4. Przełączasz wajchę i napełniasz bojler (lelit, la pavoni czy rancilio nie mają automatycznego napełniania)
5. Czekasz kolejną chwilę aż bojler ogrzeje wodę do następnego espresso
Cykl się zamyka i procedurę powtarzasz odpowiednią ilość razy

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi