Autor Wątek: La Pavoni Caffé Espresso CFL  (Przeczytany 15349 razy)

Offline karysek Mężczyzna

• Ekspres: Lelit P41 LEM
  • Młynek: Graef cm-702
Odp: La Pavoni Caffé Espresso CFL
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maj 2015, 09:32:34 »
Witam,

Niestety na tą chwilę budżet dostał po nosie i moja możliwość manewru się praktycznie skończyła, (im taniej tym lepiej) :/

Obecnie czekam na potwierdzenie dostępności la pavoni cfl, -  pierwszy wybór - pomimo braku zaworu trójdrożnego (1500 zł),  niestety najbliższy model który znalazłem w podobnym designie (całkowicie stalowa obudowa - wymóg wizualny damy:D) to lelit ale model P41 EM ( niestety wykonanie włączników trochę razi ) - 1750,  kolejny spełniający wszystkie oczekiwania to lelit p41  LEM - który polecał @red - ale to już byłby budżet 1900  (trochę za dużo)

Dziękuję wszystkim za wskazówki i udział w dyskusji, niestety budżetu nie przeskoczę, ( a stary ekspres padł do końca - dzień bez kawy to tragedia :) )

teraz pozostaje oczekiwanie co uda się załatwić :)
pozdrawiam Krzysiek
"...w górach zbłądziłem....bo chciałem..."

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maj 2015, 11:05:49 »
Ja by używanego szukał, jeśli budżet ciasny.
To widziałeś?
Maszynki jak ta lala.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1741.0
[Sprzedam] Astoria CKE
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maj 2015, 16:03:48 »
@karysek
Wyjściowa cena  lelita 41  LEM widniejąca na stronie www sklepu nijak się ma do ceny zakupu. W tej branży tak jest. Od 1900 zł możesz jeszcze parę stówek odjąć (zmieścisz się w Twoim budżecie). Wiem co mówię, bo sam kupowałem raptem 5 miesięcy temu. Elastyczność cenowa Pana Macieja z pewnego sklepu (nie podaję nazwy, żeby nie być posądzonym o kryptoreklamę) i jego podejście do klienta są godne uznania.

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maj 2015, 20:34:59 »
Witam serdecznie,

Dzięki uprzejmości i pomocy Łukasza @loock  w dniu dzisiejszym zapukał do mnie kurier z Lelitem P41 lem  :taniec: , Zaprawdę piękny to sprzęt  :ogien:

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i zainteresowanie tematem, oraz wyprostowanie niektórych poglądów  ;)

jestem po kilku próbach (są też pierwsze sukcesy) i przejście z Electroluxa eea110 uczy pokory, ale pokazuje czego nie wiedziałem o swojej kawie i sprzęcie:), ekspres pracuje z młynkiem graef cm-702 i tutaj o dziwo nie jest źle - przemiał na skali 4-5 na fabrycznych ustawieniach (?) - ciekawe, że maszyny od producenta wychodzą różnie skalibrowane, (niektórzy używali podkładek , inni nie)
PS przy skali 3 - zatyka kolbę,

Drugie pytanie odnośnie przemiału - kawa, która była najbliższa smakowo do espresso, przy 25-30s i podwójnym sitku, daje mi jakieś 10-15ml i mokre ciastko - co wskazywałoby na zbyt drobny przemiał lub zbyt mocne ubicie, przy grubszym przemiale shot wychodzi zdecydowanie bardziej gorzki (mało nuty owocowej)

Dzisiaj czas mnie goni, więcej napisze następnym razem

Pozdrawiam
Krzysiek

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Maj 2015, 20:37:53 »
Pewnie niestety przyczyna jest zbyt duża ilość pyłu...
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Maj 2015, 22:07:02 »
Witam,

Czyli jednak młynek :), pytanie czy kalibracja (podkładkami) może coś zmienić w kwestii  pylenia, bo wydaje mi się że nie będzie to miało większego wpływu - regulujemy tylko grubość przemiału - a nie stabilność...przynajmniej tak mi się wydaje

Krzysiek

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maj 2015, 22:17:58 »
Podkładki nie mają wpływu na ilość pyłu w przemiale. A młynek do espresso powinien trochę pylić moim zdaniem.

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maj 2015, 07:22:02 »
@karysek witaj w klubie :) O ile dobrze się orientuję, to jest nas na forum z lelitem 41 lem już dwóch. Muszę powiedzieć, że ja przy pierwszym wyjęciu ekspresu z pudełka też nie potrafiłem uwierzyć, że za tak małe pieniądze można zaoferować taki solidny sprzęt.

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Maj 2015, 22:36:51 »
@red - no i zaczęła się zabawa,
napisz którego sitka używasz do espresso, u mnie w komplecie były 3 sita,  pojedyncze, podwójne (oba w środku "stopniowane") + podobne do podwójnego ale nie stopniowane,

Zmarnowałem już trochę kawy i prawdę mówiąc jestem lekko skołowany (pewnie wszyscy amatorzy tak mówią:D)
A mianowicie: pierwszy dzień przemiał na skali 4-5 i ekstrakcje nieco za małe kawa gorzka i kwaśna jednocześnie,
Drugi dzień: przemiały 4-5 zatykają kolbę - śladowa ilość naparu...poprawna ilość to przemiał ok 9-10, kawa mniej gorzka, brak kwasoty ciastko dalej mokre....

Czy ktoś ma pomysł na wyjaśnienie zjawiska (pogrubiona czcionka) :D ? nie mam pomysłu dla tak dużych różnic w stopniu przemiału który zatyka kolbę, chyba że udało mi się coś z ekspresem zrobić :D

Jak już przestaniecie się kulać ze śmiechu to może ktoś, coś podpowie :D - wiem jak to brzmi ale początki bywają hmm...orginalne

pozdrawiam
Krzysiek

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Maj 2015, 00:04:23 »
Pierwsze to napisz jaką to kawę używasz? Ten młynek raczej preferuje łatwe mieszanki.

Dalej, jedno, to najpłytsze sitko jest do podsów, czyli saszetek ESE i nie przyda Ci się raczej.

Do nauki skombinuj sobie przede wszystkim łatwą kawę, prostą i średnio paloną mieszankę albo jakiegoś świeżego singla i uważaj na dozę, najlepiej na początek dbaj o równą dystrybucje, wyrównuj na płasko z rantem i ubijaj, im świeższa kawa tym lżej. Ucz się na podwójnym, najgłębszym sitku, ono więcej wybacza. Pamiętaj żeby uzupełniać i flushować tzn studzić bojler po spienianiu mleka. Ten ekspres w trybie kawy daje na wyjściu wodę w okolicach 93-94 stopni, jak to za mało to przed samą ekstrakcją na sekundę czy dwie przełącz się na wrzątek albo parę, jak za dużo to zrób flusha do filiżanki espresso ok 20-30ml.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Maj 2015, 06:24:16 »
Wystarczy żeby zmieniła się pogoda i już trzeba jechać młynkiem, nawet w kilka godzin. Normalne.

Offline red Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Maj 2015, 10:19:24 »
@karysek loock dobrze Ci radzi. Na razie baw się podwójnym sitkiem. Doppio jest zdecydowanie łatwiejsze do opanowania. Zobacz, że podwójne sitko ma większą ilość otworów i inne ich rozmieszczenie niż sitko pojedyncze. To wpływa na ekstrakcję. Staraj się z podwójnego sitka uzyskać w 25-30 sekund od 40-60 ml naparu w zależności od Twoich preferencji smakowych. Jeśli napar Ci smakuje to ciastkiem się specjalnie nie przejmuj. To tylko produkt uboczny. Manipuluj tylko jednym lub dwoma parametrami i obserwuj skutki. Reszty nie zmieniaj bo się pogubisz.
Naprawdę kolosalną rolę odgrywa kawa. Pomiędzy kawą marketową a świeżo paloną jest różnica wielu galaktyk. Warto spróbować choćby tańszych propozycji z xcafe czy od Gregoria, nie mówiąc już o wypiekach naszych forumowych Mistrzów.
Ja też w pierwszych tygodniach popełniałem błąd polegający na tym, że koniecznie chciałem uzyskać kanoniczne espresso. Absolutnie wszystko mierzyłem i ważyłem. Miało być 25 ml w 25 sekund, suche ciastko i do tego jeszcze 9 bar na pompie, która fabrycznie ma OPV ustawione na 12 bar :doh: Do dzisiaj chce mi się z tego z siebie śmiać.

Teraz po prostu robię kawę, która mi smakuje. Miarkę do espresso i stoper wyjmuję zazwyczaj tylko po otwarciu nowej paczki z kawą. Potem już raczej "na oko". A to, że czasem ciastko wyjdzie mi zbyt wilgotne albo nakapie mi ze 3 ml za dużo lub za mało, mniej mnie już interesuje.

« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2015, 10:47:52 wysłana przez red »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Maj 2015, 10:29:00 »
Na początku warto się trzymać stałej dozy, na przykład 18 g w podwójnym sitku. Przy jednym stałym parametrze łatwiej będzie korygować pozostałe.

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Maj 2015, 23:15:50 »
Witam,

Wczorajszy dzień - bardzo wilgotny - nastawy młynka ok 14,
Dzisiejszy dzień - ładna pogoda, sucho - nastawy młynka w okolicy 10  (czy pogoda ma aż tak duży wpływ ?)

Zdecydowanie bardziej zadbałem o dystrybucje - moje korekty zaczęły iść we właściwą stronę, ale jeszcze trochę zabawy przede mną, :)  pojawia się już powoli crema, unikam kwasu, pozostaje nieco zbyt dużo goryczy - jak rozumiem powinienem nieco skrócić czas ekstrakcji lub obniżyć temperaturę,
-
Ponadto dzisiaj zauważyłem po zdecydowanie za drobnym przemiale przytykanie się sitka...... na pustej kolbie dostałem ok 8-9 bar.... - jak rozumiem dużo pyłu z młynka, po wyczyszczeniu sitka - szczotką, ponownie 0,

Co do samego ekspresu - pierwsze spostrzeżenie - udało mi się już porysować tackę ociekową (od filiżanki ?) - jeżeli ten proces będzie postępował w takim tempie to kiepsko to widzę - @red jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda,

pozdrawiam
Krzysiek

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Maj 2015, 23:28:07 »
pojawia się już powoli crema, unikam kwasu, pozostaje nieco zbyt dużo goryczy - jak rozumiem powinienem nieco skrócić czas ekstrakcji lub obniżyć temperaturę,
Jaką masz kawę?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi