Autor Wątek: ekspress za ok 1100-1500  (Przeczytany 22216 razy)

Offline Oizo76

ekspress za ok 1100-1500
« dnia: 14 Kwiecień 2015, 12:51:17 »
Witam uprzejmnie

Pierwszy post i prosba...

Moze kilka slow wprowadzenia.
Sam kawoszem nie jestem,czsami sie napije,ale o kawie nie mam pojecia.
Moja zona jest natomiast kawoszka.uwielbia kawe,uwielbia eskperymenty z kawa,ma swoje ulubione sklepiki z kawa...choc z tego co widze,musi miec zawsze zapas lavazzy pod reka ;)

Mamy obecnie ekspers cisnieniowy-ale kupowalismy go w chwili remontu mieszkania,bylo ciezko finansowo i jest to po prostu najtanszy model delonghi.(ma juz ze 4 lata)

w czerwcu zona ma urodziny,chcialbym jej sprawic prezent-expres wlasnie...moj budzet to ok 200 funtow(mieszkam w uk),czyli powiedzmy te 1100 zl.
Podpytywalem ja dyskretnie,bo myslalem ze te eskpersy ktore maja juz w sobie mlynek,sa nieco zautomatyzowane sa fajne i warto o takim pomyslec...ale ona chce tradycyjny ekspres z dobrym cisnieniem,z osobnym mlynkiem.
Zona od 8 lat pracuje w restauracjach-ma do czynienia z dobrymi ekspresami-wiec nie mam zamiaru jej uszczesliwiac i kupowac jej czegos wbrew jej woli.

zatem eskpres kolbowy-mlynek dokupie przy innej okazji.

Czy w tym budzecie mozna znalezc cos przyzwoitego?

Jezeli mozna prosic o propozycje,to uwzglednijcie tez drozsze opcje.Po prostu do urodzin jest jeszcze sporo czasu i na ebayu bede mogl liczyc na jakas okazje.Ostatnio obserwowalem aukcje nowego ekspresu ktory normalnie kosztuje 400 funtow,a tylko jedna osoba wylicytowala i kupila za 250.W takich przypadkach moge wiec podniesc budzet -bo po prostu warto...okazje bywaja,moze wiec i mi sie poszczesci .

ekspes musi posiadac opcje spieniania mleka. kawka

Bardzo prosze o jakies propozycje i podpowiedzi...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2015, 12:54:25 wysłana przez Oizo76 »

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: ekspress za ok 1100-1500
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2015, 12:55:33 »
zatem eskpres kolbowy-mlynek dokupie przy innej okazji.
Moja propozycja - zrób na odwrót. Kup młynek a ekspres przy okazji. Do młynka dorzuć np to
http://i1.wp.com/www.thecoffeecompass.com/wp-content/uploads/Everything-But-Espresso-Cover.jpg?resize=350%2C466

Offline Oizo76

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2015, 13:04:24 »
dziekuje za sugestie,i mila kawowa lektura jako upominek tez bedzie swietnym wyborem-jak juz wspomnialem mlynek (i ksiazke-super pomysl),kupie ale w nastepnej kolejnosci.

Mimo wszystko pierwszy bedzie ekspres....bede wdzieczny za wszelkie propozycje.

Staram sie zglebic temat,ale brak czasu mnie wykancza-konkretne propozycje bylyby dla mnie sporym ulatwieniem...to naprawde nie jest lenistwo-a zycie z dwojka malych dzieci  :diabelek:

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwiecień 2015, 13:06:04 »
Mimo wszystko pierwszy bedzie ekspres....
Problem w tym, że ekspres bez młynka nie zrobi dobrej kawy, a na odwrót - owszem ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwiecień 2015, 13:06:43 »
Rozumiem, że to musi być ekspres ciśnieniowy, nie może być przelewowy ani nic z alternatywnych metod?

Offline Oizo76

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwiecień 2015, 13:14:56 »
ekspres cisnieniowy z opcja spieniania mleka-nic innego.

a obecnia posiadamy takie smieszne cos   :o

...jego zaleta jest to,ze jeszcze dziala...powoduje ,ze w drzenie wpada pol kuchi...chyba nic tanszego juz nie ma ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2015, 13:18:10 »
W takim razie może na początek Rancilio Silvia - nie wiem ile u Was kosztuje i po ile można ją wyrwać na ebayu ;-)
Niemniej podobnie jak Pafcio radzę - najpierw młynek.

Offline Kodak400tx Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, Hario Woodneck, palarka Gene Cafe CBR 101
  • Młynek: Nivona 130
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwiecień 2015, 14:07:45 »
Hej,

Na forum jest świeżakiem, ale kilkanaście godzin tutaj miało sens. Jeszcze kilka dni temu myślałem tak jak Ty: Dobra kawa-Ekspres a do niego super kawa, którą przyniosę z pobliskiego sklepu, a potem się okaże że jest nie tak zmielona jak trzeba, że są w niej pozostałości innych kaw, które zamówili wcześniejsi klienci, a na koniec że po prostu przy takim rozwiązaniu od razu na wejściu mamy gorszą kawę, bo nigdy nie jest w 100% świeża. No więc na przekór swojej chęci posiadania ekspresu i picia "dobrej kawy", zrobiłem tak jak mi doradzono. NAJPIERW MŁYNEK! I nie żałuję tej decyzji ani przez sekundę, mało tego jestem prawie przekonany, że na chwilę obecną zaoszczędziłem ogromne pieniądze bo.....Mam tyle radości z picia świetnej kawy z kawiarki (moka), że postanowiłem na razie zostać przy tej metodzie, dopracowując do perfekcji uzyskiwane z niej kawy. Więc jeśli chcesz zrobić piękny prezent to może zestaw.....Kwiaty, kawiarka Bialetti mukka( z opcją spieniania mleka), młynek Nivona Cafe grano 130, książka i zapas dobrej kawy? Idę o zakład, że kawa z takiego zestawu będzie świeższa, pyszniejsza niż kawa z dobrego nawet ekspresu do, którego nie będziecie w stanie dostarczyć odpowiednio świeżej i dobrze zmielonej kawy.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2015, 14:39:48 »
 :brawa:
jeden post i wszystko jasne  ;)
przestajesz być "świeżakiem"  :)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwiecień 2015, 15:04:21 »
Kup Gaggię Classic albo Rancilio Silvię  albo cokolwiek co znajdziesz w budżecie - bo bez młynka to i tak jest nieistotne.

Dlaczego większość "szukających" nie zaufa tym co już znaleźli  :sciana:
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwiecień 2015, 15:10:40 »
Przeczytaj ten wątek, dość mocno wałkowaliśmy tu dlaczego najpierw kupić młynek, ekspres "startowy" prawie taki sam delonghi, mimo większego budżetu  świat działa w ten sam sposób - młynek jest po prostu ważniejszy, tym ważniejszy im lepszy masz ekspres...

@DrUdagi
Chyba niektóre jednostki (w tym ja  :mrgreen:) uczą się głównie na swoich błędach, ale powtórzę się raz jeszcze:
Bez młynka kawa z dobrego ekspresu wyjdzie gorsza niż z marketowego DL z zablokowanymi sitkami  :sciana:

Offline Oizo76

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwiecień 2015, 15:55:42 »
Panowie,dziekuje ze podjecie tematu.

Ja absolutnie nie wykluczam mlynka-ale obecny ekspres wydaje dziwne dzwieki,trzesie sie okropnie...mysle ze jest u skraju swojego zywota i tylko mam nadzieje ze dociagnie do urodzin zony .
Dlatego pierwszy bedzie ekspres,a nastepny zakup to mlynek i ksiazka-tutaj tez bede liczyc na wasze podpowiedzi.
Poki co mlynek delonghi jaki mamy nie okazuje zadnych oznak konania...wiec priorytetem jest ekspres,a mlynek bedzie fajnym prezentem na 5 rocznice slubu we wrzesniu.Tak to sobie wymyslilem.

padla jedna propozycja

Rancilio-oferta w uk w zasadzie zadna,tzn wysylka z wloch...a ceny od 400 funtow za v4

ciezko bedzie o okazje  :(

tak jak pisalem,budzet to 200 funtow,ale w razie okazji moze wzrosnac do tych 250.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwiecień 2015, 09:42:17 »
Poszukaj na amazon.de mają dużo lepsze ceny niż uk.

Offline Oizo76

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Kwiecień 2015, 16:55:18 »
Czy gaggia cerrezo deluxe to dobry kierunek? Czy to jakiś postęp wobec tego co mam czy raczej nic wartego uwagi?

Co do mlynkow Szybka któryś z modeli greaf jest wart uwagi?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Kwiecień 2015, 17:02:07 »
Wejdź na http://www.coffeeitalia.de http://www.coffeeitalia.co.uk - sklep ten sam a czasem różne ceny. Znajdziesz tam i ekspresy i młynki. I w zestawie taniej. Z nowych ekspresów - Gaggia Classic. Młynek - Graef tak ale z liczbą 8 w nazwie modelu.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi