Autor Wątek: AVX Hero Pro-X  (Przeczytany 3183 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: AVX Hero Pro-X
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Maj 2026, 13:57:20 »
Swoją drogą kupując grupę 58 mm spodziewałbym się standardu, ale gdzież tam akcesoria: 58,3mm 58,5mm, 58,63mm :P

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #61 dnia: 02 Czerwiec 2026, 10:55:36 »
z ciekawości zrobiłem dzisiaj espresso z małego sitka, na 12g. Wszystkie pozostałe elementy bez zmian. Ciastko wyszło idealne - wypisz, wymaluj książkowy (internetowy) przykład jak ma wyglądać. Wychodzi mi na to, że sitko na podwójną dawkę, jest po prostu zbyt głębokie? Nawet sypiąc tam 22g, miejsca do jego górnej krawędzi jest sporo i po zrobieniu kawy zbiera się tam woda. Przy małym sitku, do krawędzi zostało mi jakieś 5 mm, a efekt jak powyżej. co mnie zaskoczyło jeszcze bardziej, to że kawa wyszła smaczniejsza niż zazwyczaj na 18,5g. Także mam teraz zagwozdkę, jak robić - tyle możliwości, a tylko 3 shoty dziennie... :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Czerwiec 2026, 12:25:07 »
Może to podwójne sitko nie jest na 22g tylko więcej?

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #63 dnia: 02 Czerwiec 2026, 13:17:21 »
Wydaje mi się że na 22g, ale pewny nie jestem. Zmieści na pewno więcej, 24-26g, ale wtedy taka smoła wyjdzie ze tego nie wypije:)

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Czerwiec 2026, 13:36:25 »
i te 2g robią z tego smołę, czy ciśnienie wzrasta i niewiele się przeciska, stąd smoła?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Czerwiec 2026, 13:54:52 »
i te 2g robią z tego smołę, czy ciśnienie wzrasta i niewiele się przeciska, stąd smoła?

Na Vanuatu, to chyba inną kawę piją? Taką z czarki 🤭

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Czerwiec 2026, 14:19:30 »
no w sumie to nie 2g - dla mnie dawka, która jest ok to 18-18,5. 22 byla juz za mocna, a tutaj mówimy o 26, to już 1/3 więcej względem 18 :)

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Czerwiec 2026, 22:13:19 »
Na Vanuatu, to chyba inną kawę piją? Taką z czarki 🤭
taka ciekawostka:
Kava, czyli pieprz metystynowy to roślina występująca naturalnie na wyspach Zachodniego Pacyfiku, zwłaszcza znana i używana jest w Mikronezji i na wyspach Vanuatu. Znana jest także na Hawajach, Fidżi i Samoa. Tradycyjnie w tym miejscach przygotowuje się napój, który – w zależności od stężenia – ma postać napoju gęstego i bardzo mocnego lub łagodniejszego, wodnistego. W niektórych kulturach Kava Kava zarezerwowana była jedynie dla mężczyzn, zwłaszcza w trakcie wieczornych spotkań. Powstały tam także lokale serwujące kavę. Znany jest też bardzo mocny napój przygotowywany z rozpuszczonego w wodzie proszku zmielonych korzeni kavy.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Czerwiec 2026, 07:40:29 »
Wychodzi mi na to, że sitko na podwójną dawkę, jest po prostu zbyt głębokie?

Też jestem takiego zdania i dlatego szukam czegoś bardziej "standardowego", tylko takiego, żeby idealnie pasowało do porta, bo jak kupowałem 51 mm do Śnieżki, to mam teraz cały zestaw sit, ale żadne nie pasuje :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi