Autor Wątek: AVX Hero Pro-X  (Przeczytany 3224 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: AVX Hero Pro-X
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Kwiecień 2026, 10:22:05 »
No i nie wiem, bo jak sikało tak sika :P Robię dystrybucję, może nie umikotem, ale wydaje mi się, że w miarę przyzwoicie. Kupiłem samopoziomujący tamper sprężynowy i puck screena, a i tak każdy szot na ślepym kończy się jakąś uciekającą na boki strugą. Czy to sitko jest nietypowe (niewielki, prawie minimalny luz między brzegami, a akcesoriami 58,5 mm), czy ja jestem lewus? Wylewka jest wysoko, więc po każdym zaparzaniu czyszczenie blatu albo maszyny. Albo i tego i tego :D Porady?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Kwiecień 2026, 10:37:05 »
Ja do AVX Hero X, które zakładam ma podobne parametry jeśli chodzi o sitko/pf i też np przy puck screen mam minimalne luzy daje na spod pod kawę filtr papierowy, jakiś z amazona, na górę pod puck screen też (tutaj bardziej żeby kawa nie syfiła grupy) i nawet jak zdarzają się jakieś spreje to niewielkie. Może spróbuj z filtrami? 

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Kwiecień 2026, 11:54:44 »
a ciśnienie OPV zmieniałeś? może za wysokie? ja kalibrowalem, żeby bylo 10bar na slepym sitku. jaką kawę używasz?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Kwiecień 2026, 12:07:13 »
nawet jak zdarzają się jakieś spreje to niewielkie

To nie tak, że pryska i tryska, bo zazwyczaj to jeden, dwa "siki" poza mysim ogonkiem :) No i nie chce mi się bawić w upychanie bibułą :D

a ciśnienie OPV zmieniałeś? może za wysokie? ja kalibrowalem, żeby bylo 10bar na slepym sitku. jaką kawę używasz?

Na ślepym nie ustawiałem (zresztą ten pomysł z gumową zaślepką, o mniejszej niż pojedyncze sitko średnicy, to uważam za nietrafiony, bo zawsze coś przecieknie np. przy flushu), ale w czasie parzenia mieści się w espressowych widełkach na manometrze (okolice 9 barów). Kawa - wykańczam pakę Konesso Milk Blend od HAYBa. W miarę świeża (ok. 2 m-ce).

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Kwiecień 2026, 14:07:04 »
Ciężko wyczuć, też miałem z tym problem, parę rzeczy zmieniłem (w tym ciśnienie), ale mam też inną kolbę i sitko. Teraz jest idealnie, nawet jak ziarnem jest Tchibo decaf. Ogólnie najmniej trzeba się starać przy ciemno palonych kawach, może od tego zacznij.

PS. na próbę wrzuciłem oryginalne sitko (23g dozy) i też jest ok.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #50 dnia: 14 Maj 2026, 11:22:01 »
Chyba jednak nie jestem stworzony do kawowego hobby na poziomie kolby entry level :P Robię (czy też próbuję robić) dwa podwójne espresso jedno po drugim. Doza, mielenie, tamper automat więc zakładam, że ubite tak samo, więc w sumie to samo. Pierwszy szot z 21 g kawy daje 44 g w filiżance, drugi - 34 g. Pierwszy - całkiem spoko, na ile mogę stwierdzić swoimi plebejskimi kubkami, drugi - do zlewu :( Wracam do lania wody w V60 :D

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Maj 2026, 16:25:16 »
Moze dystrybucja kawy nierówna? Jak dość istotnie sypniesz z jednej strony to i automatyczny tamper nie pomoże. Rozprowadzasz kawę w sitku czymś?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #52 dnia: 14 Maj 2026, 22:19:31 »
Rozprowadzasz kawę w sitku czymś?

Cygarkiem i staram się żeby było równo. Nie chcę na razie kompletować kolejnych gadżetów, czyli leveling toola czy umikota,, ale jeśli miało by to pomóc... :P

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #53 dnia: 14 Maj 2026, 22:33:38 »
Może jednak Twoje kubki smakowe nie są takie plebejskie. Mi zdarza się że wychodzą różne, ale to najczęściej wina złej dystrybucji, nierównego tampingu, czy ruszenia zaworem. Pora dnia też w sumie ma znaczenie, rano mogę pić jedno espresso za drugim, po 13 już mnie odrzuca. Inaczej smakuje też z pomieszaniem łyżeczką czy filiżanka a inaczej od razu. Postoi 3-5 min i też już zupełnie inne w smaku.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #54 dnia: 19 Maj 2026, 07:57:46 »
To jeszcze bym poprosił o linka do jakiegoś fajnego precyzyjnego sita 18 g, które będzie pasować do porta Herosa :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Maj 2026, 09:24:06 »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #56 dnia: 20 Maj 2026, 11:59:56 »
Jeszcze jedno pytanie - rozgrzewasz elementy biorące udział w zabawie? Portafiltr, blok, filiżankę?
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2026, 12:06:53 wysłana przez Pitermaster »

Offline Bazyl

« Odpowiedź #57 dnia: 20 Maj 2026, 21:33:47 »
Jeszcze jedno pytanie - rozgrzewasz elementy biorące udział w zabawie? Portafiltr, blok, filiżankę?

A i owszem :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Maj 2026, 14:42:01 »
A może to wina młynka? Skoro kawa, doza, sitko, ciśnienie i dystrybucja stabilne i na poziomie pełnej profeski to może wina leży po stronie przemiału.

Skontroluj żarna czy nie mają zadziorów, a jak masz możliwość sprawdź na innym młynku.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #59 dnia: 28 Maj 2026, 08:23:09 »
A może to wina młynka? Skoro kawa, doza, sitko, ciśnienie i dystrybucja stabilne i na poziomie pełnej profeski to może wina leży po stronie przemiału. Skontroluj żarna czy nie mają zadziorów, a jak masz możliwość sprawdź na innym młynku.

Młynek wykluczam. Nowy, przy ostatnim czyszczeniu nie widziałem żadnych zadziorów. Z tą profeską bym nie przesadzał, ale myślę, że nie jest to przygotowanie fatalne. Podsumowując:
- kawa dobra i świeża;
- doza ta sama - waga jest rzeczywiście frymuśna (czyt. tania), ale raczej nie sądzę, żeby różnica rzędu 0.2 g aż tak odbiła się na rezultacie;
- sitko to samo, ciśnienie ustawione to samo.
Zastanawiałbym się nad tą dystrybucją i zakupem WDT lub choć levelera i ubijaniem, bo mam jakiś tani automat, więc może zmiana na Bombera. Natomiast ostatnio jest już lepiej i różnica spadła do +- 5g uzysku.
Natomiast kolejna próba uruchomienia nakeda skończyła się pizganiem złem. Wydaje mi się, że kanałowanie ma miejsce na brzegach sitka, a to z kolei wynika z niedopasowania zarówno tampera jak i puck screena. Nie jest to jakaś wielka różnica, ale chyba jednak to ona robi robotę. W ogóle te sitka AVX są jakieś straszne wielkie i zmielone i delikatne opukane 20 g kawy nie sięga nawet brzegu, więc może trzeba wziąć pod uwagę propozycję Janusza albo rozejrzeć się za jakimś 18g IMSem :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi