Jako użytkownik Eli chciałem zwrócić uwagę na kilka rzeczy, których tu nie poruszasz, a są dość istotne.
Zwróć uwagę na wymiary, bo różnią się mocno w porównaniu do innych maszyn. Zwizualizuj sobie jak to będzie wyglądało w Twoim kąciku kawowym.
Ela jest dość wysoka, ale płytka, co dla mnie było plusem.
Kwestia dolewania wody - to jest poruszane jako największa wada.
Pytanie co będziesz lał do ekspresu. Ja leję wodę z filtra BWT. Miałem filtr pod zlewem, ale było uciążliwe lanie do dzbanka, a później do ekspresu używając specjalny lejek.
Zamontowałem pod ekspresem drugi filtr, wyprowadziłem rurkę i mam kranik przy ekspresie - także leję wodę mając rurkę w zbiorniku na wodę - to spore ułatwienie.
W opcjach zaawansowanych zmieniłem, aby pokazywało realną temperaturę i po włączeniu widzę jak przez ok 12min nagrzewa się do 120stopni, później spada do zadanej temperatury.
Myślę, że jak ktoś się spieszy to zrobi 2 flashe i spokojnie po 15min od włączenia można robić kawę.
Ja zwykle czekam te 14min i przed zrobieniem kawy przez wylewkę leje wodę na herbatę.
Kawę robię bliżej 20min od włączenia.
Sama wylewka jest bardzo chwalona, woda leci szybko, mieszana jest z obu bojlerów, używam bardzo często. Przy okazji mam wymianę wodę w bojlerze pary.
Maszyny Ascaso też brałem pod uwagę i sam jestem ciekawy jak by się w praktyce sprawowała.
Co do budżetu to te 7k to wydaje mi się nieco mało na zestaw Ela+młynek, bo sam młynek robi większą różnicę niż ekspres, wiec jak dokupisz sitko, NPF, prysznic, 2 tampery, funele, WDT itd. to na młynek mało zostanie. Ja zdecydowałem się na DF83V, on wydał mi się odpowiedni do Eli.