Jako użytkownik Eli chciałem zwrócić uwagę na kilka rzeczy, których tu nie poruszasz, a są dość istotne.
O, super i dzięki, że dołączyłeś jako użytkownik jednej z rozważanych maszyn ze swoimi cennymi uwagami.
Zwróć uwagę na wymiary, bo różnią się mocno w porównaniu do innych maszyn. Zwizualizuj sobie jak to będzie wyglądało w Twoim kąciku kawowym.
Wymiary to nie problem bo mam miejsce kuchni nawet na kombajn z kawiarni:)
Kwestia dolewania wody - to jest poruszane jako największa wada.
Pytanie co będziesz lał do ekspresu. Ja leję wodę z filtra BWT. Miałem filtr pod zlewem, ale było uciążliwe lanie do dzbanka, a później do ekspresu używając specjalny lejek.
Zamontowałem pod ekspresem drugi filtr, wyprowadziłem rurkę i mam kranik przy ekspresie - także leję wodę mając rurkę w zbiorniku na wodę - to spore ułatwienie.
Na takie ciekawe patenty jak u Ciebie nie mam warunków w tym miejscu gdzie będzie stała kolba. W przypadku LE bedę wyciągał zbiornik (a docelowo pewnie dolewał do niego ręcznie z dzbanka). Kranówę mam przefiltrowaną w stacji uzdatniania ale brak możliwości doprowadzenia czegokolwiek do ekspresu.
W opcjach zaawansowanych zmieniłem, aby pokazywało realną temperaturę i po włączeniu widzę jak przez ok 12min nagrzewa się do 120stopni, później spada do zadanej temperatury.
Myślę, że jak ktoś się spieszy to zrobi 2 flashe i spokojnie po 15min od włączenia można robić kawę.
Ja zwykle czekam te 14min i przed zrobieniem kawy przez wylewkę leje wodę na herbatę.
Kawę robię bliżej 20min od włączenia.
Sama wylewka jest bardzo chwalona, woda leci szybko, mieszana jest z obu bojlerów, używam bardzo często. Przy okazji mam wymianę wodę w bojlerze pary.
Ok, cenne info - do przeżycia ten czas o porankach jak z programowanego gniazdka się przygotuję. Pomyślę jak w tych „spontanicznych” sytuacjach.
O wylewce czytałem bardzo dużo dobrego właśnie w EL.
Widzisz - rozwiązanie z wymianą wody w bojlerze przez korzystanie z wylewki to też
cenna uwaga, która trochę mnie uspokaja pod problem stojącej wody. U nas często herbata leci, ale do dzbanka głównie więc muszę przemyśleć jak by z tego korzystać (czy po prostu przelewać/odlewać częściej bo jednak rano idzie albo dzbanek herbaty rodzinnie albo nic a specjalnie włączać do kolbe do przelania i wymiany wody chyba nie - pomyślę)
Co do budżetu to te 7k to wydaje mi się nieco mało na zestaw Ela+młynek, bo sam młynek robi większą różnicę niż ekspres, wiec jak dokupisz sitko, NPF, prysznic, 2 tampery, funele, WDT itd. to na młynek mało zostanie. Ja zdecydowałem się na DF83V, on wydał mi się odpowiedni do Eli.
Wspomniany budżet dotyczył stricte kolby + młynka. Dodatki są poza budżetem - część rzeczy już zbieram i do miesiąca będzie baza. Mam już wagę, WDT (igły), puck IMS, Z tamperem się wstrzymuje do momentu zamówienia kolby. W Ascaso Plus ten stalowy co dają na początek wysrtarczy tak samo jak NPF i sitka oraz prysznic competition. W EL przy jego różnicy w cenie od domówiłbym NPF i sitka. Funnel i jakis dystrybutor też będe miał w momencie przyjazdu kolby.
Te 7k to jako netto czyli 8600 brutto do wydania na kolbę z młynkiem.
Młynki, które wypisałem to rozwiązanie tymczasowe na start nie docelowe. Tak żeby w tym budżecie na te 2 rzeczy było coś sensownego na start a za jakiś czas (parę miesięcy może rok) mogę dokupić coś w przedziale 2,8-3,2k