Autor Wątek: Czy Gaggia Classic to dobry wybór na pierwszy "profesjonalny" ekspres?  (Przeczytany 2428 razy)

Offline StarkHD

• Młynek: Baratza Encore
Witam,
Jest to kolejny post z cyklu co wybrać na początek, jest tego pewnie mnóstwo ale z tego co widzę to w świecie ekspresów zmienia się to w tempie rakiety.

Dlatego też mam pytanie odnośnie ekspresu w kwocie do mniej więcej 2000 zł (widełki do 2300 np), nie jestem osobą która jest zakochana w kawie i nie pijam jej dzień w dzień ale lubię wypić sobie dobrą kawę i szczerze powiedziawszy lubię nawet samą złożoność procesu parzenia kawy. Nie będę mówił jakim ekspresem aktualnie dysponuję bo byście mnie wyśmiali pewnie ale chcę kupić ekspres który da mi w końcu możliwość zaparzenia dobrej kawy i trochę na zabawę nią.

Piję głównie kawy mleczne typu latte, macchiato oraz cappuccino ale espresso też lubię od czasu do czasu.

Miałem kilka pomysłów i liczę na waszą dobrą radę i może jakieś polecenie (od razu mówię nie chcę się bawić w żadne używki):

Gaggia Classic 23 PRO lub 24 EVO - tutaj zastanawiam się dopłata jest do wersji 24 EVO jest sensowna, nie ukrywam że ten ekspres przyciągnął mnie możliwościami customizacji co uwielbiam oraz wyglądem.

Lelit Anna PL41EM - ten za to przyciągnął mnie dobrymi opiniami oraz tym że ostatnio pojawił się na promocji i dość sporej bo 500 zł, pytanie brzmi czy to dobra opcja bo opinię widziałem że są różne.

Solis Barista Perfetta Plus - ekspres który znalazłem przed tymi dwoma jako bardziej budżetowa wersja, może wtedy jakiś ciekawszy młynek do tego bym dodał.

Sage SES500BSS - ekrspres o którym wiem najmniej.

I na koniec coś co pewnie od razu mi odradzicie to DELONGHI Dedica Duo EC890.M lub jego starsze wersje - dużo opinii generalnie bardzo dobrych ale przez osoby który gdzieś są bardziej zakochane w kawie uważany za bardzo średni.

Jestem ciekaw waszej opinii, jest tu na pewno wiele osób które są specjalistami w parzeniu kawy i kupują ekspresy za więcej niż ja samochód ale mam nadzieję na sensowną odpowiedź i pomoc w wyborze :)

Offline Kawalla33

Odp: Czy Gaggia Classic to dobry wybór na pierwszy "profesjonalny" ekspres?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2025, 18:33:02 »
mam ten sam dylemat :) szukam, szukam i... nadal nic, choć mam już dwa typy. Gaggia i AVX

Odrzuciłem Lelit - w mojej ocenie Gaggia bedzie lepszym wyborem. Jak się zdecyduję na nią, to na pewno wersja Evo.

Sprawdź sobie jeszczę ekspres AVX Hero X - żeby nie było łatwo :) Niestety ma bardzo mało opinii co mnie troszkę zniechęca, ale cały czas jest w grze... czekam może pojawi się jakaś dobra promka

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2025, 11:10:26 »
U nas jest już w ofercie BLACK FRIDAY, zapraszam :)

https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/blackweeks/

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2025, 18:00:05 »
Dzięki ;)

czekam na za opinieami - może ktoś się znajdzie 😀
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2025, 06:31:22 wysłana przez Fux »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopad 2025, 00:21:19 »
Już gdzieś pisałem, ale tu znowu napiszę.
Znajomy kupił sobie AVX Snow White i starseeker e55(? cos takiego)
I jest zachwycony od pierwszego dnia. Do tej pory pił tylko z przecietnego automatu.

Wniosek mam taki, nie wiem czy słuszny. Aktualnie w sprzęcie do kawy jesteśmy na etapie pierwszy telefonów xiaomi, huawei. Chińczycy chcą pokazać że umieją, nie przejmują się aż tak zyskami i robią za śmieszne pieniądze czasami rzeczy bardzo dobre. Jak zrobią markę, to zaczną za to sobie liczyć, na razie bym korzystał jeśli się da z tego co jest. Wszystkie kontrukcje europejscie w tej cenie są pewnie o 10 lat do tyłu z technologiami.
Jak szukasz E61 - no to nie ma znaczenia bo sama grupa ma 60 lat. Ale jak szukasz tańszych rzeczy, to tam jednak jest postęp technologiczny bardziej widoczny.

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopad 2025, 00:32:01 »
no dobra, a znajomy pił oprócz automatu prawdziwe, dobre espresso? Bo może mu wyszedł z tego Chiñczyka taki lepszy, mocny przelew i mu bardziej smakuje? O0

Offline Wiszczu

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopad 2025, 00:43:29 »
Przelew raczej nie, jak mi podawał czasy i proporcje. Ale czy to super kawa? Pewnie nie zawsze, bo mam wrażenie że kanały ma dość często.
Ale jest zadowolony, nie będę wnikał głębiej :)
A że jest dość daleko to ani on mojej ani ja jego nie piłem :)
P.S. A czy Lance nie promuje teraz SOUP? ;) Może to jest właściwa droga? :)

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad 2025, 11:10:10 »
Już gdzieś pisałem, ale tu znowu napiszę.
Znajomy kupił sobie AVX Snow White i starseeker e55(? cos takiego)
I jest zachwycony od pierwszego dnia. Do tej pory pił tylko z przecietnego automatu.

Wniosek mam taki, nie wiem czy słuszny. Aktualnie w sprzęcie do kawy jesteśmy na etapie pierwszy telefonów xiaomi, huawei. Chińczycy chcą pokazać że umieją, nie przejmują się aż tak zyskami i robią za śmieszne pieniądze czasami rzeczy bardzo dobre. Jak zrobią markę, to zaczną za to sobie liczyć, na razie bym korzystał jeśli się da z tego co jest. Wszystkie kontrukcje europejscie w tej cenie są pewnie o 10 lat do tyłu z technologiami.
Jak szukasz E61 - no to nie ma znaczenia bo sama grupa ma 60 lat. Ale jak szukasz tańszych rzeczy, to tam jednak jest postęp technologiczny bardziej widoczny.

Dzięki.
Zgodzę się w 100% - sam zresztą kupując pierwszego samsunga byłem zachwycony co ten telefon potrafii względem nokii, motorolii itp. :)

Z tego co udało mi się ustalić to AVX to Gemilai od węgierskiego dystrybutora, a sama marka występuje pod róznymi nazwami w kilkunastu krajach na całym świecie.
Jakby kogoś interesowało, to znalazłem recenzję modelu na rynek włoski Turin Legato v2

Po przemyśleniu za i przeciw wybiorę GCP E24 - tu przekonuje mnie prostota tego urządzenia - nie ma wszystkich bajerów, ale za to jest sprawdzoną marką, ma mnóstwo recenzji no i na duży plus jak będę chciał ulepszyć maszynę, to mam taką możliwość. 

Także czekam do piątku - może pojawi się jakaś super promoka na ten model :)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2025, 13:21:08 »
Może być używany po remoncie?

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopad 2025, 17:47:56 »
a co masz ciekawego i za ile?:)

myślę nad nowym e24

Offline Wiszczu

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopad 2025, 00:34:19 »
Jeśli chcesz modować to sprawdź którą wersję kupić. Jak dawno temu patrzyłem na Gagguino to nie każda Gaggia jest tak samo prosta w modowaniu. Ale już nie pamiętam które wersje i o co chodziło. Chyba coś z zasilaniem i ekologią.

Offline Kawalla33

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad 2025, 08:27:39 »
Dzięki za podpowiedź

Offline StarkHD

• Młynek: Baratza Encore
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2025, 21:56:41 »
Postanowiłem wybrać Gaggię Evo 24, tak jak kolega w odpowiedzi zdecydowały opinie, dostępność i prostota działania ale czekam do jutra czy pojawią się jakieś promki dobre. Do tego postanowiłem kupić młynek używany Baratza Encore, zobaczymy jak się będzie ten zestaw spisywać.

Offline Tasak69 Mężczyzna

• Ekspres: Slowpresso, V60, belleza bellona
  • Młynek: Q1, WSFB-100S, ZF64W
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2025, 12:18:09 »
Młynek zepsuje zabawę. Nie bardzo nadaje się do espresso. Będzie raczej expreso  :-\
Zdrówka!
Tasak

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopad 2025, 14:31:02 »
W ogóle. Będziesz kląć jak szewc, a wszystko właśnie ze względu na młynek, który kompletnie się do tego nie nadaje. Lata temu w topie nie był, i to do przelewów...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi