Witam,
Jest to kolejny post z cyklu co wybrać na początek, jest tego pewnie mnóstwo ale z tego co widzę to w świecie ekspresów zmienia się to w tempie rakiety.
Dlatego też mam pytanie odnośnie ekspresu w kwocie do mniej więcej 2000 zł (widełki do 2300 np), nie jestem osobą która jest zakochana w kawie i nie pijam jej dzień w dzień ale lubię wypić sobie dobrą kawę i szczerze powiedziawszy lubię nawet samą złożoność procesu parzenia kawy. Nie będę mówił jakim ekspresem aktualnie dysponuję bo byście mnie wyśmiali pewnie ale chcę kupić ekspres który da mi w końcu możliwość zaparzenia dobrej kawy i trochę na zabawę nią.
Piję głównie kawy mleczne typu latte, macchiato oraz cappuccino ale espresso też lubię od czasu do czasu.
Miałem kilka pomysłów i liczę na waszą dobrą radę i może jakieś polecenie (od razu mówię nie chcę się bawić w żadne używki):
Gaggia Classic 23 PRO lub 24 EVO - tutaj zastanawiam się dopłata jest do wersji 24 EVO jest sensowna, nie ukrywam że ten ekspres przyciągnął mnie możliwościami customizacji co uwielbiam oraz wyglądem.
Lelit Anna PL41EM - ten za to przyciągnął mnie dobrymi opiniami oraz tym że ostatnio pojawił się na promocji i dość sporej bo 500 zł, pytanie brzmi czy to dobra opcja bo opinię widziałem że są różne.
Solis Barista Perfetta Plus - ekspres który znalazłem przed tymi dwoma jako bardziej budżetowa wersja, może wtedy jakiś ciekawszy młynek do tego bym dodał.
Sage SES500BSS - ekrspres o którym wiem najmniej.
I na koniec coś co pewnie od razu mi odradzicie to DELONGHI Dedica Duo EC890.M lub jego starsze wersje - dużo opinii generalnie bardzo dobrych ale przez osoby który gdzieś są bardziej zakochane w kawie uważany za bardzo średni.
Jestem ciekaw waszej opinii, jest tu na pewno wiele osób które są specjalistami w parzeniu kawy i kupują ekspresy za więcej niż ja samochód ale mam nadzieję na sensowną odpowiedź i pomoc w wyborze