Witam,
Sporo hejtu na mnie się wylało. Brak obiektywnego spojrzenia w pierwszym poście, jaki mi zarzucono, nie był intencjonalny, jak ktoś zauważył w swojej wypowiedzi, skupiłam się na tym co mnie zmartwiło, każdą swoją źle zrozumianą wypowiedź prostowałam i starałam się pokazywać jasno z jakim problemem się mierzę.
Nie widzę już teraz sensu odnoszenia się do wcześniejszych odpowiedzi. Wypowiem się ogólnie.
Jestem przeciętnym użytkownikiem ekspresu do kawy i sporadycznie zaglądam na to forum, nie przekopuję się przez różne wątki w celu poszukiwania inspiracji, modyfikacji, tuningu urządzenia, eksperymentów baristycznych, sposobów konserwacji. Użytkowałam ekspres zgodnie z zasadami opisanymi w instrukcji.
Na forum zalogowałam się poszukując wsparcia w wyborze ekspresu, potem potrzebowałam kilku porad, żeby nauczyć się w właściwej obsługi, aby dobrze parzyć kawę i to by było na tyle.
Instrukcję otrzymałam w mailu na moją prośbę, ponieważ nie było jej dołączonej w języku polskim, gdybym mogła cofnąć czas użytkowałabym ekspres tak samo ponieważ, robiłam to, co zaleca producent w instrukcji. Na temat eksploatacji ekspresu nie miałam żadnej innej wiedzy niż ta, którą wyczytałam w instrukcji.
Dlatego też po otrzymaniu informacji z Konesso o przeprowadzeniu naprawy i zaproponowanych usługach, byłam bardzo zaskoczona ofertą czyszczenia i odkamieniania, bo nie sądziłam, że mój ekspres będzie takich czynności wymagał. Miałam poczucie bezradności i niesprawiedliwości, że mimo stosowania właściwej procedury, ktoś zarzuca mi źle przeprowadzaną konserwację i żeby mieć dobrze działający ekspres, muszę zapłacić, bo sama nie wiem jak odkamieniać i nie mogę niczego rozkręcić, żeby dobrze wyczyścić, bo stracę gwarancję.
Zwróciłam się do Państwa po poradę, w kwestii zasadności opłacania tej usługi przez klienta, a nie wykonania jej przez serwis z wyżej opisanych powodów. Zastosowałam się do zaleceń zawartych w instrukcji i nie stosowałam innych procedur niż te zalecane, więc nie zawiniłam i nie powinnam ponosić tych kosztów.
W załączniku instrukcja, którą otrzymałam
Pozdrawiam