Autor Wątek: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria  (Przeczytany 6491 razy)

Offline ikpara

Odp: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Wrzesień 2025, 15:03:38 »
    I pomyśleć, że kiedyś  chciałem kupić sobie Lelita... bo nie trzeba go odkamieniać.

Bez podtekstu czy złośliwości, spytam a co w takim razie kupiłeś?
Kupiłem w końcu inny ekspres, ale celowo nie podam marki, żeby nie dolewać oliwy do ognia. Dodam, że w instrukcji jest szczegółowo opisana procedura czyszczenia.
I faktycznie Lelita chciałem mieć, ale trafił się inny w bardzo dobrej cenie i wygrał. No cóż końcówka zdania to faktycznie bardzo gorzki żart.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Wrzesień 2025, 16:11:40 »
Kupiłem w końcu inny ekspres, ale celowo nie podam marki, żeby nie dolewać oliwy do ognia.

Ok jasne, dzięki za odpowiedz.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Wrzesień 2025, 07:56:34 »
Myślę, że wszystko już zostało napisane, więc pora tę dyskusję zakończyć.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Wrzesień 2025, 09:26:28 »
podkreślam, że nie był wykonany zwyczajny backflash
Uczepiłaś się tego jak rzep psiego ogona. Serwis pisze o kamieniu, a Ty backflUsh cały czas. I wygląda to tak, jakbyś próbowała obwinić serwis za pomocą tego backflusha ALE jedynie na forum, nie w korespondencji z nimi - bo teraz to wygląda trochę tak, że gdybyś zrobiła tego backflusha przed wysłaniem do serwisu to wszystko by było czyściutkie w środku. Otóż nie, byłoby tak samo(nie wiem jakie praktyki ma konesso akurat, ale strzelam, że grupę i tak wyczyszczą). A z doświadczeń z kamieniem, bazując na ekspresie innej marki - za X miesięcy przyjdziesz tutaj z płaczem, że ekspres się zepsuł i nie robi kawy, albo nie grzeje wody. Chłopaki mają wszystko na wierzchu, naprawili to co mieli na gwarancji i proponują dodatkową usługę(płatną), nie chcesz to napisz, żeby wysłali i tyle. Zaznacz datę i czekaj na awarię.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Wrzesień 2025, 12:17:29 »
Siewcu, proszę Cię, nie bądź napastliwy. Nie ma mojej akceptacji na wyżywaniu się na kimś na tym forum.

Myślę, że tu kłopot jest z tym, że przeciętny użytkownik nie ma świadomości pewnych rzeczy i nie musi mieć. Po to są instrukcje i serwisy. W moim odczuciu Furgalad jest po prostu zaskoczona tym, że przestrzegając instrukcji nie wszystko jest ok. Wszyscy mamy jakieś emocje, szczególnie jeśli okazuje się, że wychodzi jakoby coś się zrobiło źle, gdy przestrzegało się zaleceń. Nie przedstawiła pełnego obrazu sprawy na początku, ale skupiła się na tym co ją przejmowało. Jest to dość naturalne. Dlatego fajnie na forum jest sobie wyjaśnić pewne kwestie. Dobrze, że jest Michał i mógł przedstawić sprawę od drugiej strony. Dzięki temu mamy bardziej całościowy ogląd i wszyscy możemy się uczyć. Jednak róbmy to proszę w poszanowaniu dla siebie.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 12:56:57 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #35 dnia: 08 Wrzesień 2025, 13:07:00 »
Siewcu, proszę Cię, nie bądź napastliwy. Nie ma mojej akceptacji na wyżywaniu się na kimś na tym forum.
W żadnym wypadku nie miałem takich intencji, jeżeli tak wyszło to przepraszam. Jak będę potrzebował się wyżyć to nie tutaj, nie o tej porze i nie przed kawą ;)

Wychodzi coś, czego nie lubię w internecie i często powraca(w moim kierunku i ode mnie). Brak możliwości wyczucia intencji. Coś, co powiedziałbym(albo wytłumaczył) na spokojnie(i trochę szerzej) zostało odebrane jako wyżywanie się.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 13:09:29 wysłana przez siewcu »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Wrzesień 2025, 13:17:13 »
Internet jest trudnym medium. Oczywiście, że nikt z nas nie zna intencji drugiej osoby. Jedyne co możemy zrobić, to zważać na słowa i zwracać się tak jak sami byśmy chcieli żeby daną kwestię nam wytłumaczono.

Uczepiłaś się tego jak rzep psiego ogona
Niezbyt przyjemny start.
gdybyś zrobiła tego backflusha przed wysłaniem do serwisu to wszystko by było czyściutkie w środku. Otóż nie, byłoby tak samo(
za X miesięcy przyjdziesz tutaj z płaczem,
Nikt nie lubi gdy coś jej/mu się imputeje, jaka/i jest i co zrobi lub nie zrobi.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 13:23:38 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Wrzesień 2025, 14:22:00 »
A prosto w twarz czy przez telefon powiem to takim tonem, że nie przejdzie Ci przez myśl, że chcę się na kimś wyżyć :) Być może wyjdzie z tego szersza wypowiedź, bo pewnie w trakcie pojawią się pytania o co mi chodzi, ale serio, jak chcę się wyżyć to mam gdzie i forum nie jest mi w ogóle do tego potrzebne. A wkurzony nie łażę po internecie.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 14:30:43 wysłana przez siewcu »

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Wrzesień 2025, 14:55:04 »
Wszystko się zgadza, tylko oryginalny post nie był do końca obiektywny. Tak jak piszecie ciężko czasem wyczuć intencje autora/ki przez internet, ale ja widziałem tu nuty oburzenia, bądź poczucia niesprawiedliwości 😉

> "nie mają prawa oczekiwać zapłaty", "Ekspres użytkowany 1,5 roku i takie rzeczy"

Ponadto, nie wiemy w jaki sposób był przeprowadzany ten backflAsh, choć jak niektórzy zdążyli zauważyć to "kamień" jest głównym problemem.

> "Twierdzą, że ekspres nie był wystarczająco dobrze czyszczony, a używałam wody  filtrowana z czajnika, Żywiec Kryształ " / "Firma nie poinformowała o tym jak ekspres powinien być serwisowany przez użytkownika"

Z instrukcji:
"Cleaning and maintenance of the machine are essential for the quality of the coffee and the durability of the appliance."
"Use of the machine creates a natural formation of lime scale, over a time period depending on how frequently the machine is used and on the hardness of the water."
"Lime scale deposits can obstruct the tubes and decrease the brewing temperature, altering the quality of the coffee and and reducing the lifetime of your machine."

Już chyba samo to prowadzi do konkluzji, że temat osadu powinien zostać potraktowany poważnie.

"To avoid the formation of limescale, which can also deposit in the internal circuits, we recommend the use of our Lelit resin filter to soften the water"

Z tego co zrozumiałem autorka stwierdziła, że "filtrowana z czajnika, Żywiec Kryształ" będzie odpowiednia dla ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 15:02:21 wysłana przez Karsin »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Wrzesień 2025, 15:06:05 »
Pamiętaj, że mówimy o polskiej instrukcji, a tam zapisy dot. konserwacji z tego co pamiętam są nieco inne.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Wrzesień 2025, 15:10:48 »
Producent w oryginalnej instrukcji zmienia zapisy w zależności od języka?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Wrzesień 2025, 15:20:46 »
Ja mam Marę, z tego, co pamiętam to zmienia nawet oficjalną instrukcję ;) Początkowo zdaje się zabraniali odkamieniania przy użyciu chemii, po jakimś czasie zmienili zdanie i nawet wrzucili na oficjalny kanał youtubowy instruktaż...
Link do instr. ze sklepu wrzucałem już tutaj, pytanie: którą instrukcję dostała autorka wątku razem z ekspresem?

Offline ikpara

« Odpowiedź #42 dnia: 08 Wrzesień 2025, 15:57:38 »
Jeżeli ekspres był kupiony w PL to powinien być dostarczony z instrukcją w języku polskim i ona jest wiążąca, a tam z tego co pamiętam nie ma słowo o odkamienianiu i tylko zalecenie (a nie obowiązek) używania filtra w zbiorniku. I to jest niestety słabe.
A propos zaleceń historia prawdziwa: w połowie lat 90-tych Białorusini kupili sobie używaną "zachodnią" ciężarówkę, pech chciał, że rozleciał się tylny most i trafiło to do nas. Po naprawie mostu pytali o to i owo i wyszło, że od zakupu (ponad rok) nie wymieniali oleju w silniku bo jak stwierdzili: nie wiedzieliśmy, że w zachodnich samochodach też trzeba wymieniać olej w silniku. Przejechali ponad 100000km od zakupu przy maksymalnym dopuszczalnym interwale 30000km do wymiany. Finał był pozytywny - zlecili przegląd pojazdu i całe szczęście silnik ocalał, potem jeszcze do nas przyjeżdżali. Też nie mieli instrukcji... dostali.
Wniosek:
dla użytkownika -odkamienić tego Lelita i będzie śmigał...
dla sprzedawcy - przeredagować instrukcję.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Wrzesień 2025, 16:05:32 »
Ja widzę taką w necie:

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Wrzesień 2025, 16:07:44 »
tylko zalecenie (a nie obowiązek) używania filtra w zbiorniku

hm, w sumie to zalecają filtry Lelit, ale każą regularnie wymieniać ;) Nie mam pojęcia, czy jakieś inne pasują...

Cytuj (zaznaczone)
Aby ograniczyc stopien odkładania sie kamienia zalecamy, aby stosowac filtry wody Lelit (Mc747 lub
MC747PLUS). Filtry zapobiegaja osadzaniu sie osadów wapiennych, które moga uszkodzic ekspres lub
skrócic jego zywotnosc, jak i wpływac na smak zaparzanej kawy.
Nalezy regularnie wymieniac filtry wody

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi